Sunday, August 12, 2012

Pain au chocolat

Nemrég voltam Franciaországban, és megjött a kedvem az ott kapható pain au chocolat elkészítéséhez. Már két éve is készítettem, de most ismét sor került rá, egymás után többször is.
Nem a legkönnyebb, és kissé időigényes recept, de szerintem megéri a fáradtságot.
Nagyon finom csokis süti, leginkább frissen jó. Ha a 12 nem fogy el, érdemes a fele adagot készíteni. Esetleg le lehet a tésztát fagyasztani, bár ezt még nem próbáltam.



Hozzávalók

A tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 0,5 tk só
  • 6 g szárított élesztő
  • 3 dkg + 18 dkg vaj
  • 225 ml langyos víz
  • 1 tojás
  • 10 dkg étcsokoládé

A kenéshez:
  • 1 tojás

Elkészítés
  1. A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt összekeverjük. Beledolgozunk 3 dkg vajat, hozzáadunk 1 tojást és a vizet, majd tésztát gyúrunk belőle.
  2. A 18 dkg vajat 3 darabra osztjuk.
  3. A tésztát 25x50 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A vaj egyharmadát apró darabokban eloszlatjuk a tészta kétharmad részén.
  4. A tészta vajmentes oldalát behajtjuk középre, majd ráhajtjuk a másik oldalát is. A széleit sodrófával összenyomjuk. A tésztabatyut elforgatjuk 90 fokkal. Kinyújtjuk, majd összehajtjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
  5. Amíg van a vajból, megismételjük a 3. és a 4. lépést (a pihentetést is).
  6. Ha a vaj elfogyott, a tésztát még kétszer kinyújtjuk, és összehajtjuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.
  7. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és 12 darabra vágjuk.
  8. A csokit apróra daraboljuk, tizenkét részre osztjuk, és minden tésztadarab közepére teszünk belőle.
  9. A tésztákat felcsavarjuk. A végeit összenyomjuk, és a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
  10. Megkenjük őket tojással, és előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig sütjük.

7 comments:

  1. Milyen szép lágy, könnyű a tésztája, igazán szépen fotóztad, szívesen megkóstolnám! :))

    ReplyDelete
  2. Imádom az ilyen sütiket:) Csodaszép:)

    ReplyDelete
  3. Ez valami mesés sütemény! Hű, itthon hogy ennék! Máris mentem! Egyik szombat reggel megsütöm! nagyon guszta!!!

    ReplyDelete
  4. Nem semmi! Nagyon guszta, nem küldesz pár darabot???...:)

    ReplyDelete
  5. Barbi, köszönöm! Ha tudnék, küldenék kóstolót!:)

    Kati, köszi!

    Illéskrisz, majd írd meg, hogy sikerült! Remélem, ízleni fog!:)

    Lilla, persze, már küldöm is...:D

    ReplyDelete
  6. Szia! Elkészítettem a sütit, nagyon finom lett. Készítettem két kisebb szilvalekvárosat is, nagyon finom lett. Kérdésem, hogy szerinted picit több cukorral is el lehet-e készíteni (talán egy picit elbírt volna még)? A cukor felével pedig a férjem már rendelt egy füstölt sajtos-szalonnás töltelékkel is:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Tündi! Ha édesebben szeretitek, szerintem nyugodtan lehet még bele tenni ízlés szerint cukrot. A sós töltelék tök jó ötlet, nekem eszembe nem jutott volna.:)

      Delete