2011. augusztus 11., csütörtök

Tócsni

Szerintem nincs még egy étel, aminek annyiféle neve lenne, mint a tócsninak. Én huszonnégyet tudok felsorolni: tócsni, tócsi, lapcsánka, lepcsánka, röszti, krumpliprósza, burgonyafasírt, cicege, placki, görhöny, matutka, berét, macok, harula, siligó, bramborák, recsege, lapótya, toksa, lapotyka, cicedli, lepkepotyi, berhe, bodag, mackó. Szóljatok, ha valamit kihagytam. :))
Mindegy, hogyan hívjuk, a lényeg, hogy finom. Még nagyon régen (talán 2 éve) kipróbáltam egy receptet, de az valahogy nem volt az igazi. Csak most jutott eszembe (biztos a rossz élmény hatására), hogy újra megpróbáljam. Ezúttal ebből a receptből indultam ki, és nagy örömömre jól sikerült, finom lett. Szerintem tejföllel a legjobb enni. :)
Egy 24 cm-es átmérőjű serpenyőben sütve 2 tócsni jön ki ebből az adagból.


Hozzávalók
  • 4 közepes burgonya (kb. 40 dkg)
  • 2 dl tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 10 ek liszt
  • 4 ek olaj

Elkészítés
  1. Egy tálba tesszük a tejfölt. A krumplit a tejfölre reszeljük, közben keverve a már lereszelt krumplit a tejföllel, hogy ne barnuljon meg.
  2. A fokhagymát lereszeljük, és a krumplihoz adjuk.
  3. A tojást és a sót is belekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is.
  4. Forró olajra rámerjük a masszát, és egy lapáttal széthúzzuk, hogy elterüljön.
  5. Ha az egyik oldala megsült, a másik oldalát is megsütjük.

11 megjegyzés:

  1. Nálunk matutka a neve és nagyon király kaja, a fiaim szerint. Jó, hogy eszembe juttattad, mert már rég nem készítettem:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta ahogy készítetted! Sokszor szoktam csinálni, egy kicsit másképpen de ahogy te készítetted azt is kifogom egyszer próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a tócsnit, a recepted is nagyon tetszik. Mentem, ha nem bánod. :)))

    VálaszTörlés
  4. A kremzli is hasonlít hozzá, de abba nem megy tejfel és a liszt kevesebb. Finom nagyon!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta és tetszik a recepted.

    VálaszTörlés
  6. Trollanyu, én ezelőtt nem is hallottam a matutkáról, csak most néztem utána, hogy milyen nevei vannak még. Idáig csak kb. ötöt ismertem. Fura, hogy ennyi neve van. :)

    Éva, remélem ízleni fog!

    Petra, dehogy bánom! :))

    Vicuska, a tócsninak is van egyébként több változata, nem mindegyikben van tejföl.

    Mrita, köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Nálunk Mackó a neve. :)) Nincs benne tejföl, és fokhagyma. )

    VálaszTörlés
  8. Na ez az az étel, amiről sokat hallottam, mindenki süti - eszi, de én még se nem készítettem, se nem kóstoltam. Azt hiszem már épp itt az ideje, hogy nekilással. Szóval a recepted kapra jött. Köszi!

    VálaszTörlés
  9. Csilla, már ki is egészítettem a bejegyzést, hozzáírtam a mackót is. :))

    Martinelli, nincs mit, remélem ízleni fog!

    VálaszTörlés
  10. Jól néz ki, mi sok kicsit szoktunk sütni, tejfel nélkül és nagyon kevés liszttel-1 ek :)

    VálaszTörlés
  11. Én is próbáltam már úgy, hogy sok kicsit sütöttem. :)

    VálaszTörlés