Friday, December 9, 2011

Gyros

Ahhoz nagy művészet kell, hogy az ember úgy egyen gyrost, hogy utána ne legyen mindenütt maszatos. Szerintem olyan étel, amit nem lehet enélkül megenni (akinek sikerült, annak gratulálok, de az is lehet, hogy csak én vagyok béna :D), mégis sokan szeretik, köztük én is.
Persze sok gyrosos van mindenütt, de azért mégis jobb a tudat, hogy házilag esszük, tudjuk biztosan, hogy mi van benne és mi nincs. És büszkék is lehetünk rá, hogy itthon elkészítettük. Amúgy nem is nehéz.


Hozzávalók
  • 4 pita
  • 1 nagy csirkemell filé
  • 2 paradicsom
  • 1 lilahagyma
  • 4 salátalevél
  • gyros fűszerkeverék
  • olívaolaj
  • 2 kígyóuborka
  • 18 dkg görög joghurt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek majonéz
  • pár csepp citromlé

Elkészítés
  1. Először elkészítjük a tzatzikit: egy uborkát meghámozunk, durva reszelőn lereszeljük, majd kinyomkodjuk a levét. A fokhagymákat fokhagymaprésen kinyomkodjuk, és hozzáadjuk az uborkához, majd sózzuk. Ráöntjük a joghurtot, majonézt, citromlét, és összekeverjük. 
  2. Felcsíkozzuk a csirkemellet, összekeverjük a fűszerekkel, kevés olajjal, és 15 percig állni hagyjuk. Ezután serpenyőben olívaolajon jól átsütjük.
  3. A hagymát felkarikázzuk, az uborkát, paradicsomot kis kockákra vágjuk, a salátaleveleket széttépkedjük. 
  4. Megmelegítjük a pitákat és rétegezve a tzatzikivel, a zöldségekkel és hússal feltöltjük őket.

10 comments:

  1. Vállalnám hogy maszatos legyek, akkor sem kapok ebből?:-)) Nagyon guszta és finom az biztos!

    ReplyDelete
  2. Ó, de jól néz ki! Máris megkívántam!

    ReplyDelete
  3. Tetszik a gyrosod, mi is nagyon szeretjük, és az elkészítése sem túl bonyolult. Érdemes foglalkozni vele.

    ReplyDelete
  4. Nagyon szeretjük mi is, és most, hogy nálad megláttam, már tudom mi lesz holnap a menü:) Házi pitával, hmm, nagyon finom:)

    ReplyDelete
  5. Jaj,én is megkívántam. Bár én a Gyros tálat jobban kedvelem és nem azért,mert akkor kevésbé leszek maszatos,hanem mert nagyobb a mennyiség. :D
    Rég csináltam már én is. Azt hiszem itt az ideje. Természetesen Házi pitával. :D

    ReplyDelete
  6. Éva, én is vállalom, hogy maszatos legyek, amikor ilyet eszek. Megéri, mert finom. :D

    Illéskrisz, köszi!

    Wanna, szerintem is megéri foglalkozni vele, egyáltalán nem is nehéz elkészíteni, csak elsőre tűnik annak.

    Trollanyu, örülök, hogy meghoztam a kedvedet a gyroshoz!

    Mrs. Same, van jó házi pita recepted? Egyszer készítettem pitát, de az nem jött össze, azóta pedig nem próbálkoztam. Lehet, hogy újra neki kéne futnom. :)

    ReplyDelete
  7. Finom bizony, én is rég készítettem :)

    ReplyDelete
  8. Én is mindig tiszta maszat leszek, de a gyros evés az ilyen :D De kár, hogy nem voltam a környéken, amikor gyrost készítettél :D

    ReplyDelete
  9. Szívesen megkínáltalak volna. :D
    Igen, a gyros evés már csak ilyen... Viszont szerintem megéri. :D

    ReplyDelete