Só helyett lehet rá tenni napraforgómagot, sajtot (nekem még ezek ízlenének nagyon), de persze akármi mást is.
Nem tűnik könnyű receptnek, pedig nem nehéz elkészíteni. Csak 1 órát kell rászánni. Ebből 10 db perec lesz (ahogy az a receptben is látszik).
A tésztához:
- 2,6 dl tej
- 2 tk só
- 50 dkg liszt
- 1 tk cukor
- 3 ek olaj
- 1 cs szárított élesztő
A sós öntethez:
- 4 ek liszt
- 2 ek só
- 40 ml víz
Egyéb hozzávalók:
- 1,5 ek szódabikarbóna
- 1 tojás
Elkészítés
- A kenyérsütő géppel megdagasztjuk a tészta hozzávalóit (a fent megadott sorrendben keverjük bele).
- A dagasztás után a tésztát 15 percig állni hagyjuk.
- A tésztát 10 részre osztjuk. A részeket kinyújtjuk kb. fél méter hosszú kígyókra és pereceket formázunk belőlük.
- A szódabikarbónát vízzel felforraljuk.
- A pereceket a forrásban lévő vízbe tesszük és mindkét oldalukat 15 másodpercig főzzük. Utána kiemeljük és a tepsibe tesszük, majd 10 percig pihentetjük őket.
- A tojást felverjük, és megkenjük vele a pereceket.
- Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 percig sütjük.
- A sós öntethez a lisztet a sóval és a vízzel elkeverjük.
- A pereceket kivesszük a sütőből, megkenjük a sós öntettel, és visszatesszük a sütőbe 5 percre.
Én is nagyon szeretem a sós perecet.
VálaszTörlésMár nagyon rég nem készítettem, de most hogy eszembe juttattad egy hétvégén el is készítem :)
A te sós pereceid nagyon jól sikerültek! :)
Nagyon jól néznek ki! Nem is gondoltam volna hogy ilyen babrás? Majd ha nagyon pihent leszek és nem ilyen meleg, megpróbálom!
VálaszTörlésOkki, örülök, hogy eszedbe juttattam! :D
VálaszTörlésÉva, nem olyan nehéz, csak idő kell hozzá, de megéri! :)
Nagyon guszták lettek. Tényleg kicsit többet kell bíbelődni vele, mint az átlag kelt tésztával. Nem semmi, hogy ebben a melegben bevállaltad...:)
VálaszTörlésNyáron van a legtöbb időm sütni, úgyhogy nem zavar (vagy próbálom kizárni) a nagy meleget. :D
VálaszTörlésDe jó! Még sosem készítettem kelt perecet, de enni szeretem. :))
VálaszTörlésMajd próbáld ki egyszer! :D
VálaszTörlés