Sunday, December 25, 2011

Bejgli

Még sohasem sütöttem bejglit, először most is úgy gondoltam, hogy majd jövőre fogok. Aztán mondtam a családnak a "terveimet", mire biztattak, hogy süssek inkább idén. Úgyhogy még aznap neki is álltam, Limara receptje alapján (Adél ajánlotta). Sok helyen hallottam, hogy bejglit nehéz készíteni, úgyhogy nem voltam teljesen biztos a dolgomban. Aztán elkészültem vele egy óra alatt, már csak a másnapi sütés hiányzott. Csodák csodájára nem repedezett meg, teljesen tökéletes lett. Köszönöm a receptet Limarának! :)
Én három töltelékkel készítettem, nálunk a diós lett a kedvenc.






Hozzávalók

Tészta:
  • 90 dkg liszt 
  • 25 dkg vaj 
  • 12,5 dkg zsír 
  • 10 dkg porcukor 
  • 1 cs szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő 
  • 2 tojássárgája 
  • 1 dkg só
  • 1 dl hideg tejszín
  • 2 dl hideg víz 
  • 1 tojás a kenéshez

Mákos töltelék:
  • 23 dkg mák
  • 16 dkg kristálycukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1,6 dl víz
  • 1 tk reszelt citromhéj

Diós töltelék:
  • 23 dkg dió
  • 16 dkg kristálycukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1,6 dl víz
  • 1 kk fahéj

Gesztenyés töltelék:
  • 50 dkg gesztenyepüré 
  • 0,5 dl tejszín

Elkészítés

Töltelék:
  1. Mákos töltelék: A vizet és a kristálycukrot jól felforraljuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd lehűtjük. 
  2. Diós töltelék: A vizet és a kristálycukrot jól felforraljuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd lehűtjük. 
  3. Gesztenyés töltelék: A gesztenyepürét összekeverjük a tejszínnel.

Tészta:
  1. A lisztben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a porcukrot, vajat, a zsírt, a sót, a vizet, a tejszínt, és a tojássárgáját. Összegyúrjuk. 
  2. Elosztjuk hat egyenlő részre. A részeket egyenként kb. 21x28 cm-es téglalapokká nyújtjuk. 
  3. 2 bejglit gesztenyés, 2 bejglit diós, 2 bejglit pedig mákos töltelékkel kenünk meg. A széleit kicsit felhajtjuk, majd feltekerjük a bejglit. 
  4. Délután lekenjük tojássárgájával, estig száradni hagyjuk, majd este lekenjük tojásfehérjével. 
  5. Éjszaka hűvös helyen (nem hűtőben) tároljuk. 
  6. Reggel, sütés előtt fogpiszkálóval megszurkáljuk, egészen a tészta legaljáig. 
  7. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

6 comments:

  1. Tök jók lettek. Én is pont ezt a 3félét csináltam :)

    ReplyDelete
  2. Nagyon guszták, lettek, ügyes vagy, Én is három félét készítek mindig.

    ReplyDelete
  3. Áldott,békés,boldog karácsonyt kívánok!

    ReplyDelete
  4. Elsőre is milyen tökéletesek lettek! Ügyes vagy!

    ReplyDelete
  5. Gratulálok. Első próbálkozásra fantasztikusan jól sikerültek a bejglik, szépen márványozottak, s biztos nagyon finomak is.

    ReplyDelete
  6. Adél, köszönöm neked az ajánlást! Ha nem mondod Limara bejglijét, valószínűleg eszembe sem jut megsütni. :D

    Mrita, köszi! Minél több fajta van, annál jobb, jó ha van egy kis választék. :)

    Mrs. Same, boldog karácsonyt!

    Illéskrisz, köszönöm! :)

    Hobbychef, köszönöm! Finomak voltak, mázlim volt, hogy rögtön kifogtam egy jó receptet!

    ReplyDelete