2011. szeptember 30., péntek

Trüffeltorta

Az egyik barátnőmnek most volt a szülinapja, és ezt a tortát készítettem neki.
Nagyon tömény, nagyon csokis, nagyon finom. Az a fajta süti, amiből egyszerre nem lehet sokat megenni, mert tele leszünk tőle. Egy szóval: isteni!



Hozzávalók

Tészta:
  • 125 g puha vaj
  • 125 g cukor
  • 3 tojás
  • 125 g liszt
  • 40 g keserű kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • 85 g őrölt mandula

Trüffelkrém:
  • 590 g étcsokoládé
  • 5 dl habtejszín
  • 170 g vaj
  • 125 g darált kakaós keksz (pl. Győri édes)
  • 4 ek mandulalikőr
  
Díszítés:

    Elkészítés
    1. A tésztához a vajat és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a kakaóport, a sütőport, majd a mandulát, és összekeverjük.
    2. Sütőpapírral bélelt (26 cm-es) tortaformában, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
    3. A krémhez a csokit darabokra törjük, majd a tejszínnel és a vajjal együtt megolvasztjuk. Hűlni hagyjuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük.
    4. Egyszer alaposan átkeverjük, és újabb 30 percre lehűtjük.
    5. Hozzákeverjük a kekszet és a likőrt, majd a tortára kenjük, és hűtőbe tesszük 3 órára.

    Sokoldalú blogger díj

    Pannától kaptam ezt a díjat, még tegnap. Köszönöm szépen, hogy gondoltál rám is, nagyon örülök neki!



    Én azoknak szeretném továbbküldeni a díjat, akiket olvasok, úgy gondolom, ők mind sokoldalúak, és megérdemlik! :)

    2011. szeptember 27., kedd

    Hideg kutya

    Ezt a receptet is a Csokoládé című könyvben találtam. Amikor először elkészítettem, még nem tudtam, hogy mit takar a süti neve. Aztán elkészítettem a sonkás-sajtos táskát, és kerestem hozzá egy linket, mert a Képmás Magazinban találtam a receptet. Itt találtam a hideg kutyáról egy leírást.
    A süti története még az '50-es évekre nyúlik vissza. Ekkor a háziasszonyoknak olyan ételeket kellett készíteniük, ami egyben olcsó, de laktató is. Az is egy jó szempont volt, hogy ezt a sütit nem kellett sütni. Mivel akkoriban még nem mindenkinek volt hűtőszekrénye, ezért sokan a pincében tartották, ezért is nevezik ezt a sütit pincesütinek is. A süti a nevét pedig a következőképpen érdemelte ki: A forma, amiben készítették, a bányászok kocsijára hasonlított (ami németül Grubenhunt), ezért Kalter Hundnak nevezték.
    Mostanság nagy nosztalgiája van ennek a sütinek: Berlinben van egy cukrászda, ami a "Kalter Hund" nevet viseli. Ott csak ezt a sütit lehet kapni, különböző ízekben és formákban.
    Így, hogy megtudtam, a süti német eredetű, rá is kerestem Kalter Hund néven a keresőben, és elég sok (német) találatot kidobott. Szóval, kiderült, hogy a pincesütin és a hideg kutyán kívül még van 7 elnevezése: Kalte Schnauze (hideg pofa), Lukullus, Kalte Pracht (hideg pompa), Kekstorte (keksztorta), Schwarzer Peter (Fekete Péter), Kalter Igel (hideg sündisznó), Wandsbecker Speck (wandsbecki szalonna). A hideg pofa elnevezést azért használják rá, mert a süti felszíne egy kutya pofájára emlékeztet. A Lukullus nevet pedig egy római ínyenc hadvezér, Lucius Licinius Lucullus után kapta.
    Egy érdekesség, hogy Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén, a hagyományos esküvői torta mellett felszolgáltak egy hideg kutyát is, amit kb. 17 kg csokiból és 1700 kekszből állítottak elő.
    Ezek után szerintem mindenképp érdemes kipróbálni. :)) Tényleg egyszerű, finom, és laktató is. A receptet ezerféleképpen lehet variálni, ez az én verzióm.


    Hozzávalók
    • 225 g vaj
    • 225 g étcsokoládé
    • 55 g kandírozott narancshéj
    • 55 g dió
    • 12 db négyszögletes vajas keksz

    Elkészítés 
    1. A vajat és a csokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk.
    2. A diót és a narancshéjat apró darabokra vágjuk, és összekeverjük.
    3. Egy szögletes kenyérsütő formát (12x25) kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük az vajas-csokis massza negyedét.
    4. Lefedjük egy réteg keksszel.
    5. A kekszekre ráhelyezzük a dió és a narancshéj felét, majd ráöntünk annyi vajas-csokis masszát, mint az előbb.
    6. Megint lefedjük egy réteg keksszel, erre tesszük a dió és a narancshéj másik felét, majd a vajas-csokis keverékből ugyanannyit, mint először.
    7. Erre ráhelyezzük a maradék négy kekszet, és a maradék vajas-csokis massza kerül a tetejére.
    8. Fóliával letakarjuk, és 12 órára hűtőbe rakjuk.

    2011. szeptember 25., vasárnap

    Mazsolás-fehér csokis bonbon

    Zsuzsi játékára készült ez a bonbon. Nem szeretem a mazsolát, de ez a bonbonos változat még nekem is bejött,
    A csokis-marcipános bonbon segített egy kicsit az alapanyagok arányában, elkészítésben.
    Végre ki tudtam próbálni a bonbonformát is, amit Eszter játékán nyertem. (Eddig túl meleg volt, megolvadtak volna a bonbonok. Még kicsit így is olvadoztak.)



    Hozzávalók
    • 40 g + 90 g fehér csoki
    • 45 ml tejszín
    • 5 g vaj
    • 15 szem mazsola

    Elkészítés
    1. 90 g fehér csokit megolvasztunk. Egy ecset segítségével kikenjük vele a bonbonformákat.
    2. A hűtőben hagyjuk megdermedni. Utána egy újabb adag fehér csokit kenünk rá, majd ezt is hagyjuk megdermedni. Egy kicsi fehér csokit hagyjunk meg a bonbonok lezárásához.
    3. A tejszínt felforraljuk a vajjal, majd levesszük a tűzről. Beleteszünk 40 g fehér csokit, és homogénné keverjük.
    4. A szilikonformákban eloszlatjuk a tölteléket, és mindegyikbe egy-egy szem mazsolát nyomunk. Hűtőbe tesszük 20 percre.
    5. Fehér csokival lezárjuk a bonbonokat. Hűtőben hagyjuk megdermedni.
    6. Kifordítjuk a formából, ahol szükséges, levágjuk a széleket.

    2011. szeptember 22., csütörtök

    Paradicsomos lepény

    Éva játékára küldeném ezt a receptet, remélem megfelel. :)
    Kétszemélyes, és kijön kb. 500 Ft-ból. És mindezek mellett persze finom is. Ugyan nincs benne hús, de attól még kiadós ebéd, és így, ezzel a sok paradicsommal egészséges is. :)


    Hozzávalók
    • 20 dkg leveles tészta
    • 60 dkg paradicsom
    • 3 tojás
    • 1 csipetnyi só
    • 0,5 tk morzsolt bazsalikom
    • 1,2 dl tejföl
    • 3 dkg reszelt sajt

    Elkészítés
    1. A leveles tésztát kinyújtjuk.
    2. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát hideg vízzel kiöblítünk, és a kinyújtott tésztát úgy fektetjük bele, hogy pereme is legyen.
    3. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, magjait eltávolítjuk. A nyers paradicsomot szétterítjük a tésztalapon.
    4. A tojásokat felverjük a sóval és a bazsalikommal, majd hozzákeverjük a tejfölt is.
    5. A masszát ráöntjük a paradicsomra, és a tetejét meghintjük a sajttal.
    6. A tésztát előmelegített sütőben, 200 fokon 8 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét levesszük 180 fokra, és további 25 percig sütjük.

    2011. szeptember 19., hétfő

    Paradicsomszósz spagettihez

    Még nyár végén készítettem paradicsomszószt, mert rengeteg a paradicsom a kertünkben. Ez mondjuk pont olyan munka, amihez kell egy kis idő, meg türelem, mert elég sokáig tart a paradicsomok pucolása. De megéri a végén, mert lesz házi paradicsomszószunk, amit lefagyaszthatunk, és akkor használhatunk fel, amikor csak akarunk. :)
    50 dkg paradicsomból kb. 15 dkg (vagy kicsivel több) szósz lett, ami kb. olyan 20-25 dkg tésztához elegendő.


    Hozzávalók
    • 50 dkg paradicsom 
    • 1 gerezd fokhagyma 
    • 2 ek olívaolaj 
    • 1 tk morzsolt bazsalikom 
    • csipetnyi só

    Elkészítés
    1. A paradicsomot néhány percre forró vízbe tesszük, meghámozzuk, a magját eltávolítjuk, és darabokra vágjuk. (Lehet, hogy legközelebb beleteszem a magját is.)
    2. A fokhagymát lereszeljük. 
    3. Az olajat felmelegítjük, és 1 percig pároljuk a fokhagymát rajta. 
    4. Hozzáadjuk a paradicsomot. Alacsony lángon, fedő alatt 1 óráig főzzük, közben néha megkeverjük. A vége felé robotgéppel összeturmixoljuk.
    5. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a bazsalikomot, és a sót is.

    2011. szeptember 17., szombat

    Almás guba

    A guba... Hát ez az, amivel nem tudok betelni. Nagyon tetszik, hogy ezerféleképpen lehet variálni. Volt már túrós, epres, és most itt az almás is. És nem ez volt az utolsó, az biztos.
    Egyébként észrevettem, hogy a gubákat véletlenül mindig ezen a kék tányéron fotóztam le. Akaratlanul is a "guba-fotózó" tányérrá lépett volna elő? :D


    Hozzávalók
    • 6 dl tej
    • 5 alma
    • 5 dkg cukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1 tk fahéj
    • 6 kifli
    • víz

    Elkészítés
    1. A kifliket felkarikázzuk vékony szeletekre. Előmelegített sütőben, 180 fokon 5-10 perc alatt megpirítjuk.
    2. Az almákat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, és a fahéjjal együtt megpároljuk. Leöntjük róla a vizet.
    3. A tejet felforraljuk a cukrokkal, ráöntjük a kiflikre, és pár percig áztatjuk.
    4. A tejes kiflit összeforgatjuk az almával.

    2011. szeptember 13., kedd

    Mézeskalács múzeum és történelem

    A múlt héten volt egy háromnapos osztálykirándulásunk, az utolsó. Szekszárdra mentünk, sok helyen voltunk, és nagyon jó volt. :)
    De ami gasztronómiai szempontból érdekes volt, az a mézeskalács múzeum. Feltétlenül látogassatok el oda is, ha Szekszárdon jártok!
    Most erről írnék egy kis beszámolót, lehet, hogy kicsit hosszú lesz, de megtudhattok pár érdekes dolgot a mézeskalács eredetéről, készítéséről, stb.
    A Petrits család múzeumában voltunk, akik már a 19. század elejétől kezdve sütik a mézeskalácsokat, azóta folyamatosan, apáról fiúra szállt ez az üzlet.
    A mézeskalács mellett készítenek még cukorkákat, és gyertyákat is.


    A mézeskalácsos mesterség története

    A magyar mézeskalácsosság eredete és története nem tisztázott. Bátky Zsigmond szerint a mesterség 300 éves, német eredetű, és az első céh 1619-ben alakult Pozsonyban. Romhányi Gyula azt állítja, hogy a mesterséget a 12-13. század folyamán az Erdélybe betelepült szászok hozták magukkal. Fábián György szerint a mézeskalácsot a szerzetesrendek terjesztették el. Többen egyetértenek azzal, hogy a mézeskalácsot már a középkorban is készítették Magyarországon.
    Az biztos, hogy már a görögök is készítettek mézes lepényt, és a rómaiak is fogyasztottak mézeskalácsot. A korongon készült kerek alakú cserépformák, amellyel a mézeskalácsot megformázták, az Aquincumban és a Dunántúl más településein folytatott ásatásokban nagy számban kerültek felszínre.
    Németország területén már a 13. századtól kezdtek a mézeskalácsosok céheket alapítani.
    Az egyik német város apácái a 17. század közepén mézeskaláccsal, sajttal, és fánkkal ajándékozták meg egymást. Így vándorolt át a mézeskalács készítés a zárdákból a városi iparba.
    Lengyelországban már a 16. században kezdték el sütni a mézeskalácsot, a díszesebb formák pedig a reneszánsz idején terjedtek el.
    A magyarországi céhek a 17. század elején német hatásra alakultak meg. De Sopron megyében már a céhek megalakulása előtt is dolgoztak mézeskalácsosok, tehát csak a céhesedés indult meg német hatásra.
    A mézes pogácsa szó 1554-ben, a mézesbáb szavunk 1587-ben fordul elő először nyelvemlékeinkben. A 16. századi szakácskönyvek is tartalmaznak adatokat a mézeskalács készítéséről, és említik az önálló mézeskalács mesterséget is.
    Sajnos a mézeskalácsos mesterség száz évvel ezelőtt hanyatlásnak indult. Sok mester már nem tudott megélni a mézeskalács készítéséből. A hanyatlás oka a cukorkagyártás és a cukrászat megjelenése volt.

    A mézeskalácsos mesterség elsajátítása

    A 18. század elején céhlevelek szerint a tanulni kívánó fiatalokat inas vagy apród néven szólították.
    Egy mesternek összesen két inasa lehetett.
    Az inas feladata az volt, hogy reggel 5 órakor befűtsön a kemencében, és 6 órakor csörömpöljön a nyújtófával a táblán, ezzel hírt adva a munkaidő kezdetének.
    Az inast először arra tanították meg, hogyan kell a tésztát a formába benyomkodni. Amikor a tanuló kitöltötte inas éveit, közös céhgyűlésen felnyitott céhláda előtt szabadították fel.
    A felszabadítás után a tanuló a legények közé került. Amikor a mesterlegény munkába akart állni, jelentkeznie kellett a céhmesternél, és nála egy hétig dolgozni. Utána vándorolnia kellett, hogy bővíteni tudja ismereteit.
    A vándorlásairól visszatérő legénynek bizonyítania kellett, hogy mesterségét céhes helyen tanulta, ha be akart lépni a céhbe. Ezután engedélyt kérhetett a remekkészítésre. A remeket a céh által meghatározott formákon kellett elkészíteni. Ha elfogadták a munkáját, bekerült a céhbe.

    A mézeskalács készítése
    A mézeskalácsosok készítményeit a szakirodalom alapanyagaik alapján 3 csoportba sorolja: mézes-, cukros-, és lédig tészta.
    A mézes tészta alapanyaga a méz, a liszt, és a cukor. A mézes tésztában a méz és a cukor aránya 25 % cukor és 75 % méz. Lisztnek alacsony sikértartalmú búzalisztet és rozslisztet alkalmaznak. Kiegészítő anyagnak tehetnek bele sütőport, szódabikarbónát, vagy szalalkálit.
    Ha a mézestésztát összekeverték, akkor néha érlelik 2-3 hónapot is, mert úgy tartják, hogy ez kedvezően befolyásolja a termék minőségét. Ezek után tesznek hozzá még további járulékos anyagokat (tojássárgája, tojás, fűszerek, lazító anyagok).
    A tészta sütése után következik a díszítés, amit ájzolásnak neveznek. A tészta felületét bevonhatják piros festékkel. Amikor szikkadni kezd a festék, belenyomják a tésztába a tükröt vagy a bilétet (szerelmespárt ábrázoló képecskék). A díszítést besűrített, forró cukorszörppel vagy ennek tojáshabos keverékével készítik el.
    Igen kedvelt még a pólyás baba, a huszár, a ló, és a virág forma is.

    Nekünk mesélték, hogy céges megrendelésre készítenek különböző formákat is, mint például ezek:


    Megnéztünk egy filmet arról, hogyan készítik a cukorkát, és a mézeskalácsot.
    Ez pl. egy cukorka minta:


    A film után vásárolhattunk és feldíszíthettünk egy-egy mézeskalács szívet.
    Itt vagyok én, éppen díszítek:


    2011. szeptember 11., vasárnap

    Oreo shake

    Az Oreo shake ötlete egészen különös okból fakad. Nyilván ti is szoktátok nézni a statisztikákat. Van egy rész, ahol meg lehet nézni, hogy az emberek milyen keresési kulcsszavakkal találtak rá a blogodra. Néhány ember (kb. 8) úgy talált ide, hogy az Oreo shakere keresett rá.
    És ez még azelőtt volt, hogy egyáltalán posztoltam volna a házi Oreo kekszet. Gondolom a csokis shaket, és a London utáni kisebb beszámolómban szereplő Oreo kekszet mixelte össze, így valaki azt hihette, hogy talál egy ilyen receptet nálam. Most már nem hiába fog idejönni, akinek ez a célja. :)


    Hozzávalók
    • 2 dl tej 
    • 1 ek vaníliás cukor 
    • 2 db Oreo keksz 
    • tejszínhab

    Elkészítés
    1. Az egyik Oreo kekszet kisebb darabokra törjük, majd a tejjel és a cukorral összeturmixoljuk, és egy pohárba öntjük. 
    2. A másik Oreo keksz végéből egy pici részt levágunk, és összemorzsoljuk. 
    3. A shake tetejére tejszínhabot nyomunk, megszórjuk a morzsalékkal, és mellé tesszük az Oreo kekszet.

    2011. szeptember 10., szombat

    Virslis copfok

    Csak hogy ne maradjak ki a jóból, elkészítettem a virslis copfokat. Már régóta szemeztem vele, és így, hogy egyre többen megcsinálták, nekem is egyre nagyobb kedvem lett hozzá. :)
    Trinitynél találtam meg a tökéletes receptet. Igazából könnyű az egész, de mégis mutatós, és nagyon finom, úgyhogy érdemes elkészíteni.


    Hozzávalók

    A tésztához: 
    • 2,4 dl tej
    • 1 tk só 
    • 0,85 dl olaj 
    • 1 tojás 
    • 43 dkg liszt 
    • 1 ek cukor 
    • 1 cs szárított élesztő

    Egyéb:
    •  6 db virsli, karikákra vágva 
    • 1 tojás

    Elkészítés
    1. A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben megdagasztjuk a kenyérsütőgépben. 
    2. A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd nyolc egyenlő részre osztjuk. Ezeket további három részre osztjuk. 
    3. A tésztákat összefonjuk, közben a fonatokba virsli karikákat teszünk (fázisfotók ezen az oldalon). 
    4. A copfokat megkenjük tojással. 
    5. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük őket.

    Kaptam négy díjat!

    Tegnap kaptam egy díjat Csillától, aztán nem sokkal később Mártitól is, majd Katucitól! Köszönöm szépen itt is, örülök, hogy gondoltatok rám! :)
    Az egyik díj ez lenne:


    A képen ez áll: "A szép blogoknak, akikben van némi extra."
    Az általam olvasott blogok közül ez szerintem mindegyikre jellemző, én viszont csak 10 bloggernek küldhetem el, akik a következők lennének:


    A másik díj, amit szintén Mártitól kaptam, a Pink Lady díj, ami szerintem már majdnem körbeért itt a gasztroblogoknál.



    Úgyhogy remélem nem bánjátok, de ezt most nem küldeném külön személyre szabva, csak mindenkinek, akit olvasok! :)

    2011. szeptember 6., kedd

    Oreo keksz házilag

    Végre eljutottam idáig is. Sort kerítettem az Oreo kekszre. Már rengeteg blogon láttam, és Londonban sikerült is megkóstolnom, úgyhogy lassan muszáj volt, hogy elkészítsem. :)
    Aki még nem kóstolta volna, úgy hallottam, a Müllerben lehet kapni.
    Én TücsökBogár receptje alapján készítettem.
    Egy harapás az igaziba, egy harapás a háziba. Nagyon hasonlít. A házinak kicsit vastagabb a tésztája, szerintem csak ennyi a különbség. Meg persze a kinézete. Nem volt semmi, amit rányomhattam volna, úgyhogy nekem "pucérak", minta nélküliek lettek.
    Kb. 30 db keksz jön ki ekkora mennyiségből.



    Hozzávalók

    A kekszhez:
    • 225 g liszt 
    • 125 g Holland kakaópor 
    • 1 tk szódabikarbóna 
    • 0,5 tk sütőpor 
    • 125 g porcukor 
    • 125 g vaj 
    • 1 tojás

    A krémhez:
    • 50 g vaj 
    • 250 g porcukor 
    • 4 ek habtejszín 
    • 1 tk vanília aroma

    Elkészítés

    A krém:
    1. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával. 
    2. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd hűtőbe tesszük.

    A keksz:
    1. A lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát, és a sütőport összekeverjük. 
    2. A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és a gyúrófejes robotgéppel addig gyúrjuk, amíg tésztává össze nem áll. 
    3. Kb. fél centi vékonyra kinyújtjuk, és 4 cm-es kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. 
    4. Előmelegített sütőben, 160 fokon 7 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.

    Összeállítás:
    1. A krémből 1-1 kiskanálnyit a keksz egyik felére teszünk. 
    2. Rátesszük a keksz másik felét, majd addig összenyomjuk, amíg a krém eléri a kekszek széleit.
    3. Egy kés segítségével eltávolítjuk a felesleget a szélekről. 
    4. A kekszeket a hűtőbe tesszük, amíg a krém meg nem szilárdul.

    2011. szeptember 4., vasárnap

    Pizza Frutta (gyümölcsös pizza)

    Még régebben nézegettem egy pizzéria szórólapját, hogy milyen pizzákat is lehet kapni. Ott találtam egy ilyen elnevezésű pizzát. Rögtön gondoltam, hogy na, ezt ki kell próbálnom, mert nagyon érdekesen hangzott, hogy a pizzát és a gyümölcsöket kombinálják.
    Az íze is érdekes, de nagyon finom. Akik szeretik a szokatlan párosításokat, azoknak biztos, hogy ízleni fog. Érdemes vele egy próbát tenni.
    A gyümölcsöket szabadon variálhatjuk, attól függ, hogy éppen mi van otthon, vagy mit szeretünk.


    Hozzávalók
    • 1/4 pizzatészta
    • 10 dkg sajt
    • 1 alma
    • 1 körte
    • 1 őszibarack
    • 5 dkg szőlő
    • 5 dkg ananász
    • 0,6 dl tejföl

    Elkészítés
    1. A sajtot lereszeljük.
    2. Az almát, a körtét, és az őszibarackot meghámozzuk, majd vékony cikkekre vágjuk.
    3. A szőlőt kimagozzuk, és kettévágjuk.
    4. Az ananászt apró darabkákra vágjuk.
    5. A pizzát megkenjük a tejföllel, és kicsit sózzuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a gyümölcsöket, majd megszórjuk a reszelt sajttal.
    6. Előmelegített sütőben, 220 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.

    2011. szeptember 2., péntek

    Házi csokipuding a 44. VKF-re

    Az utolsó poszt a VKF-re, bár már nem elseje van, remélem még belefér.
    Régen, amikor még nem sütöttem-főztem ennyit, gyakran készült itthon Dr. Oetkeres puding. Most viszont felteszem a kérdést:
    Ha pudingot szeretnénk enni, miért ne csinálhatnánk házilag? Nem telik több időbe, de több előnye is van: finomabb, plusz aromáktól és színezékektől mentes (megnéztem, és többek között ezt is tartalmazzák a pudingporok).
    Anno eszembe sem jutott volna, hogy házi pudingot készítsek, most már az nem jut eszembe, hogy a pudingporból pudingot főzzek (csak sütikbe használom, ha szükséges).


    Hozzávalók
    • 2 tojássárgája
    • 4 dkg cukor
    • 2 dkg keményítő
    • 4 dl tej
    • 7 dkg étcsokoládé

    Elkészítés
    1. A tojássárgájákat a cukorral, a keményítővel, és kevés tejjel csomómentesre keverjük.
    2. A maradék tejet felforraljuk. A felforralt tejet hozzáadjuk a tojássárgájás masszához, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről.
    3. A csokit megolvasztjuk, és hozzákeverjük az előző masszához.

    2011. szeptember 1., csütörtök

    Bistro Baguette a 44. VKF-re

    Nincs mindig idő a sütésre, előfordul, hogy mélyhűtött kaját kell ennem. Az egyik ilyen kedvencem a Dr. Oetkeres Bistro Baguette. Most itthon is előállítottam házilag. Van olyan finom, mint a bolti.
    (A paradicsomszósz és a bagett receptjét megtaláljátok a régebbi bejegyzéseknél.)
    És olcsóbb is. Két db ilyen, készen vásárolva 600 Ft. Utánaszámoltam, és házilag előállítva (maximum, fölfelé kerekítettem így is) két darab 250 Ft-ra jön ki. Ami azt jelenti, hogy több, mint a kétszeresét tudjuk előállítani ugyanannyi pénzért. Úgyhogy érdemes ipari mennyiségben készíteni, mert le is lehet fagyasztani, még a sütés előtt. Kipróbáltam direkt így is, mert attól lesz igazi Dr. Oetkeres pótlék. A bagetteket papírtálkára téve, folpackba csomagolva lefagyasztottam. Tökéletesen működött. A sütési idő így 15 percre növekedett.
    Természetesen a feltétet is nyugodtan lehet variálni, mindenki alakítgathatja a saját szájíze szerint.


    Hozzávalók

    Elkészítés
    1. A bagettet kettévágjuk.
    2. A paradicsomot (a magja nem kell) és a sonkát apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük.
    3. A fél bagetteket megkenjük pizzaszósszal, megszórjuk a kukoricával, paradicsommal, sonkával, majd a sajttal.
    4. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10 perc alatt megsütjük.