Hasonlít a mekis/burgeres (sima) fagyira, nagyon egyszerű és nagyon finom. Ha este elkészítjük, akkor másnap már ehetjük is.
A fagyinak történelme is van ám (forrás innen):
- A fagyit először a kínaiak ismerték (ötezer éve), hóból, tejből, és gyümölcsléből készítették, és csak a gazdagok engedhették meg maguknak.
- Hippokratész (i.e. 460-375) betegeinek ajánlotta gyógyszerként.
- Nagy Sándor (i.e. 356-323) a katonáinak szolgálta fel a fagyit élénkítő gyanánt a csaták előtt.
- Marco Polo (1254-1324) fagylaltrecepteket hozott Kínából, ezután Velencében is megpróbálkoztak a fagylaltkészítéssel.
- I. Károly (1600-1649) kedvenc fagylaltja receptjét államtitoknak minősítette.
- Párizsban a fagyi csak a 18. század közepén tűnt fel (Marie Antoinette is élvezettel evett udvarhölgyeivel fagyikelyheket), de a 19. század végére már 87 fajta fagyit ismertek.
- 1904-ben Charles E. Minches feltalálta a tölcsért.
- 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a jégkrémet.
- Számunkra már semmi újdonság vagy érdekesség nincs a fagyiban. De ki ne szeretné? :)
Hozzávalók
- 40 dkg cukrozott sűrített tej
- 6 dl habtejszín
- 1 tk vaníliaaroma
Elkészítés
- A hozzávalókat habverővel addig verjük, amíg tejföl sűrűségűvé válik.
- Minimum három órára fagyasztóba tesszük.
- Fogyasztás előtt 5-10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből.
Nagyon jól néz ki, és mivel imádom azt a mekis fagyit, mindenképpen kipróbálom. :) Én is tervezem a fagyi készítést, ebben a melegben nincs is jobb. :)
VálaszTörlésNem fogsz benne csalódni! :)
VálaszTörlés