Megosztom veletek, én hogy készítem a piskótát.:) Nem kell hozzá semmi víz, olaj, sütőpor, akármi, tojáson, cukron, liszten kívül, és mégis tökéletes lesz. Az arányokat egyszerű megjegyezni: 1 tojás - 2 cukor - 2,5 liszt (valahol 2 liszt). Remélem, valakinek hasznos lesz a poszt.:)
Hozzávalók (a képen látható 14 centi átmérőjű tortakarikához)
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 7,5 dkg liszt (ha kakaós piskótát csinálunk, akkor a liszt 10%-át kakaóporral helyettesítjük)
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral (én géppel szoktam, ha kézzel verjük, akkor a cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már félig felvertük a habot).
- Óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját (lehet habverővel vagy fakanállal keverni, én kézzel szoktam).
- Hozzákeverjük a lisztet is. Készen van a tésztánk.
- Ahhoz, hogy ne legyen púpos, így kell kikenni a tortakarikát:
|
Sütőpapírra tesszük a tortakarikát. Kell még egy habkártya is. |
|
Beletesszük a piskóta tésztát.
|
|
A habkártyával elsimítjuk a felületét. |
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük. Időt nem tudok mondani, tűpróbát kell tartani (beleszúrunk egy pálcikát, és ha nincs rajta semmi, akkor kész, megsült a tészta.
|
Így néz ki a piskóta, ha kijött a sütőből. |
|
Megfordítjuk a piskótát, míg kihűl. |
|
Így egy sima tetejű piskótát kapunk. |
|
Kivágjuk a karikából, óvatosan. A kést a karikához feszítjük, hogy ne sérüljön meg a piskóta- |
|
Készen van a piskóta. Négyfelé szoktam vágni, és töltöm krémmel. |
Tényleg tökéletes! Nekem is van egy bevált receptem /ahány tojás annyiszor 3 dkg cukor és liszt /, de ezt mindenképp ki fogom legközelebb próbálni. Köszi a receptet!
VálaszTörlésMúlt nyáron tanultam ezt a módszert egy kedves nénitől. Ő a tojássárgákat egy kicsit összekeverte a habhoz rakás előtt, csak hogy könnyebben vegyüljön. :)
VálaszTörlésA hozzávalók nálam is ugyanezek, de én a sárgáját fehéredésig habosítom a cukorral, azt forgatom a felvert fehérjébe, majd a lisztet!!Nagyon jók a fázisfotók :)
VálaszTörlésSzép lett, biztos könnyű, levegős is.
VálaszTörlésNekem párszor összeesett, azóta a forma oldalát nem kenem ki, így szépen "felmászik" rajta a tészta.
Köszi a posztot, hasznos lesz, bár nekem is van tuti piskóta receptem, de így is ki fogom próbálni. :)
VálaszTörlésMivel nagyon kedvelem a blogod, viszont keveset tudok rólad, így játékra hívtalak, kukkants be hozzám, és ha van kedved, írj pár sort magadról. :)
Na, úgy látom, mindenkinek megvan a saját piskóta receptje.:) Ahány ház, annyi recept.:D
VálaszTörlés