Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 0,5 dkg só
- vaníliás cukor
- citromhéjreszelék
- 3 dkg porcukor
A töltelékhez:
- 18 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 0,5 dl víz
- fahéj
- citromhéjreszelék
- mazsola
Elkészítés
Töltelék:
- A cukrot a vízzel szálpróbáig főzzük (Szálpróba: addig főzzük a cukorszirupot, míg két ujjunk közé véve szálat tudunk húzni belőle). Leforrázzuk vele a diót, ízlés szerint teszünk bele fahéjat, citromhéjat, mazsolát.
- Ha kihűlt, 2,5 dkg-os darabokra mérjük, és szivar alakúra formázzuk őket.
Tészta:
- A lisztben a vajatt elmorzsoljuk, elkeverjük benne a sót.
- Kevés langyos tejben feloldjuk az élesztőt.
- A liszthez hozzákeverjük az ízesítőt, a porcukrot, a tojássárgáját, a feloldott élesztőt, a maradék tejet. 4 dkg-os darabokra mérjük.
- A tésztát liszt nélkül, ovális alakúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tölteléket, feltekerjük, patkó alakúra formázzuk.
- Tojássárgájával lekenjük, hűtőben szárítjuk. Mikor rászáradt, tojásfehérjével is lekenjük, azt is teljesen rászárítjuk.
- 180-190 fokon sütjük.
Teljesen jók! Én is szeretem nagyon. Rég nem csináltam, talán Húsvétra...
VálaszTörlésFlóra szerintem tökéletes lett, most így ahogy van átdobhatnád nekem, egy pohár tejjel az egészet tökéletesen be tudnám dobni:-))) Gratulálok hozzá, csodaszépek:-))))
VálaszTörlésCsodálatosak!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!:)
VálaszTörlés