2011. augusztus 5., péntek

Zabpehelyfelfújt

Nagyon szeretem a felfújtat, rengeteg félét sütöttem már.
De mi is az a felfújt? Bár már milliószor készítettem (mióta megvan a formám), pontosan még nem néztem utána, hogy honnan származik, stb.
Úgy gondoltam, ennek is eljött az ideje, ha már ennyire szeretem, jó ha tudok róla egy-két plusz információt. Úgyhogy kutakodtam egy kicsit a neten. Igaz, ami igaz, a nagy részét már tudtam annak, amit találtam, de azért ártani biztosan nem ártott meg a nézelődés.
Valószínűleg mindenki ismeri a felfújt másik, elegánsabb nevét. A szuflé francia eredetű szó, ahogy maga a desszert is. Eredetileg soufflé, és a francia souffler igéből származik, melynek jelentése felrobbantani, felfújni.
A szuflé legfontosabb összetevője a tojás. Az alapja egy massza, tojássárgájával összekeverve, amit habbá vert tojásfehérjével lazítanak. A massza szinte akármiből állhat, lehet édes és sós is. Az édes elterjedtebb, általában gyümölcsöket, lekvárokat, vagy csokit tartalmaz ez a massza. Sokszor tálalnak hozzá valamilyen szószt vagy mártást.
Sokan félnek a felfújttól, leginkább attól, hogy összeesik. Én úgy gondolom, hogy nem annyira nehéz, érdemes nekifogni. Nekem még sohasem esett össze, de lehet, hogy csak én vagyok ilyen szerencsés.
A lényeg, hogy ne nyitogassuk sokszor a sütőajtót, hanem szépen várjuk ki az időt, míg elkészül.
Ha dicsekedni szeretnénk a szépségével, akkor még forrón tálaljuk, mert néhány percen belül összeesik, akkor is, ha mindent jól csináltunk. (Ezért lefotózni is nehéz.) Szerintem hidegen is finom, de az biztos, hogy melegen látványosabb.
Egyébként létezik hideg felfújt is. Ilyenkor zselatint adnak a masszához, és lefagyasztva vagy hidegen tálalják. Ennek a neve dufflé. (Ebben mondjuk nem vagyok biztos, mert csak a Mindmegette oldalán olvastam, de máshol nem találtam semmi ilyen utalást, hiába keresgéltem.)
Most egy zabpehelyfelfújtat hoztam, kicsit egészségesebb, mint az átlag (tudjátok, méz és zabpehely). Az eredeti receptet itt találtam.



Hozzávalók
  • 20 dkg zabpehely
  • 5 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • 15 dkg méz
  • 6 dkg tejföl
  • vaj
  • liszt

Elkészítés
  1. Felforraljuk a tejet, közben a vajat megolvasztjuk egy edényben.
  2. A vajon kevergetve felforrósítjuk a zabpelyhet, majd ráöntjük a forrásban lévő tejet. Amint újra forr, lefedjük, és a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
  3. A tojások sárgáját először magukban, majd a mézzel habosra keverjük.
  4. Hozzáadjuk a tejfölt és a langyosra hűlt zabpelyhet.
  5. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a masszába.
  6. 8 kisebb felfújtformát kivajazunk, meghintünk liszttel, a masszát belesimítjuk.
  7. Előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 30 percig sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez az egészséges változat, szépen feljöttek:) Ritkén ugyan, de én szoktam szuflét készíteni, ez sósan még köretnek is szuper lenne.

    VálaszTörlés
  2. A szuflé fotózásával én is meg szoktam szenvedni!
    Szépek lettek a fotóid, és tetszik az egészséges recept is. :))))

    VálaszTörlés
  3. Trollanyu, a szuflét tényleg lehet akár köretként is fogyasztani, bár én legszívesebben csak úgy magában eszem. :))

    Petra, akkor ezek szerint nem vagyok egyedül. :D

    VálaszTörlés