Nem a legkönnyebb, és kissé időigényes recept, de szerintem megéri a fáradtságot.
Nagyon finom csokis süti, leginkább frissen jó. Ha a 12 nem fogy el, érdemes a fele adagot készíteni. Esetleg le lehet a tésztát fagyasztani, bár ezt még nem próbáltam.
Hozzávalók
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 0,5 tk só
- 6 g szárított élesztő
- 3 dkg + 18 dkg vaj
- 225 ml langyos víz
- 1 tojás
- 10 dkg étcsokoládé
A kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés
- A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt összekeverjük. Beledolgozunk 3 dkg vajat, hozzáadunk 1 tojást és a vizet, majd tésztát gyúrunk belőle.
- A 18 dkg vajat 3 darabra osztjuk.
- A tésztát 25x50 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A vaj egyharmadát apró darabokban eloszlatjuk a tészta kétharmad részén.
- A tészta vajmentes oldalát behajtjuk középre, majd ráhajtjuk a másik oldalát is. A széleit sodrófával összenyomjuk. A tésztabatyut elforgatjuk 90 fokkal. Kinyújtjuk, majd összehajtjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
- Amíg van a vajból, megismételjük a 3. és a 4. lépést (a pihentetést is).
- Ha a vaj elfogyott, a tésztát még kétszer kinyújtjuk, és összehajtjuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.
- A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és 12 darabra vágjuk.
- A csokit apróra daraboljuk, tizenkét részre osztjuk, és minden tésztadarab közepére teszünk belőle.
- A tésztákat felcsavarjuk. A végeit összenyomjuk, és a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
- Megkenjük őket tojással, és előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig sütjük.
Milyen szép lágy, könnyű a tésztája, igazán szépen fotóztad, szívesen megkóstolnám! :))
VálaszTörlésImádom az ilyen sütiket:) Csodaszép:)
VálaszTörlésEz valami mesés sütemény! Hű, itthon hogy ennék! Máris mentem! Egyik szombat reggel megsütöm! nagyon guszta!!!
VálaszTörlésNem semmi! Nagyon guszta, nem küldesz pár darabot???...:)
VálaszTörlésBarbi, köszönöm! Ha tudnék, küldenék kóstolót!:)
VálaszTörlésKati, köszi!
Illéskrisz, majd írd meg, hogy sikerült! Remélem, ízleni fog!:)
Lilla, persze, már küldöm is...:D
Szia! Elkészítettem a sütit, nagyon finom lett. Készítettem két kisebb szilvalekvárosat is, nagyon finom lett. Kérdésem, hogy szerinted picit több cukorral is el lehet-e készíteni (talán egy picit elbírt volna még)? A cukor felével pedig a férjem már rendelt egy füstölt sajtos-szalonnás töltelékkel is:-)
VálaszTörlésSzia Tündi! Ha édesebben szeretitek, szerintem nyugodtan lehet még bele tenni ízlés szerint cukrot. A sós töltelék tök jó ötlet, nekem eszembe nem jutott volna.:)
Törlés