Thursday, February 23, 2012

Túrós baklava

Folytatódik a "találjuk meg az igazi, éttermekben kapható baklavát" projekt.:D Ez még persze nem az (ezt a túró miatt rögtön sejtettem, mielőtt megsütöttem volna), de nagyon finom volt.
Testvéremnek a suliban tavaly volt olyan, hogy néhány hónapig minden angol órára más vitt be sütit, el kellett mondania angolul a receptet, aztán pedig közösen megették. Jó lehetett nekik.:D (Egyébként én csokikockát készítettem neki, ő azt vitte be.) A lényeg, hogy egyik osztálytársa ezt a receptet vitte be (mindenki kapott egy másolatot), aztán a recept elkeveredett valahova, és még év elején, pakolás közben találtuk meg az öcsém cuccai között. Most volt rá időm, hogy kipróbáljam.
Nekem a legutóbbi baklava jobban ízlett, de anyának meg ez a túrós változat tetszett jobban. (Legközelebb a Tésztavarázs című könyvből lesz egy kipróbálva.) A tepsim mérete 35x22 cm-es volt.



Hozzávalók
  • 8 réteslap
  • 50 dkg túró
  • 6 ek cukor
  • 25 dkg narancslekvár 
  • 20 dkg apróra vágott dió 
  • 2 cs vaníliás cukor 
  • 1 kk reszelt citromhéj 
  • 5 dkg olvasztott vaj 
  • 1 tojássárgája

Elkészítés
  1. Egy tepsi alját kikenjük vajjal, ráfektetünk két réteslapot. Rétegenként megkenjük olvasztott vajjal.
  2. A diót összekeverjük 3 evőkanál cukorral, majd a réteslapra tesszük. Erre megint két réteslap kerül (vajjal megkenve).
  3. A túrót, 3 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, és a citromhéjat összekeverjük, majd a tésztára kenjük. Ezután megint két réteslap következik (vajjal megkenve).
  4. A réteslapot megkenjük a lekvárral, majd ráhelyezzük a maradék kettő réteslapot. A lapokat megkenjük vajjal, a tetejére még tojássárgáját is kenünk.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.

16 comments:

  1. Jól hangzik, a túró mindenképpen plusz pont ennek a sütinek...:)

    ReplyDelete
  2. Nekem is nagyon tetszik, amúgy is túrórajongó vagyok! :)

    ReplyDelete
  3. Narancslekvár, túró? Ez már csak finom lehet!

    ReplyDelete
  4. Tetszik! Szeretem a baklavát!

    ReplyDelete
  5. Nem tudom, melyik finomabb, de ez nagyon jól néz ki!

    ReplyDelete
  6. Bevallom én sós, húsos változatban jobban kedvelem a baklavát, de még itthon nem készítettem el :( Azért a túrósoddal tennék egy próbát, hátha szeretném :)

    ReplyDelete
  7. Narancsleki+túró szuper együtt, nagyon jól mutat! Az én időmben miért nem voltak ilyen jó ötleteik a tanároknak? :-)

    ReplyDelete
  8. Ez a guszta süti, nekem nagyon fog ízleni! A baklavát szemre már nagyon szeretem, de még nem ettem. Naa, ennek is eljött az ideje.

    ReplyDelete
  9. Kukkants be hozzám légyszi, van egy kis meglepim:)

    ReplyDelete
  10. Lilla, Barbi, Zsuzsi, Wanna, Marisz, Gerdi, Vicuska, köszönöm!

    Panna, én eddig sós változatról még nem is hallottam. Kíváncsi lennék rá.:))

    Kata, köszi! Szerintem ez tanárfüggő, nálunk sem volt ilyen az általánosban. Csak akkor ettünk sütit, ha valakinek a szülinapját ünnepeltük.:D

    Tücsi, remélem tényleg ízleni fog!

    Szofi, köszi a díjat.:))

    ReplyDelete
  11. Nekem is tetszene!!!nagyon is!Nagyon jól néz ki!

    ReplyDelete
  12. Bocsi, összekevertem a burekkal :S De akkor már tudom, hogy a baklavát szeretném túrósan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na, burekot már én is ettem.:) Bár az is túrós volt, csak sós.:D

      Delete