Az eredeti recept szerint írom a tölteléket is, viszont nekem az egy kicsit sok lett, szerintem majdnem a fele is elég lett volna.
Hozzávalók
A tésztához:
- 2,5 dl langyos tej
- 4 ek olaj
- 3 ek cukor
- 3 tojássárgája
- 1 kk só
- 60 dkg liszt
- 4 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
- 25 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 3 ek kakaópor
Elkészítés
- 1,5 dl langyos tejben elkavarunk 1 csapott evőkanál cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük, és langyos helyre tesszük 20 percre.
- A maradék cukorral és a sóval elkavart lisztet a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk, és beleütjük a tojássárgájákat.
- Egy kicsit elkavarjuk a tojássárgájákat a körülötte lévő liszttel, meghagyva a fészket, majd a már felfuttatott élesztőt ráöntjük, hozzáadjuk a megmaradt tejet és olajat, kidagasztjuk. A megdagasztott tésztát konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
- Amíg kel a tészta, elkészítjük a krémet: a puha vajat habosra keverjük a porcukkorral, hozzákeverjük a kakaóport is.
- Ezután a tésztát átgyúrjuk enyhén lisztezett munkafelületen, két egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabot egyenként kinyújtjuk, majd a lapokat 3 csíkra vágjuk. A csíkok közepét megkenjük a kakaós krémmel, feltekerjük őket, hármat-hármat összefonunk.
- Sütőpapíros tepsire tesszük a kalácsokat, 30 percet még pihentetjük, majd lekenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-40 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése