Szinte az utolsó pillanatban hozom a blogkóstolós bejegyzést, de nem felejtettem el!:) Megint Okki lett a párom, a Kipróbált és bevált receptek szerzője.
Vea, a házigazda kérése az volt, hogy húsvéti recepteket készítsünk el. Én mindenképp kalácsra gondoltam, Okki oldalán pedig rengeteg kalács volt, úgyhogy nehezen választottam, de végül meglett a
szerencsés.:) Finom volt, hamar elfogyott!
Az eredeti recept szerint írom a tölteléket is, viszont nekem az egy kicsit sok lett, szerintem majdnem a fele is elég lett volna.
Hozzávalók
A tésztához:
- 2,5 dl langyos tej
- 4 ek olaj
- 3 ek cukor
- 3 tojássárgája
- 1 kk só
- 60 dkg liszt
- 4 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
- 25 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 3 ek kakaópor
Elkészítés
- 1,5 dl langyos tejben elkavarunk 1 csapott evőkanál cukrot
és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük, és langyos
helyre tesszük 20 percre.
- A maradék cukorral és a sóval elkavart lisztet a dolgozó
felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk, és beleütjük a
tojássárgájákat.
- Egy kicsit elkavarjuk a tojássárgájákat a körülötte lévő
liszttel, meghagyva a fészket, majd a már felfuttatott élesztőt ráöntjük,
hozzáadjuk a megmaradt tejet és olajat, kidagasztjuk. A megdagasztott tésztát
konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, duplájára kelesztjük (kb. 45
perc).
- Amíg kel a tészta, elkészítjük a krémet: a puha vajat
habosra keverjük a porcukkorral, hozzákeverjük a kakaóport is.
- Ezután a tésztát átgyúrjuk enyhén lisztezett munkafelületen,
két egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabot egyenként kinyújtjuk, majd
a lapokat 3 csíkra vágjuk. A csíkok közepét megkenjük a kakaós krémmel,
feltekerjük őket, hármat-hármat összefonunk.
- Sütőpapíros tepsire tesszük a kalácsokat, 30 percet még
pihentetjük, majd lekenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben, közepes lángon
35-40 perc alatt megsütjük.