Tuesday, May 31, 2011

Epres guba

Rájöttem, hogy gubát kb. mindenből lehet készíteni. Az alapok adottak: kifli, tej, cukor (és esetleg tojás). Ezekhez már olyan alapanyagokat adhatunk hozzá, amilyeneket csak akarunk. Lehet sós is, édes is, a végeredmény biztosan finom lesz. :)


Hozzávalók
  • 4 kifli
  • 4 dl tej
  • 20 dkg eper
  • 2 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek kristálycukor

Elkészítés
  1. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és apró darabokra vágjuk.
  2. A tejet a cukrokkal felmelegítjük.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat belekeverjük a cukros tejbe.
  4. A kifliket karikákra vágjuk, és beleáztatjuk a tejbe. Utána hozzáadjuk az epret is.
  5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába.
  6. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt átsütjük.

Monday, May 30, 2011

Olasz trüffel

Na, most kivételesen nem epres recept jön. Egy kifejezett kérésre raktam fel most a receptet (Zsófi, remélem örülsz :D).
Irtó finom, szerintem a legfinomabb trüffel, amit valaha ettem. :))
Ekkora mennyiségből kb. 20 db golyó jön ki.




Hozzávalók
  • 175 g + 50 g étcsokoládé
  • 2 ek mandulalikőr
  • 40 g vaj
  • 50 g porcukor 
  • 50 g darált mandula

Elkészítés
  1. 50 g étcsokoládét lereszelünk.
  2. A maradék étcsokoládét a likőrrel és a vajjal együtt felolvasztjuk.
  3. Hozzáadjuk a porcukrot és a mandulát, majd összekeverjük.
  4. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  5. Kivesszük a hűtőből, és kis gombócokat formázunk belőle. A gombócokat meghempergetjük a reszelt csokiban.

Sunday, May 29, 2011

Epres lepény

El akartam készíteni ezt a sütit. Csak aztán az utolsó pillanatban kiderült, hogy nincs itthon kapucsínó. Úgyhogy ki kellett hagynom a tésztából. Miközben készítettem a sütit, kóstolgattam a nyers tésztát, és nagyon ismerős volt. Aztán amikor kisült, eszembe jutott a kivis lepény. Megnéztem a hozzávalókat, és szinte teljesen egyezett (véletlenül) a recept. Egyedül a cukormennyiség volt kisebb. És akkor felmerül a kérdés: a kivisbe is elég lett volna kevesebb cukor? Lehet. Én nem éreztem túl édesnek a kivis lepényt, de az epresből sem hiányoltam a cukrot. Érdekes, mert a kivis lepényben kétszer annyi cukor van, mint az epresben. (Amúgy most egy kicsit a sütési idő is összekeveredett, úgyhogy inkább kevesebbet süssük, aztán tűpróbával nézzük meg, hogy jó-e. Az epres lepény mondjuk nekem ennyi idő alatt tuti megsült.)
A tepsi mérete: 20x30 cm.




Hozzávalók
  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1,2 dl tejföl
  • 2 tk sütőpor
  • 15 dkg eper (kb. 20 szem)

Elkészítés
  1. A vajat, a tojásokat, a cukrokat, a tejfölt, a sütőport, és a lisztet csomómentesre keverjük.
  2. Az epreket mossuk, kicsumázzuk, és megfelezzük.
  3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Az epreket rárakjuk.
  4. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.

Saturday, May 28, 2011

Borzas eper

A receptet itt találtam. Kicsit változtattam az arányokon, de szerintem így lett tökéletes. Nagyon finom. :) Ez olyan édesség, ahol az eper dominál. Könnyű elkészíteni, a kettes pontot ki is lehet hagyni, vagy lerövidíteni (én kb. csak 15 percre tettem mélyhűtőbe). Borzas eper helyett lehet rá használni az epres morzsa vagy az epres crumble nevet is, szerintem ugyanaz.



Hozzávalók
  • 50 dkg eper
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg liszt

Elkészítés
  1. A lisztet, a vajat és a porcukrot tésztává gyúrjuk.
  2. Egy órára hűtőbe tesszük.
  3. Az epret kis darabkákra vágjuk, és egy tűzálló tálba tesszük.
  4. A tésztát nagylyukú reszelőn az eperre reszeljük.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.

Friday, May 27, 2011

Epres gofri

Felturbózott gori az eperszezonra. :) Ha maradt eprünk, ami kissé fonnyadt, akkor tök jó, mert bele lehet turmixolni. Ha meg nincs fonnyadt eprünk, akkor használjunk simát. :)
Így külsőleg úgy néz ki, mint egy átlagos gofri, de a belseje rózsaszín.14-16 db gofri lesz ekkora mennyiségből.



Hozzávalók
  • 40 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 cs sütőpor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg cukor
  • 30 dkg eper

Elkészítés
  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A tojások sárgáját csomómentesre keverjük a liszttel, a vajjal, a cukorral, a sütőporral, és a tejjel.
  3. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és robotgéppel pürésítjük. Hozzákeverjük a tésztához.
  4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához keverjük.
  5. A gofrisütőt felmelegítjük, és a gofrikat 3-4 perc alatt kisütjük.

Tuesday, May 24, 2011

Eperkrém

Még tavaly találtam ezt a receptet, itt. Az eredeti receptben riblizli szerepelt. Elsőként én is azzal készítettem el, úgy is finom volt. Most eperrel is megcsináltam, így még finomabb lett.
Ebben a melegben meg különösen jó kanalazgatni, van egy kis hűsítő hatása. Az állaga meg nagyon hasonlít a mousse-hoz (egyik barátnőm meg is kérdezte, hogy az-e).
Ebből a mennyiségből nekem 10 kisebb tálkányi jött ki.


Hozzávalók
  • 50 dkg eper
  • 2,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 cs vaníliás vagy tejszínes pudingpor


Elkészítés
  1. Az epret a vízzel és 5 dkg cukorral felfőzzük.
  2. A 3 tojás sárgáját elkeverjük 5 dkg cukorral, és a liszttel. Ha szükséges az eper levéből merünk rá, hogy jobban elkeverhető legyen.
  3. Hozzáadjuk az eperhez, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, és összeturmixoljuk, hogy ne legyenek benne darabok.
  4. A pudingport elkeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk az eperhez és sűrűre főzzük.
  5. A tojások fehérjéből 5 dkg cukorral habot verünk, és még forrón hozzákeverjük. 
  6. Kis tálkákba tesszük, majd lehűtjük.

Monday, May 23, 2011

Túrós-epres felfújt

A receptet a Nők Lapja Café oldalán találtam. Eredetileg ribizlivel készült, és nem eperrel. Úgy is elkészítettem már, de az epres változat nekem jobban ízlett. A ribizlis kicsit savanykásabb, de az is finom. Ebből kiindulva, gondolom, finom lenne málnával is, lehet, hogy majd sort kerítek rá a málnaszezonban.



Hozzávalók
  • 30 dkg túró 
  • 10+8 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 12 dkg liszt
  • kevés vaj, cukor
  • 15 dkg eper

Elkészítés 
  1. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk.
  2. A sárgáját habosra verjük 8 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a villával áttört túrót.
  3. A fehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
  4. A két masszát és a lisztet óvatosan összekeverjük.
  5. Hat kisebb felfújtformát kivajazunk, és cukorral megszórunk. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a formákban.
  6. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, apró darabokra vágjuk, és a tésztába nyomkodjuk.
  7. Előmelegített sütőben, 190 fokon 20-25 percig sütjük.

Sunday, May 22, 2011

Zabpelyhes trüffel

Nem én találtam ki, de szerintem nagyszerű ötlet. Amikor megláttam a receptet (itt), nem gondoltam, hogy ilyen finom lesz. Nagyon egyszerű, nagyon finom, és mutatós is. Erről a trüffelről szerintem még kb. senki sem hallott, úgyhogy ha trüffelt akarunk készíteni valakinek, érdemes ezzel meglepni, mert garantáltan nem kóstolt még ilyet.
28 db lesz ekkora adagból (ami elég hamar elfogy :D )



Hozzávalók
  • 135 g zabpehely
  • 120 g cukor
  • 35 g kókuszreszelék
  • 1 dl víz
  • 80 g vaj
  • 1 tk rumaroma
  • kakaópor

Elkészítés
  1. A zabpelyhet, a cukrot, a kókuszreszeléket, a vizet, és a rumaromát összekeverjük.
  2. A vajat megolvasztjuk. Az előző keveréket hozzáadjuk, és néhány percig kevergetjük. 
  3. Hűtőbe rakjuk annyi időre, hogy megdermedjen. Golyókat formálunk belőle, és kakaóporban meghempergetjük.

Friday, May 20, 2011

Tiramisu

Ez a jól bevált tiramisu recept nálunk. Olyan régi, hogy emlékszem, amikor még apának kétféle változatot kellett belőle készíteni, egy kávésat, és egy gyerekkávésat (vagy sima tejeset?), hogy a gyerekek is tudjanak belőle enni. Azóta már az öcsémnek sem csinálunk külön kávémentes változatot. :D Szóval, jó régi recept. És nagyon finom.
Apának ez az egyik kedvenc sütije, és mivel most ünnepeltük a szülinapját, ezt kérte.
A tiramisu egy 20x30 cm-es tálban készült.


Hozzávalók
  • 20 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kk reszelt citromhéj 
  • 2 tojás 
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • 2 dl habtejszín
  • 3,5 dl kávé (vagy 2,5 dl kávé és 1 dl mandulalikőr)
  • 40 dkg babapiskóta 
  • kakaópor

Elkészítés
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat habosra keverjük a porcukorral. 
  2. Hozzákeverjük a mascarponét és a citromhéjat. 
  3. A tejszínt kemény habbá verjük. A tojások fehérjét is kemény habbá verjük, a vaníliás cukorral. Mindkettőt óvatosan a krémhez keverjük.
  4. A babapiskóta harmadát a kávéba mártogatjuk, és egy tepsi aljára rakosgatjuk. A krém harmadát a babapiskótára kenjük. Így folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Három réteg jön ki, a tetejére krém kerül. 
  5. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk kakaóporral.

Wednesday, May 18, 2011

Epres lepénykék

Megint eper... Ezt most én találtam ki, bár kb. a palmacsinta tésztája adta az egész ötletet. Csak az almát eperrel helyettesítettem. Nagyon finom lett, és olyan helyesek ezek a kis rózsaszín lepénykék. :)
Ekkora adagból kb. 12 darab epres lepényke jön ki.



Hozzávalók
  • 20 dkg eper 
  • 10 dkg liszt 
  • 8 dkg cukor
  • vaj

Elkészítés
  1. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és robotgéppel pürésítjük. 
  2. Hozzákeverjük a lisztet, és a cukrot.
  3. Egy serpenyőben megolvasztunk vajat. A masszából egy evőkanálnyit a serpenyőbe teszünk, ellapítjuk, és mindkét oldalát megsütjük.
  4. Ezt megismételjük addig, amíg a tészta el nem fogy.

Tuesday, May 17, 2011

Hideg epres túrógombóc

Azt hiszem számíthattok nyugodtan még egy-két epres dologra, mert amíg tart az eperszezon, én aztán nem állok le! Most nagyon rákattantam az eperre. :D
Folyamatosan jönnek az ötletek, hogy miket lehetne eperből készíteni...
Ez a recept mondjuk nem saját kútfőből van, hanem itt találtam. Mindenesetre nagyon finom, és ez a lényeg.


Hozzávalók
  • 40 dkg túró
  • 2 ek tejföl
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg búzadara
  • kb. 14 db eper 
  • 3 dkg kókuszreszelék

Elkészítés
  1. A túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot, és a búzadarát összedolgozzuk, majd 3 órára hűtőbe tesszük.
  2. A masszából kb. 14 golyót formázunk, közepükbe egy-egy szem epret nyomunk.
  3. A gombócokat a kókuszreszelékbe forgatjuk.
  4. Tálalás előtt újra hűtőbe tesszük.

Monday, May 16, 2011

Túrós guba

Ha már van mákos guba és diós guba, miért ne létezhetne túrós guba is? Szerintem még finomabb is, mint az előző két változata. Nem egy szépség, de hát a gubákról alapból tudni kell, hogy nem tartoznak a gyönyörűséges étel kategóriába. Szóval, előnye, hogy hamar kész van, finom, és az alapanyagok általában (a mákossal és a dióssal ellentétben, mert nálunk nincs mindig dió meg mák) megtalálhatóak itthon. Ahogy a képről látszik is, a tej a túróval együtt jobban eláztatja a kifliket, mint a mákos gubánál, ezáltal puhább lesz.
Nem mondanék semmit arról, hogy hány személyre szól a recept, mindenki olvassa el az alapanyagokat, és döntse el, mennyit tudna belőle megenni.
(Na, jó, irányadóként: én kb. a felét szoktam megenni, ha nem vagyok nagyon kiéhezve. :D)
Az ötlet a Mindmegette oldaláról származik.


Hozzávalók
  • 3 kifli
  • 4 dl tej
  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 ek porcukor

Elkészítés
  1. A tejet a kristálycukorral és a vaníliás cukorral felmelegítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat belekeverjük a cukros tejbe.
  3. A kifliket karikákra vágjuk, és beleáztatjuk a tejbe.
  4. Amikor a kifli felszívta a tejet, összekeverjük a túróval.
  5. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és hozzáforgatjuk a túrós kiflihez.
  6. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt átsütjük.

Sunday, May 15, 2011

Epres omlett

Volt itthon egy kis eper... Mit csináljon az ember, ha van itthon egy kis eper? Megeheti simán, vagy készíthet belőle valami finomságot, vagy mindkettőt. :D Az én esetemben mindkettő megtörtént. Ettem is belőle, meg összehoztam egy omlettet. A család szerint olyanok az eperdarabkák az omlettben, mintha szalonnadarabkák lennének. :D
Szóval, olyan jó, hogy végre itt az eperszezon! :) Nagyon finom lett az omlett, érdemes elkészíteni.
(Eper helyett lehet bele más gyümölcsöt is tenni.)
Ekkora adagból süthetünk négy kisebb vagy két nagyobb omlettet.


Hozzávalók
  • 4 tojás
  • 2 dkg liszt
  • 2 dkg cukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 kk sütőpor
  • 10 dkg eper
  • vaj

Elkészítés
  1. A tojást, a lisztet, a cukrot, a tejet, és a sütőport csomómentesre keverjük.
  2. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és apró darabkákra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben kevés vajat olvasztunk, és megsütjük benne az omlettek mindkét oldalát.

Saturday, May 14, 2011

Virslis lepény

A sós lepények közül nálunk ez az abszolút favorit. Nagyon finom. A virsli, a sajt, és a lilahagyma jól passzol egymáshoz! :)
Főételként ma hárman ettük, úgyhogy nem mondanám, hogy egy nagy mennyiség (vagy csak a finomsága miatt fogyott el rögtön?). Mindenesetre a recept szerintem 2-3 személyre szól, ez attól függ, hogy a személyek, akik eszik, mennyire nagyétkűek vagy éhesek, és, hogy vacsorára szeretnének-e hagyni belőle.
A receptet itt találtam.



Hozzávalók

A tésztához:
  • 8 dkg túró
  • 3 ek olaj
  • 3 ek tej
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

A töltelékhez:
  • 4 szál virsli
  • 2 db lilahagyma
  • 1 ek olaj
  • 12,5 dkg natúr krémsajt
  • 2 tojás
  • 10 dkg tejföl
  • csipet só

Elkészítés
  1. A túrót összekeverjük a tejjel, az olajjal, majd hozzáadjuk a sütőporral és sóval elegyített lisztet, és alaposan összedolgozzuk.
  2. Kivajazzunk egy tortaformát, és a vékonyra kinyújtott tésztát beleterítjük, úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig süssük.
  3. A töltelékhez a virslit vékony karikákra vágjuk, és egyenletesen elosztjuk a tészta alján. A hagymát 1 evőkanál olajon megdinszteljük, és rászórjuk a virslikre.
  4. A krémsajtot kikeverjük a tojásokkal és a tejföllel, megsózzuk és a tészta tetejére öntjük.
  5. Visszatesszük a sütőbe, és további 15-20 percig sütjük.

Friday, May 13, 2011

Túrógombóc

Akkor most a tegnapi bejegyzést fogom újra közzétenni. Mert tegnaptól máig valamiért nem működött a blogger, és elveszett a recept.
Szóval (mint azt már tegnap említettem), a blogon van már hamis túrógombóc és nutellás túrógombóc is. Úgyhogy, gondoltam, közzéteszem a sima túrógombóc receptet is. Néhány éves még csak, egy ismerősünktől kaptuk, és annyira ízlett, hogy onnantól kezdve ez lett nálunk a bevált recept. Ez annyiban különbözik a régi receptünktől, hogy ott a tojásfehérjét nem vertük fel. Viszont így sokkal puhább és finomabb.



Hozzávalók
  • 50 dkg túró
  • 12 dkg búzadara
  • 5 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 6 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját összekeverjük a túróval, a porcukorral, és a búzadarával, majd 2 órára hűtőbe tesszük.
  2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és hozzákeverjük az előbbi masszához.
  3. A masszából gombócokat formálunk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 8 perc alatt kifőzzük őket. Akkor lehet őket kiszedni, amikor feljönnek a víz tetejére.
  4. A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és megforgatjuk benne a túrógombócokat.

Tuesday, May 10, 2011

Almás-csokis palacsinta

Megint (vagy még mindig) a Csokoládéból. Ebben az esetben nincsen kész olyan hamar, a sütögetése eltart egy darabig, de mindenképp megéri időt szánni rá. Isteni finom. Bár nem sokkal később már csak a mosatlan edények, és esetleg néhány morzsa fog arra utalni, hogy mit is ettünk...
Aki nagy csokiimádó, leöntheti csokiöntettel, de szerintem nem érdemes elnyomni az ízét semmivel, ez így finom, ahogy van.
Nekem 32 db palacsinta jött ki ekkora mennyiségből.



Hozzávalók
  • 225 g liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 20 g olvasztott vaj
  • 300 ml tej
  • 1 alma
  • 50 g csokoládé

Elkészítés
  1. Az almát lereszeljük, a csokit apróra vágjuk.
  2. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a tojást, a vajat, és a tejet összekeverjük.
  3. Az almát és a csokit a masszához keverjük.
  4. Egy serpenyőbe kevés olajat vagy vajat teszünk, és felmelegítjük. Minden palacsintához 1 evőkanál masszát töltünk a serpenyőbe, és kerek tésztát sütünk belőle.
  5. A palacsintákat néhány percig sütjük, amíg a felszínükön hólyagok képződnek. Akkor megfordítjuk őket, és a másik oldalon még 1 percig sütjük.

Monday, May 9, 2011

Hagymás leveles

Az a jó a leveles tésztában, hogy kb. mindent lehet beletenni, amihez az embernek kedve támad: sósat is, édeset is. (Azt hiszem, egyszer majd eljutok odáig is, hogy házi leveles tésztát készítsek.)
Idő hiányában a leveles tésztás receptek igen jól jönnek. Ez is egy ilyen kaja: hamar kész van, és finom.
A receptre megint csak a NoSaltyn, egész pontosan itt akadtam rá.


Hozzávalók
  • 1 cs leveles tészta
  • 375 g tejföl
  • 1 fej lilahagyma
  • 10 dkg sonka

Elkészítés
  1. A lilahagymát és a sonkát felkockázzuk, és összekeverjük a tejföllel és a sóval.
  2. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk a tejfölös keverékből. A négy oldalát felhajtjuk.
  3. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10 percig sütjük.

Sunday, May 8, 2011

Csokidarabos muffin

túrós muffin kapcsán már említettem, hogy nem vagyok valami nagy muffin-sütögető. Ennek ellenére nagyon finom volt ez a muffin (igaz, csak egyet tudtam megkóstolni belőle).
A suliban nemrég volt a ballagás, és az egy évvel fiatalabb osztályoknak kellett a ballagók termét feldíszíteni, meg gondoskodni egy kis kajáról. Szóval az osztályfőnökök mondták, hogy süssünk muffint. Természetesen szívesen jelentkeztem a feladatra, és ezt a muffint  néztem ki (megint a Csokoládéból).
Utána nekünk kellett leszedni a termet, láttam, hogy a muffinok elfogytak, úgyhogy gondolom, nemcsak szerintem voltak finomak. :)



Hozzávalók
  • 100 g olvasztott vaj
  • 225 g cukor
  • 2 tojás
  • 150 g natúr joghurt
  • 5 ek tej
  • 275 g liszt
  • 4 tk sütőpor
  • 150 g csokicsepp vagy apróra vágott étcsokoládé

Elkészítés
  1. A cukrot és a vajat habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a tojást, a joghurtot, a tejet, a lisztet, a sütőport, és sima tésztát keverünk belőle.
  3. Belekeverjük a csokidarabokat, majd a tésztát muffinformákba öntjük.
  4. Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Saturday, May 7, 2011

Gofri

Ez a nálunk bevált gofri recept. Több szempontból is tök jó: egyszerű, gyors, az alapanyagok mindig megtalálhatóak itthon, és még nagyon finom is! :)
Nekem a gofrikkal csak néha annyi problémám szokott lenni, hogy a legelső darab beleragad a sütőbe. Hogy ezt elkerüljük, érdemes egy kicsit olajjal kikenni a sütőt az első adag előtt.
A gofrit lehet simán vagy ízlés szerinti feltéttel enni (szerintem Nutellával vagy lekvárral a legjobb).
Ebből az adagból kb. 10-12 darab jön ki.
Frissen, a készítés napján a legfinomabb.
Tipp: kipróbáltam úgy, hogy tettem bele 3 evőkanál mogyoróvajat. Finom lett, nem túl intenzíven, de azért érezhető benne az íze.



Hozzávalók
  • 25 dkg liszt
  • ¼ tk só 
  • 2 tk sütőpor
  • 3,75 dl tej 
  • 3 tojás 
  • 8 ek olaj
  • 3 tk porcukor

Elkészítés
  1. A lisztet a sóval, a sütőporral és a tejjel csomómentesre keverjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, az olajat, és a porcukrot belekeverjük a tésztába.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a masszához.
  4. Gofrisütőben kb. 4 perc alatt megsütjük a gofrikat.

Friday, May 6, 2011

Juhtúrós-kolbászos melegszendvics

Gyorsan összedobható szendvics, és nagyon finom (és ezt én mondom, pedig én nem vagyok egy nagy kolbászevő). Szóval érdemes elkészíteni. Lehet reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora... Szerintem minden kategóriába belefér.




Hozzávalók
  • 7 dkg kolbász
  • 15 dkg juhtúró
  • 6 szelet kenyér 
  • 1 tojás

Elkészítés
  1. A kolbászt apróra vágjuk és elkeverjük a tojással, és a juhtúróval.
  2. A kenyerekre kenjük a masszát.
  3. Előmelegített sütőben, 200 fokon 8-10 percig sütjük.

Wednesday, May 4, 2011

Kínai mogyorós csirke

Egyik barátnőmnél, Francinál ettem még régebben ilyen csirkét. A receptjét mindig elfelejtettem elkérni, de aztán megtaláltam itthon. Ez egy Stahl recept, némileg átalakítva. Nagyon finom, aki szereti a csirkét, vagy él-hal a húsételekért, az mindenképpen próbálja ki!
Szójaszószt és rizsecetet pl. az Ázsia Bt.-ben lehet venni (ide konkrét cél nélkül is érdemes elmenni, mert különleges kaják vannak, az ember biztosan talál valami érdekeset :D).


Hozzávalók
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 tojásfehérje
  • 1 csomag újhagyma
  • 10 dkg pirított, sós mogyoró
  • 3 ek olaj
  • 1 kk barna cukor
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek rizsecet
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 3 dl víz

Elkészítés
  1. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra vágjuk, megsózzuk, és megforgatjuk egy evőkanál étkezési keményítőben. A tojásfehérjét villával enyhén habosra verjük, és hozzáadjuk a csirkéhez. A húst 10 percre félretesszük.
  2. Felkarikázzuk az újhagyma fehér szárát, a mogyorót durvára őröljük.
  3. Elkészítjük a mártást: a szójaszószt, a rizsecetet, két evőkanál étkezési keményítőt, a gyömbért és a vizet simára keverjük.
  4. Egy serpenyőbe beleöntünk egy evőkanál olajat, és átpirítjuk rajta a mogyorót, majd kiszedjük.
  5. A serpenyőbe beleöntünk még két evőkanál olajat, felhevítjük, rátesszük a csirkét, megszórjuk a barna cukorral, és kb. 10 perc alatt megsütjük.
  6. A megsült csirkéhez hozzáöntjük a mártást, a mogyorót és az újhagymát.
  7. 5-6 perc alatt, kevergetve, amíg a mártás besűrűsödik, összepirítjuk az ételt.

Tuesday, May 3, 2011

Sokgyümölcsös müzliszelet

Tegnap mentünk egy kétnapos osztálykirándulásra, a Mátrába. Teljesen el voltunk zárva a civilizációtól (értsd: pottyantós vécé, áram este héttől éjfélig, nuku kaja). A szállás majdnem a hegy tetején volt. Három és fél órán keresztül, 10-12 kilométert gyalogoltunk hegynek felfelé, 15 kg-os turistahátizsákkal a hátunkon. A kirándulás a társaság szempontjából jó volt, a túra viszont elég fárasztó...
Na, mindegy, a lényeg, hogy szóltak, hogy vigyünk kaját, mert nem nagyon lesz. Úgyhogy pakoltam egy rakat csokit, szendvicseket, és sütöttem kekszet, meg ezt a müzliszeletet, amit itt találtam. Finom lett, hasonlít a boltira, és tutira egészséges (még cukor sincs benne!).



Hozzávalók
  • 12 dkg zabpehely
  • 20 dkg aszalt gyümölcs (nálam eper, meggy, barack, szilva)
  • 4 ek méz
  • 70 ml frissen facsart almalé
  • 3 dkg mandula vagy dió
  • 3 dkg törökmogyoró
  • 3 dkg szezámmag
  • fél citrom leve

Elkészítés
  1. A zabpelyhet száraz serpenyőben világos színűre pirítjuk.
  2. A diót és a mogyorót durvára őröljük.
  3. A diót, a mogyorót, és a szezámmagot külön-külön 2-2 percig szintén száraz serpenyőben megpirítjuk.
  4. Az zabpelyhet és a magvakat egy tálba öntjük.
  5. Az aszalt gyümölcsöket apró darabokra vagdossuk. Hozzáadjuk az előző keverékhez.
  6. A keverékbe beleöntjük a citromlevet, az almalevet, és a mézet.
  7. Jól összedolgozzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Alaposan lenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas.
  8. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 30 percig sütjük.
  9. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd felszeleteljük.

Sunday, May 1, 2011

Epermisu

Szeretettel köszöntök minden kedves édesanyát anyák napja alkalmából!
A saját anyukámnak epermisut csináltam, mert tudtam, hogy nagyon szereti az epret, és ezt a desszertet pedig még jobban. Nagyon örült neki. :)
Még tavaly, Dacota adta az ötletet, hogy elkészítsem, egyébként Stahl Juditos édesség. A könyvben ezt írja róla:
"Álszerénység nélkül mondhatom, hogy a puha babapiskótából és a fehér csokoládés krémből egymásra épülő rétegekkel - köztük megannyi megbújó, friss eperdarabkával - eddig még mindig és mindenhol sikert arattam, bármikor is ezt készítettem."
És milyen igaza van! Isteni finom, könnyű édesség. Egy kicsit változtattam a recepten, de egyébként majdnem ugyanaz.
Én most szív alakú tortaformában készítettem el, egyébként legutóbb egy kb. 35x22 cm-es tepsiben csináltam meg. Lehet szeletelni, vagy kis tálkákba tenni, és úgy kanalazni.



Hozzávalók

A sziruphoz:
    • 3 dl víz
    • 10 dkg cukor
    • 2 citrom reszelt héja

    A krémhez:
      • 25 dkg mascarpone
      • 1,5 dl habtejszín
      • 50 dkg eper
      • 20 dkg fehér csoki

      Továbbá:
      • 40 db babapiskóta
      • 30 dkg eper

      Elkészítés
        1. Először elkészítjük a szirupot: a vizet egy kisebb lábasban a gázra tesszük, beleöntjük a cukrot, és addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Akkor levesszük a tűzről, és belereszeljük a citromhéjat.
        2. A citromhéjat leszűrjük. A szirupban megáztatjuk a babapiskóta felét, amit egy tepsibe sorakoztatunk.
        3. A krémhez az epret megmossuk, kicsumázzuk, és botmixerrel pürésítjük.
        4. Hozzákeverjük a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt.
        5. A fehér csokit vízgőz felett megolvasztjuk, és azt is hozzáöntjük a krémhez. Ha kell, habverővel dolgozunk rajta egy kicsit, hogy a krém elég homogén és kenhető legyen.
        6. A maradék epret apróra vágjuk és óvatosan hozzáforgatjuk.
        7. A krém felét rákenjük a piskótára,  majd egy második sor szirupfürdőn átesett piskótával befedjük.
        8. A tetejére szintén krémet kenünk.
        9. 1 éjszakára hűtőbe tesszük.