2012. január 13., péntek

Csokis-marcipános torta

Ezt a tortát külön az egyik barátnőm (Zsófi) szülinapjára állítottam össze (persze kétszer ekkorában, mint amekkora mennyiségeket most megadok). Több receptből merítettem ötletet, mert mindenképp csokis-marcipánosat szerettem volna, de nem találtam olyat ami tetszett. A piskótát Kiskuktánál találtam, a krém pedig egy másik sütinek a krémje lett. Ez most nem a nagyon tömény kategória, bár ez sem sorolható a "könnyű" sütemények közé, mindenesetre finomnak finom. Amit Zsófinak készítettem, annak a díszítése nem sima marcipán, hanem csokis-marcipános bonbon volt. Marcipán helyett használhatunk hamis marcipánt is.


Hozzávalók

A piskótához:
  • 2 tojás
  • 140 g cukor
  • 75 ml olaj
  • 75 ml tej
  • 175 g liszt
  • 0,5 cs sütőpor

A krémhez:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • 150 g marcipán

A golyókhoz:
  • 100 g marcipán 
  • kakaópor

Elkészítés

A piskóta:
  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A tojások sárgáját, 100 g cukrot, az olajat, a tejet, a lisztet, és a sütőport csomómentesre keverjük.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük 40 g cukorral, majd óvatosan a masszához keverjük.
  4. Egy tortaforma aljára papírt teszünk, az oldalát kivajazzuk. A tésztát a formába töltjük, majd a forma oldalára kicsit felhúzogatjuk, így egyenletesebb lesz.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e.
A krém:
  1. A tejszínt felmelegítjük, majd beletesszük az étcsokoládét, és kevergetve megolvasztjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. (Ha másnap még folyós, akkor verjük fel fél csomag habfixálóval, és jó lesz.)
Összeállítás:
  1. A piskótát vízszintesen három részre vágjuk.
  2. A krémet elharmadoljuk. A kétharmad részét elnegyedeljük.
  3. 150 g marcipánt kinyújtunk.
  4. A tortát így rétegezzük: piskóta-krém-marcipán-krém-piskóta. A külsejét még bevonjuk a krém egyharmad részével.
  5. 100 g marcipánból kis golyókat formázunk, amiket a tortára teszünk, majd megszórjuk kakaóporral.

9 megjegyzés: