A receptek közül végül egy olyat próbáltam ki, amit a NoSaltyn találtam.
Azért nem mondom, hogy olyan, mint amilyet az ember nyáron eszik, a strandon. A külseje szerintem kicsit keményebb, mint az eredetié, biztosan azért, mert sütőben nehezebb kivitelezni, hogy egyenletesen süljön, hiszen az eredetit parázs felett forgatják. De a belseje így is puha, megérte elkészíteni, mert finom lett. Jöttek hozzánk rokonok, ők is rögtön elkérték a receptet, annyira ízlett nekik.
A fahéjas cukor helyett meg lehet forgatni sima cukorban, vagy kókuszban, vagy dióban, szóval, amiben csak tetszik.
Nem a legegyszerűbb recept, amit kipróbáltam, de tényleg megéri megsütni. Nekem a tésztacsíkokat többször is oda kellett nyomkodnom egymáshoz, különben lecsúsztak volna egymásról.
A tésztához:
- 1 dl langyos tej
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás
- csipetnyi só
- 50 dkg liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ek cukor
- 3 dkg élesztő
A kenéshez:
- 2 dkg olvasztott vaj
- 6 dkg kristálycukor
- fahéj
- víz
Elkészítés
- Kenyérsütőgépbe tesszük a tészta hozzávalóit a fenti sorrendben, és elindítjuk a dagasztás programot.
- Vécépapír gurigákat vagy papírtekercseket bevonunk alufóliával. Ez lesz a forma.
- A tésztát fél cm vékonyra kinyújtjuk, és kb. 3 cm-es csíkokat vágunk belőle.
- A tekercseket megkenjük az olvasztott vajjal, és jöhetnek rá a csíkok spirál alakban, úgy, hogy egy kis réteg az előzőt mindig fedje. Vizes ecsettel lekenjük a tésztát, és megforgatjuk fahéjas cukorban.
- Tepsibe állítjuk a kalácsokat, és előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése