2011. február 3., csütörtök

Tepsiben sült almás palacsinta és társai

Közben rájöttem, hogy a kürtőskaláccsal való kezdés egyfajta in medias res kezdés volt részemről, hiszen az nem a legegyszerűbb recept. Akkor most valami egyszerűbbet.
A tepsiben sült almás palacsinta az egyik legrégibb receptjeim közé tartozik. De azóta is havonta minimum egyszer elkészítem. Megunhatatlan.
Több jó is van benne:
1. Maximum 10 perc alatt össze lehet dobni, utána már csak a sülési időt kell kivárni. Tehát mindenképp kevesebb időt igényel, mintha normál palacsintát sütnénk.
2. Nagyon egyszerű az elkészítése.
3. És ami a legjobb benne: nagyon finom!
Nem mindegy, hogy milyen sütőpapírt használunk. A legjobb, ha szilikonosat, de semmiképp se a kisboltban kapható nevenincs sütőpapírt, mert akkor a tészta valószínűleg le fog ragadni. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom az ilyen sütőpapírokkal, szerintem azok inkább kekszek sütésére jók.
Ekkora mennyiséget egy kb. 35x22 cm-es tepsiben készítettem el.
Diétás változata: liszt helyett zabkorpa, nyírfacukorral, és alacsony zsírtartalmú tejjel.


Hozzávalók

Palacsintához:
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • csipetnyi só
  • 2,5 dl tej
  • kevés ásványvíz (kb. 1,5 dl)

Töltelékhez:
  • 2 alma
  • 1 tk fahéj
  • 3 ek cukor

Elkészítés 
  1. A lisztből, a tojásból, a sóból, a tejből és a vízből palacsinta tésztát készítünk.
  2. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
  3. A cukrot és a fahéjat egy külön tálban összekeverjük.
  4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát egyenletesen elkenjük a tepsin, majd eloszlatjuk rajta az almákat, és meghintjük a fahéjas cukorral.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 30-35 percig.
Ez a palacsinta természetesen akármilyen gyümölccsel elkészíthető. A nyáron csináltam epreset, málnásat, nektarinosat. Számomra a legfinomabb mondjuk az almás maradt, aztán a többi jön az előbb felsorolt sorrendben.
Ezeknek az esetében nem fahéjas, hanem csak sima cukrot használtam, amit a tésztába kevertem bele. A cukor mennyisége pedig 4 dkg volt mindháromnál. Eperből 20 dkg, málnából 10 dkg, nektarinból pedig 3 darab kellett a palacsintához.



8 megjegyzés:

  1. Ezek úgy ahogy vannak szépek, és finomak, és nagyon nagy az ötleted!!!Köszi, el fogom készíteni, az almásat már elmentettem.:-)))
    Éva-Anyóca

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva-Anyóca!
    Köszönöm :)
    Egyébként nem csak szépek, hanem finomak is! :D
    Remélem ízleni fog!
    Flóra

    VálaszTörlés
  3. szia Flóra mi ma csináltuk meg a recepted és mi feketeszedert tettünk bele és annyi volt a csavar benne hogy a gyümölcshöz kevertük a cukrot nem a tésztába és nagyon jó lett :D köszönjük a receptet
    Üdv : egy szakács :)

    VálaszTörlés
  4. Még egy megjegyzés vagy ötlet . Kipróbálom majd egykis tehéntúróval és mazsolával gyümölcs nélkül és a tetejére eltudok képzelni egy citromsodót ...:D

    VálaszTörlés
  5. Fekete szederrel is nagyon finom lehetett! :))
    Ez a túrós verzió meg nagyon jól hangzik (a mazsolát leszámítva, mert azt nem szeretem). :D
    Majd írd meg, ha elkészítetted, kíváncsi vagyok, milyen lett!

    VálaszTörlés
  6. Pár perce dobtam be a sütőbe, az illata már most isteni, alig bírja kivárni a család, amíg elkészül!:)

    VálaszTörlés
  7. Remélem ízlett, gondolom azóta már megettétek! :)

    VálaszTörlés
  8. Sokadszorra fogom ma ezt a finomságot elkészíteni! Alig várom, hogy újra gyakori bejegyzéseket találjak ezen a blogon! :)

    VálaszTörlés