2011. augusztus 12., péntek

Krémes

A múltkori habszelet ellenére még mindig volt/van néhány tojásfehérje a mélyhűtőben. Mint egy kifogyhatatlan készlet. :))
A NoSaltyn kinéztem magamnak egy krémes receptet, most azt készítettem el.
Szerintem nagyon hasonlít a cukrászdában kaphatóra, érdemes kipróbálni. Persze ott biztos nem pudingporból készítik a krémet, gondolom házilag főzik, de a pudingpor megkönnyíti a dolgokat.
A krémes egy 35x24 cm-es tepsiben készült.


Hozzávalók

A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 csipet só

A krémhez:
  • 4 cs vaníliás pudingpor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 l víz
  • 9 tojásfehérje

Elkészítés
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és legalább 1 órán keresztül pihentetjük.
  2. Két lapot nyújtunk belőle. A lapokat előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. (A tészta hólyagosodása ellen egy tipp, amit olvastam: a lapokat egy alufóliára tesszük, rájuk teszünk még egy alufólia réteget , majd egy nehéz tepsit, ami az egészet jól lenyomja, és így sütjük meg.)
  3. A krémhez a pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral, 10 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük a vizet is.
  4. A tojásfehérjéket a maradék (20 dkg) cukorral gőz fölött kemény habbá verjük.
  5. A pudingot a vízzel lassú tűzön sűrűre főzzük.
  6. Ha besűrűsödött, óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét is, majd azzal együtt még további 3 percig főzzük a krémet.
  7. Forrón, az egyik tésztalapra kenjük az egészet, majd rátesszük a másik tésztalapot (ezt előre kockákra vághatjuk, és úgy egyszerűbb lesz a szeletelés).
  8. Hagyjuk kihűlni.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, biztos nagyon finom is! Gratulálok.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos!
    Én is szoktam készíteni, egy majdnem azonos recept alapján. :))

    VálaszTörlés
  3. Ez gyönyörű lett, nagyon ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a krémest, ez pedig gyönyörű, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ügyes vagy, igazán kívánatos lett a krémes. Én még nem vettem a bátorságot, hogy ilyet süssek. De tervezem!
    Üdvözöllek nálam!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta lett! Szerintem finom ez a pudingos recept, egyszer készítettem én is hasonlóval. :)))

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm mindenkinek! :))

    VálaszTörlés
  8. Húúú, nagyon jól néz ki a krémesed. Én sütök krémeseket, de ezt a cukrázdai fajtát még nem csináltam. Talán nem volt bátorságom hozzá, vagy nem is tudom. Majd összeszedem magam!!!!!

    VálaszTörlés
  9. Nekem ez volt az első. Szerintem a tieid is biztos mind nagyon finomak!
    Én például szeretném majd a házit is kipróbálni, hájas tésztával, és pudingpor nélkül.

    VálaszTörlés