2011. július 14., csütörtök

Sós perec

Mindig is imádtam a sós perecet. Nagyon megörültem, amikor még régebben a desszert.eu oldalán megláttam egy receptet. El is készítettem, és nagyon finom lett. Az a fajta, amit én nagyon szeretek, tehát a puhább, és nem a keményebb. Frissen a legjobb, de szerintem eláll néhány napig (bár még nem nagyon volt időm kitapasztalni, mert nálunk mindig egy napon belül elfogyott).
Só helyett lehet rá tenni napraforgómagot, sajtot (nekem még ezek ízlenének nagyon), de persze akármi mást is.
Nem tűnik könnyű receptnek, pedig nem nehéz elkészíteni. Csak 1 órát kell rászánni. Ebből 10 db perec lesz (ahogy az a receptben is látszik).



Hozzávalók

A tésztához:
  • 2,6 dl tej 
  • 2 tk só 
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk cukor
  • 3 ek olaj 
  • 1 cs szárított élesztő

    A sós öntethez:
    • 4 ek liszt 
    • 2 ek só
    •  40 ml víz

    Egyéb hozzávalók:
    • 1,5 ek szódabikarbóna 
    • 1 tojás

    Elkészítés
    1. A kenyérsütő géppel megdagasztjuk a tészta hozzávalóit (a fent megadott sorrendben keverjük bele).
    2. A dagasztás után a tésztát 15 percig állni hagyjuk.
    3. A tésztát 10 részre osztjuk. A részeket kinyújtjuk kb. fél méter hosszú kígyókra és pereceket formázunk belőlük.
    4. A szódabikarbónát vízzel felforraljuk.
    5. A pereceket a forrásban lévő vízbe tesszük és mindkét oldalukat 15 másodpercig főzzük. Utána kiemeljük és a tepsibe tesszük, majd 10 percig pihentetjük őket.
    6. A tojást felverjük, és megkenjük vele a pereceket.
    7. Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 percig sütjük.
    8. A sós öntethez a lisztet a sóval és a vízzel elkeverjük.
    9. A pereceket kivesszük a sütőből, megkenjük a sós öntettel, és visszatesszük a sütőbe 5 percre.

    7 megjegyzés:

    1. Én is nagyon szeretem a sós perecet.
      Már nagyon rég nem készítettem, de most hogy eszembe juttattad egy hétvégén el is készítem :)

      A te sós pereceid nagyon jól sikerültek! :)

      VálaszTörlés
    2. Nagyon jól néznek ki! Nem is gondoltam volna hogy ilyen babrás? Majd ha nagyon pihent leszek és nem ilyen meleg, megpróbálom!

      VálaszTörlés
    3. Okki, örülök, hogy eszedbe juttattam! :D

      Éva, nem olyan nehéz, csak idő kell hozzá, de megéri! :)

      VálaszTörlés
    4. Nagyon guszták lettek. Tényleg kicsit többet kell bíbelődni vele, mint az átlag kelt tésztával. Nem semmi, hogy ebben a melegben bevállaltad...:)

      VálaszTörlés
    5. Nyáron van a legtöbb időm sütni, úgyhogy nem zavar (vagy próbálom kizárni) a nagy meleget. :D

      VálaszTörlés
    6. De jó! Még sosem készítettem kelt perecet, de enni szeretem. :))

      VálaszTörlés