Én három töltelékkel készítettem, nálunk a diós lett a kedvenc.
Hozzávalók
Tészta:
- 90 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 12,5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 1 cs szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája
- 1 dkg só
- 1 dl hideg tejszín
- 2 dl hideg víz
- 1 tojás a kenéshez
Mákos töltelék:
- 23 dkg mák
- 16 dkg kristálycukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1,6 dl víz
- 1 tk reszelt citromhéj
Diós töltelék:
- 23 dkg dió
- 16 dkg kristálycukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1,6 dl víz
- 1 kk fahéj
Gesztenyés töltelék:
- 50 dkg gesztenyepüré
- 0,5 dl tejszín
Elkészítés
Töltelék:
- Mákos töltelék: A vizet és a kristálycukrot jól felforraljuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd lehűtjük.
- Diós töltelék: A vizet és a kristálycukrot jól felforraljuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd lehűtjük.
- Gesztenyés töltelék: A gesztenyepürét összekeverjük a tejszínnel.
Tészta:
- A lisztben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a porcukrot, vajat, a zsírt, a sót, a vizet, a tejszínt, és a tojássárgáját. Összegyúrjuk.
- Elosztjuk hat egyenlő részre. A részeket egyenként kb. 21x28 cm-es téglalapokká nyújtjuk.
- 2 bejglit gesztenyés, 2 bejglit diós, 2 bejglit pedig mákos töltelékkel kenünk meg. A széleit kicsit felhajtjuk, majd feltekerjük a bejglit.
- Délután lekenjük tojássárgájával, estig száradni hagyjuk, majd este lekenjük tojásfehérjével.
- Éjszaka hűvös helyen (nem hűtőben) tároljuk.
- Reggel, sütés előtt fogpiszkálóval megszurkáljuk, egészen a tészta legaljáig.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Tök jók lettek. Én is pont ezt a 3félét csináltam :)
VálaszTörlésNagyon guszták, lettek, ügyes vagy, Én is három félét készítek mindig.
VálaszTörlésÁldott,békés,boldog karácsonyt kívánok!
VálaszTörlésElsőre is milyen tökéletesek lettek! Ügyes vagy!
VálaszTörlésGratulálok. Első próbálkozásra fantasztikusan jól sikerültek a bejglik, szépen márványozottak, s biztos nagyon finomak is.
VálaszTörlésAdél, köszönöm neked az ajánlást! Ha nem mondod Limara bejglijét, valószínűleg eszembe sem jut megsütni. :D
VálaszTörlésMrita, köszi! Minél több fajta van, annál jobb, jó ha van egy kis választék. :)
Mrs. Same, boldog karácsonyt!
Illéskrisz, köszönöm! :)
Hobbychef, köszönöm! Finomak voltak, mázlim volt, hogy rögtön kifogtam egy jó receptet!