Friday, March 16, 2012

Pisztáciás baklava

Szóval ez lenne a következő próba az előzőek után. Michael Roux Tésztavarázs című könyvéből van. Még mindig nem olyan, amit az éttermekben lehet kapni, de isteni finom lett, nekünk ez ízlett a legjobban az eddigiek közül. Bár a pisztácia miatt sajnos nem tartozik az olcsó sütik közé.
A tepsi mérete: 20x30 cm


Hozzávalók
  • 150 g rétestészta
  • 70 g olvasztott vaj
  • 200 g megtisztított pisztácia
  • 30 g cukor
  • 0,5 ek őrölt fahéj
  • 150 g méz
  • 40 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 darab egész fahéj
  • 1 szegfűszeg

Elkészítés
  1. Egy tepsi aljára 6 réteslapot teszünk. A réteslapok közé vajat kenünk.
  2. A pisztáciát a cukorral és az őrölt fahéjjal durvára őröljük.
  3. A tésztára a pisztáciás keverék felét tesszük.
  4. Ezt beborítjuk még 4 tésztalappal, amik közé szintén vajat kenünk.
  5. Erre a pisztáciás keverék másik részét tesszük.
  6. A tetejére még 6 réteslapot teszünk, amiket szintén megkenünk olvasztott vajjal.
  7. Előmelegített sütőben 170 fokon 20 percig sütjük, majd lecsökkentjük a hőmérsékletet 150 fokra, és további 20 percig sütjük.
  8. A mézből, cukorból, fahéjból, szegfűszegből szirupot főzünk. Leöntjük vele a baklavát.

11 comments:

  1. De jól néz ki! Nálam eddig nyerő...:)

    ReplyDelete
  2. Imádom a baklavát, biztosan nagyon finom lett, nagyon guszta!

    ReplyDelete
  3. Csak pisztácia nincs itthon a hozzávalók közül.Kár, mert különben mindjárt meg is csináltam volna.Jól néz ki!

    ReplyDelete
  4. Soha nem ettem még baklavat... A pisztáciát imádom, szóval rossz már nem lehet, a képek guszták , így biztos vagyok benne, hogy finom amit készítettél. Megkóstolnám :D

    ReplyDelete
  5. Nálam is van valami számodra:)

    ReplyDelete
  6. Kedvet kaptam baklavát sütni :)

    ReplyDelete
  7. Ettem már pisztáciásat egy alkalommal, Bécsből kaptam a kóstolót, nekem nagyon ízlett!!!!

    ReplyDelete
  8. Ez a könyv nagyon végig söpör a blogokon. Látom jobbnál-jobb sütemények készülnek belőle, mint ez a baklava is! Guszta!

    ReplyDelete
  9. Hú de guszta!! Egyszer én is eszem ilyet az biztos! :))

    ReplyDelete
  10. Lilla, köszi. Nálunk is nyerő volt, kb. egy félóra alatt megettük így négyen.:D

    Mrita, köszi!

    Marisz, igen, a pisztácia nálunk is olyan, ami nincs "csakúgy" itthon, és mindenképp be kell belőle vásárolni. Egyébként nálunk a réteslap sem gyakori vendég.:)

    Tündi, köszi! Szívesen adnék kóstolót.:)

    Szofi, köszi, megkaptam!:D

    Édeskonyha, most én is szívesen megsütném újra.:))

    Vicuska, azt nem csodálom, isteni finom a pisztáciás!

    Illéskrisz, jobbnál-jobb sütemények vannak benne, én nagyon megörültem a baklava receptnek.:))

    Barbi, köszi! Nem fogod megbánni!:)

    ReplyDelete
  11. Fincsi lehet pisztáciával :)

    ReplyDelete