2011. szeptember 19., hétfő

Paradicsomszósz spagettihez

Még nyár végén készítettem paradicsomszószt, mert rengeteg a paradicsom a kertünkben. Ez mondjuk pont olyan munka, amihez kell egy kis idő, meg türelem, mert elég sokáig tart a paradicsomok pucolása. De megéri a végén, mert lesz házi paradicsomszószunk, amit lefagyaszthatunk, és akkor használhatunk fel, amikor csak akarunk. :)
50 dkg paradicsomból kb. 15 dkg (vagy kicsivel több) szósz lett, ami kb. olyan 20-25 dkg tésztához elegendő.


Hozzávalók
  • 50 dkg paradicsom 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 2 ek olívaolaj 
  • 1 tk morzsolt bazsalikom 
  • csipetnyi só

Elkészítés
  1. A paradicsomot néhány percre forró vízbe tesszük, meghámozzuk, a magját eltávolítjuk, és darabokra vágjuk. (Lehet, hogy legközelebb beleteszem a magját is.)
  2. A fokhagymát lereszeljük. 
  3. Az olajat felmelegítjük, és 1 percig pároljuk a fokhagymát rajta. 
  4. Hozzáadjuk a paradicsomot. Alacsony lángon, fedő alatt 1 óráig főzzük, közben néha megkeverjük. A vége felé robotgéppel összeturmixoljuk.
  5. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a bazsalikomot, és a sót is.

11 megjegyzés:

  1. Én mediterrán mártásként aposztrofálom a hasonló mártásomat, de nem fokhagymával , hanem jó sok hagymával készítem, kapri-és olívabogyóval még egy kicsit felturbózom :), nemcsak spagettihez, de halakhoz is nagyszerű.

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom lehet, hétvégén kipróbálom! Ezt a szószt fagyasztod le?

    VálaszTörlés
  3. Finom lehet! Vittem a receptjét! Köszi!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom. Fagyasztásra eddig még nem is gondoltam, de nagyon jó ötlet. :)))

    VálaszTörlés
  5. Imádom a spagettit :)) és így az általad készített paradicsom szósszal csak még finomabb lehet..

    VálaszTörlés
  6. Ma épp spagettit készítek ebédre, így nagyon örülök, hogy rátaláltam nálad erre a receptre. Már viszem is a konyhába, és mire a fiúk hazaérnek, feltálalom nekik a spagettit ezzel a fincsi szósszal. Köszi!

    VálaszTörlés
  7. Én is szoktam hasonlót készíteni, én is hagymával.

    VálaszTörlés
  8. Wanna, nagyon jól hangzik a mediterrán változat!

    Éva, úgy csináltam, hogy 10 dekánként kimértem, és annyit fagyasztottam le, így ha egyedül eszem, akkor csak ki kell vennem a mélyhűtőből. :)

    Illéskrisz, nincs mit!

    Petra, köszi! Praktikus lefagyasztani. :)

    Panna, én is imádom a tésztaételeket, az egyik kedvencem a paradicsomos spagetti. Már csak ezért is muszáj volt házilag is szószt készítenem. :)

    Bianka, köszi!

    Thia, remélem ízlett (gondolom, már túl vagytok rajta)! :))

    Kati, lehet, valamikor kipróbálom a sima hagymás verziót is. :)

    VálaszTörlés
  9. Igen, nagyon ízlett, el is fogyott az egész! Köszi!

    VálaszTörlés