Thursday, February 16, 2012

Mogyoróvaj

Még régebben gondolkodtam, hogyan készíthetném el az amerikai mogyoróvajat. Mondjuk nem sokáig tartott a gondolkodás, megoldottam annyival, hogy beírtam a keresőbe. :D Aztán csak a receptek között kellett választanom. Természetesen mindegyik alapja a földimogyoró volt, a legtöbb recept pedig tartalmazott még olajat/vajat/mézet is. Aztán Emőkénél és Bencénél megláttam a legegyszerűbb megoldást, és amellett maradtam. Nem bántam meg, nagyon finom lett. Köszi a receptet. :)
A mogyoróvajnak egyébként két fajtája van: a "smooth" és a "crunchy". Az előbbi teljesen krémes, az utóbbi pedig enyhén darabos. Én krémesen készítem, de ha szeretnétek bele darabokat, akkor külön kell egy keveset ledarálni, majd a krémeshez hozzákeverni.



Hozzávalók
  • pörkölt, sózott, földimogyoró

Elkészítés
  1. A mogyorót beletesszük az aprítóba. Mindössze annyi a dolgunk, hogy türelmesen nyomjuk a gombot. Egy idő után (nekem csak 5 perc volt) a mogyoróból krém lesz.

13 comments:

  1. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű az elkészítése. Én is kipróbálom! :)

    ReplyDelete
  2. Csak mogyi, semmi más? És mihez eszed? Ezt ki kell próbálnom. :)

    ReplyDelete
  3. Örülök, hogy ízlik!! :))) IMÁDJUK!! :)))

    Évi, én bonbonba teszem, Bence lekváros kenyérrel eszi....én néha magában is kanalazom..de csináltam már kekszet is. :)

    ReplyDelete
  4. Okki, remélem neked is ízleni fog! Elég hamar készen van, nem egy nagy ördöngösség. :)

    Éva, kenyérrel eszem (egyébként, ahogy Emőke is írta, sokan szeretik a lekvár-mogyoróvaj párosítást). És bonbonba, kekszbe, akármilyen sütihez jó. Én pl. most brownie-t sütöttem belőle, majd holnap hozom a receptet is. :)

    Emőke, mi is imádjuk. Csak kár, hogy nem kevés a kalóriatartalma...:D

    ReplyDelete
  5. Hmm, már én is kinéztem magamnak. Nagyon szuper ötlet!

    ReplyDelete
  6. Jaja brownie-t mi is csináltunk már...nagyon tuti!! (mogyivajas-krémsajtos..nyami) :D
    Ja kalóriája magas, de a ch-ja semmi...és mivel nekem diéta szempontjából a ch-t kell néznem, így úgy döntöttem EHETEM..... :DDDDDD

    ReplyDelete
  7. Remek ötlet, köszi!! :) Nálunk kenyéren nem jött be, de süti- keksz belőle isteni. :)))

    ReplyDelete
  8. Tényleg csak ennyi?? A múltkor is vakaróztam a boltban a polc előtt, hogy vegyek, vagy ne vegyek egyet kipróbálásra, de így már más a helyzet! Kipróbálom ezt a módszert! :-)

    ReplyDelete
  9. Emőke, jó neked, nekem a kalóriatartalma miatt nem szabadna olyan sokat ennem...:D
    Még eszembe jutott, hogy lehet csirke mártásához, vagy gofriba is tenni.

    Csilla, nincs mit!

    Zsuzsi, tényleg csak ennyi. Próbáld ki nyugodtan! :)

    ReplyDelete
  10. Na kíváncsi vagyok a brownied-ra is :)

    ReplyDelete
  11. Már engem is régóta foglalkoztat a mogyoróvaj készítésének az ötlete, most azt hiszem el is határoztam magam!

    ReplyDelete
  12. Panna, gondolom már meg is találtad...:))

    Bors and Pepper, remélem ízleni fog! Az a vicces, hogy kell hozzá elhatározás, de aztán felteszed magadnak a kérdést, hogy miért is halogattad eddig...?:DD

    ReplyDelete