2012. szeptember 8., szombat

Rukkola pesto az 51. VKF-re

Az 51. VKF-et nyárikonyha hirdette meg, témája "Zöldfűszerek és levélzöldségek", azaz valamilyen ehető levél felhasználásával kell készíteni ételt. Nekem a rukkola jutott eszembe, és a pesto. Nagyon gyorsan elkészül, kicsit kesernyés az íze, de ilyen a rukkola, a színe pedig nagyon szép.:)
Ennyi rukkola pesto körülbelül 500 g spagettihez elég.


Hozzávalók
  • 150 g rukkola
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 g dió
  • 30 g parmezán sajt
  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj

Elkészítés
  1. A rukkolát megtisztítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a diót, a parmezánt, az olajat, és ízlés szerint sót. Robotgéppel pépesítjük.

2012. szeptember 3., hétfő

Kardamomos muffin

Rachel Allen A család kedvencei című könyvében találtam a receptet, ez volt az első, amit kipróbáltam. Finom, egyszerű, gyors, fűszeres, és megszerettette velem a kardamomot.:)


Hozzávalók
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 175 g kristálycukor
  • 225 g liszt
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 tk őrölt kardamom

Elkészítés
  1. A hozzávalókat simára keverjük.
  2. A tésztát szétoszlatjuk muffinformákba, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

2012. augusztus 29., szerda

Oreo kekszes fagyi

Igen, már megint Oreo keksz.:D Ezúttal fagyiban. A nutellás fagyit variáltam át, majd egy hasonlóan édes és krémes, isteni finomságot kaptam. Ha valaki Oreohoz jut, akkor ezt a receptet feltétlen próbálja ki.:)


Hozzávalók
  • 5 dl habtejszín
  • 340 g sűrített tej
  • 250 g fehér csokoládé
  • 6 db Oreo keksz

Elkészítés
  1. A csokit megolvasztjuk, kissé visszahűtjük.
  2. A sűrített tejet és a felolvasztott csokoládét összekeverjük.
  3. Hozzáadjuk a tejszínt és addig verjük, amíg tejföl sűrűségűvé nem válik.
  4. Az Oreo kekszeket kis darabokra vágjuk, és a krémhez keverjük.
  5. Minimum 3 órára fagyasztószekrénybe tesszük.

2012. augusztus 27., hétfő

Szilvafagyi

Mrs. Same játékára készült ez a szilvafagyi, ami egyébként a fahéjas almafagyiból nőtte ki magát, és ugyanolyan sikert aratott. (Gyanítom, hogy ez a fagyialap más gyümölcsökkel is működik...)


Hozzávalók
  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek porcukor
  • 15 dkg sűrített tej (cukrozott)
  • 20 dkg szilva 
  • 1 ek fahéj

Elkészítés
  1. A tejszínt a cukorral habbá verjük (de ne legyen kemény hab).
  2. A szilvát megmossuk és kimagozzuk.
  3. A sűrített tejjel és a fahéjjal összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínhez.
  4. Fagyasztóba tesszük, közben félóránként kb. öt alkalommal átkeverjük.

2012. augusztus 24., péntek

Barackos-kakaós muffin

Ezt a muffint Viki szülinapi játékára sütöttem. A feladat az volt, hogy egy gyümölcsös süteményt készítsünk. A szokásos muffin tésztámat variáltam át, így kaptam egy egyszerű, de finom muffint.
Viki, neked pedig boldog születésnapot és blogszülinapot kívánok!:)


Hozzávalók
  • 100 g olvasztott vaj
  • 220 g cukor
  • 2 tojás
  • 150 g natúr joghurt
  • 5 ek tej
  • 280 g liszt
  • 4 tk sütőpor
  • 2 ek kakaópor
  • 2 db barack

Elkészítés
  1. A cukrot, a vajat, a tojást, a joghurtot, a tejet, a lisztet, kakaóport, és a sütőport csomómentesre keverjük.
  2. A barackokat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, majd beleforgatjuk a tésztába.
  3. A tésztát muffinformákba öntjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

2012. augusztus 23., csütörtök

Csokis keksztorta

TücsökBogárnál találtam még régebben a receptet, azóta már többször is elkészült, most nyáron nagy kedvenccé vált, hiszen nem kell sütni, és hamar összeállítható.
Kicsit engem a hideg kutyára emlékeztet, csak ebből hiányzik a dió meg a cukrozott narancshéj (de egyébként nyugodtan bele lehet csempészni).


Hozzávalók
  • 30 dkg + 15 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 0,25 dl + 1,5 dl tejszín
  • 4 dkg méz
  • 15 dkg háztartási keksz

Elkészítés
  1. 30 dkg étcsokoládét, a vajat, 0,25 dl tejszínt, és a mézet összeolvasztjuk.
  2. A kekszeket egyesével négy darabra törjük, és a masszához keverjük. Egy folpackkal bélelt 20 centis tortaformába öntjük az egészet.
  3. 15 dkg étcsokoládét és 1,5 dl tejszínt összeolvasztunk, és a masszára simítjuk.
  4. Hűtőbe tesszük, míg megdermed.

2012. augusztus 20., hétfő

Citromtorta

A mostani SAD fordulót Petra, a Reformkori konyha blog szerzője hirdette meg, a témája: "Díszíts gyümölccsel". Ezt a citromtortát már régebben is elkészítettem, viszont kihagytam belőle a díszítést, és most a tészta alapja is más lett. Ebben az új formában finomabb, és szebb is.:)



Hozzávalók

A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 0,5 cs sütőpor
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tejföl

A töltelékhez:
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg cukor
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 1,5 citrom leve

A tetejére:
  • 3 citrom
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl víz

Elkészítés 
  1. A tésztához valókat összegyúrjuk.
  2. A tésztát kinyújtjuk, és egy tortaformát kibélelünk vele, úgy, hogy 2 cm magas pereme legyen.
  3. A tojást a cukorral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a mandulát, és a citromlevet. A tölteléket a tésztalapra kenjük.
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
  5. A citromokat megmossuk, és karikákra vágjuk.
  6. A vizet a cukorral addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Ezután a citromkarikákat beletesszük, és alacsony lángon 15 percig főzzük.
  7. Kivesszük belőle a citromot, és elrendezzük a tortán. A tortára még öntünk annyi levet, amennyit beszív. (Én a maradékot felöntöttem egy csomó vízzel, és limonádé lett belőle.)