2011. május 16., hétfő

Túrós guba

Ha már van mákos guba és diós guba, miért ne létezhetne túrós guba is? Szerintem még finomabb is, mint az előző két változata. Nem egy szépség, de hát a gubákról alapból tudni kell, hogy nem tartoznak a gyönyörűséges étel kategóriába. Szóval, előnye, hogy hamar kész van, finom, és az alapanyagok általában (a mákossal és a dióssal ellentétben, mert nálunk nincs mindig dió meg mák) megtalálhatóak itthon. Ahogy a képről látszik is, a tej a túróval együtt jobban eláztatja a kifliket, mint a mákos gubánál, ezáltal puhább lesz.
Nem mondanék semmit arról, hogy hány személyre szól a recept, mindenki olvassa el az alapanyagokat, és döntse el, mennyit tudna belőle megenni.
(Na, jó, irányadóként: én kb. a felét szoktam megenni, ha nem vagyok nagyon kiéhezve. :D)
Az ötlet a Mindmegette oldaláról származik.


Hozzávalók
  • 3 kifli
  • 4 dl tej
  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 ek porcukor

Elkészítés
  1. A tejet a kristálycukorral és a vaníliás cukorral felmelegítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat belekeverjük a cukros tejbe.
  3. A kifliket karikákra vágjuk, és beleáztatjuk a tejbe.
  4. Amikor a kifli felszívta a tejet, összekeverjük a túróval.
  5. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és hozzáforgatjuk a túrós kiflihez.
  6. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt átsütjük.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper ötlet!! Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Látom, időközben ki is próbáltad. :)

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogy valaki kiakad, de mi ezt esszük sósan is, normál guba... rá túró, tejföl, só és sült szalonna, mint a csuszára... hm, de finom!

    VálaszTörlés
  4. Én nem akadok ki. :D
    Én is gondoltam már sós változatra, valami sajtos-tejfölös-sonkásra, de még nem jutottam el odáig, hogy ki is próbáljam. De finom lehet! :))

    VálaszTörlés