A receptet a Mindmegettén találtam, és néhány történetet pedig AzEszternél olvastam. A császármorzsa kitalálásáról több "legenda" is kering.
Az egyik, hogy Sissi, az osztrák császár felesége ügyelt az alakjára, ezért megkérte a főszakácsot, hogy valami könnyebb desszertet készítsen neki.
Egy másik történet azt mondja, a fogyókúrára fogott császár éjszaka saját magának gyártotta a palacsintát.:)
A legnépszerűbb anekdota szerint a császár eltévedt egy kilovaglás során az erdőben, és ráesteledett. Felfedezett egy erdei lakot, ahová bekopogott, és éjszakára szállást kért. A vendéglátók nem tudták, hogy ki is ő valójában. A háziasszony megvendégelte Ferenc Józsefet, amivel egy régi, a császármorzsához hasonló, de sós ételt variált át (Holzfallerschmarn volt a neve), és elkészült az édes változat.
Vagy lehet, hogy az udvari szakács elrontotta a palacsintáját, és az került feldarabolásra, új ételként?
Az ötödik történet pedig úgy tartja, hogy Ferenc József és Sissi ezt az ételt ették eljegyzési vacsorájuk desszertjeként.
Szerintem mindenki döntse el, hogy számára melyik a legszimpatikusabb történet. Az tuti, hogy a császármorzsa finom.:)
Lehet bele mazsolát is tenni, én ezt a mazsolautálatomnak köszönhetően mindig kihagyom.
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 4 tojás
- 2,5 dl tej
- csipet só
- 4 ek cukor
- vaj
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a tejjel, a liszttel, a cukorral, és a sóval csomómentesre keverjük.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan a masszához keverjük.
- Egy serpenyőben kevés vajat felolvasztunk, és beleöntjük a tésztát. A morzsát addig sütjük, amíg az alja megpirul. Ekkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Egy villával nagyobb darabokra tépkedjük.
Ez tényleg nagyon finom:) Én a daramorzsát is nagyon szeretem, meg ezt is. Gyors, egyszerű desszert, smilyen régen nem volt már nálunk:)
VálaszTörlésJaj, ez a bejegyzés annyira tetszik, hogy tutira el is készítem valamelyik nap így a smarnit...:)
VálaszTörlésJajj, de guszta, de miért most este látom ezt?:) Holnap el kell készítenem, nem fogok tudni aludni:)
VálaszTörlésImádom! Pont gondolkoztam, hogy milyen édességet készítsek...
VálaszTörlésJa, lesz ám a kedvedért hamarosan indus fánk is, nem mondom, hogy napokon, de pár héten belül. :))))
De jó kis sztorik :)
VálaszTörlésGyerekkorom nagy kedvence a császármorzsa, azon ritka ételek közé tartozott, amit hajlandó voltam megenni :)
Tényleg jók ezek a történetek :) Na meg a császármorzsa is ;)
VálaszTörlésTrollanyu, még emlékszem kb. 5 éve, amikor a császármorzsát porból készítettem el...:D Hát, nehezebb volt, mint recept szerint, mert nem akart összeállni.:D
VálaszTörlésLilla, remélem ízleni fog! Örülök, hogy tetszik a bejegyzés.:)
Nyammm, nehéz aludni, miután este körülnézel a blogokon, ez a tapasztalatom.:D
Petra, már nagyon várom a receptedet!:)))
Adél, kíváncsi lennék melyik történet az igazi.:)) Én az elrontott palacsintásra szavazok.:)
Panna, köszi!
De jó desszert!!!
VálaszTörlésA bécsiek szerint (a köznyelv szerint) az elrontott változat az igazi. És nem új ételként lett feltálalva, hanem a császári konyhában elrontott palacsintát megehették a konyhalányok, cselédek. A neve is erre utal, a Schmarrn jelent elhibázott dolgot is.
VálaszTörlésÉs nagyon várták a cselédek, hogy a szakács hibázzon. :) Azt megehették.
Ez volt a császár alamizsnája. :)
Zsuzsa
Akkor lehet ez a történet lesz az igazi.:) Köszi az infót! :)
Törlés