2011. május 29., vasárnap

Epres lepény

El akartam készíteni ezt a sütit. Csak aztán az utolsó pillanatban kiderült, hogy nincs itthon kapucsínó. Úgyhogy ki kellett hagynom a tésztából. Miközben készítettem a sütit, kóstolgattam a nyers tésztát, és nagyon ismerős volt. Aztán amikor kisült, eszembe jutott a kivis lepény. Megnéztem a hozzávalókat, és szinte teljesen egyezett (véletlenül) a recept. Egyedül a cukormennyiség volt kisebb. És akkor felmerül a kérdés: a kivisbe is elég lett volna kevesebb cukor? Lehet. Én nem éreztem túl édesnek a kivis lepényt, de az epresből sem hiányoltam a cukrot. Érdekes, mert a kivis lepényben kétszer annyi cukor van, mint az epresben. (Amúgy most egy kicsit a sütési idő is összekeveredett, úgyhogy inkább kevesebbet süssük, aztán tűpróbával nézzük meg, hogy jó-e. Az epres lepény mondjuk nekem ennyi idő alatt tuti megsült.)
A tepsi mérete: 20x30 cm.




Hozzávalók
  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1,2 dl tejföl
  • 2 tk sütőpor
  • 15 dkg eper (kb. 20 szem)

Elkészítés
  1. A vajat, a tojásokat, a cukrokat, a tejfölt, a sütőport, és a lisztet csomómentesre keverjük.
  2. Az epreket mossuk, kicsumázzuk, és megfelezzük.
  3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Az epreket rárakjuk.
  4. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.

2 megjegyzés: