2011. december 26., hétfő

Mézeskalács

Nálunk a mézeskalács soha nem hiányozhat a karácsonyi sütemények közül. Sokat szoktunk sütni, még karácsony után is marad egy darabig, ami persze nem baj, mert nagyon finom. Biztos sok családnak megvan a maga bevált mézeskalács receptje, azért mégis felteszem a miénket is, hátha valaki ki szeretné próbálni.
Néhány éve csak ezt sütjük, egy rokontól kaptuk a receptet. Sütés után még szoktunk közé almákat tenni, hogy jó puha legyen.



Hozzávalók

A tésztához:
  • 60 dkg liszt 
  • 25 dkg porcukor 
  • 10 dkg vaj 
  • 25 dkg méz 
  • 1 lapos kk szódabikarbóna 
  • 1 tk mézessütemény fűszerkeverék 
  • 0,7 dl tej

A díszítéshez:
  • 1 tojásfehérje 
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés
  1. A lisztet, a cukrot és a mézeskalácsfűszert összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat. 
  2. A mézet felforrósítjuk, majd a keverék közepébe öntjük. Erre kerül a szódabikarbóna.
  3. Hozzáöntjük a tejet, és összegyúrjuk. 
  4. Lisztezett deszkán sodrófával kinyújtjuk és tetszés szerinti figurákat szaggatunk belőle. 
  5. Előmelegített sütőben, 160 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük. 
  6. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Habzsákba töltjük, majd ezzel díszítjük a mézeskalácsokat. Egy éjszakán át száradni hagyjuk.

2 megjegyzés: