2011. augusztus 13., szombat

Aszalt szilvás zabpehelycsók

Illéskrisz meghirdetett egy játékot, arra készült most ez a süti.
Az én féltve őrzött receptem nem olyan, amit a családom nemzedékek óta süt. Nekem ilyen régi receptem sajnos nincs. Viszont ezt az aszalt szilvás zabpehelycsókot anya még a születésem előtt találta egy újságban. Mióta az eszemet tudom, minden karácsonykor van nálunk ilyen süti (a mézeskalács mellett). Eleinte anya sütötte, aztán lassacskán segédkeztem benne, most pedig már leginkább én sütöm.
Persze karácsonykor az egész család együtt sütöget, mézeskalácsot, aszalt szilvás zabpehelycsókot, esetleg még valamilyen másik sütit, ez egyfajta hagyomány nálunk. :)
Minden évben feltesszük magunknak a kérdést, hogyha ez a két süti (a zabpehelycsók és a mézeskalács) ilyen finom, miért csak karácsonykor sütjük? Aztán el is határozzuk, hogy majd megsütjük máskor is. De az idő gyorsan telik... Végülis van annak is hangulata, ha egy sütit egy évben csak egyszer sütünk. Attól különleges lesz. Most, hogy beleszagoltam a sütis dobozba, "karácsonyillatot" éreztem. :)) Egyébként is nagyon finom az illata.
Jó, hogy van ez a játék, így volt is alkalmam megsütni az aszalt szilvás zabpehelycsókot. :)
(Mellesleg ez az egyetlen süti, amiben megeszem a mazsolát.)
Ebből az adagból nekem 60 db lett.



Hozzávalók
  • 10 dkg mazsola
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 25 dkg vaj 
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 30 dkg zabpehely
  • 1 kk sütőpor
  • 0,5 kk őrölt fahéj
  • 10 dkg vágott mandula

Elkészítés
  1. A mazsolát leforrázzuk, öt perc múlva leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
  2. Az aszalt szilvát apróra vágjuk.
  3. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, és a tojásokkal.
  4. A zabpelyhet összevegyítjük a sütőporral, a fahéjjal, a mandulával, a mazsolával, az aszalt szilvával, majd a vajas masszához adjuk, és jól összekeverjük.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe két kávéskanál segítségével apró halmokat rakunk a masszából.
  6. Előmelegített sütőben, 150 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

    9 megjegyzés:

    1. Köszönöm, hogy részt veszel a játékban! Nagyon finom lehet ez a recept! Máris elmentettem magamnak, Karácsonykor megsütöm!

      VálaszTörlés
    2. Nagyon jól is néznek ki, meg nagyon egészséges is. És gyorsan el lehet készíteni, én is ki fogom próbálni.

      VálaszTörlés
    3. Nagyon tetszik! A fiamnak is nyáron kellett mézeskalácsot süssek, annyira szereti, és nem értette miért csak Karácsonykor sütöm.

      VálaszTörlés
    4. Biztosan nagyon finom, kifogom próbálni :)

      VálaszTörlés
    5. Illéskrisz, én köszönöm a lehetőséget! :)
      Egyébként lehet variálni úgy is, hogy aszalt szilva helyett valamennyi aszalt barackot, meggyet, epret teszünk bele.

      Trollanyu, remélem ízleni fog!

      Márti, azt hiszem nekem is kéne valamikor mézeskalácsot sütnöm, már rég ettem. :))

      Okki, tényleg finom, ráadásul (ahogy Trollanyu is írta) még az egészségesebb kategóriába is tartozik.

      Éva, Petra, köszönöm!

      VálaszTörlés
    6. Nagyon guszta, igazi karácsonyi hangulatom lett tőle. Én is megfogom sütni.:)

      VálaszTörlés
    7. Remélem, hogy nektek is ízleni fog! :)

      VálaszTörlés