Sunday, March 11, 2012

Karamellkrém

Tegnap találtam rá Lencsilány blogjára, és észrevettem nála egy játékot (kicsit későn, mert a határidő ma éjfél). A feladat, hogy el kell készíteni valamit, ami számunkra túl nagy kihívásnak tűnt eddig, és azért nem mertünk belevágni. Én így vagyok a tejkaramellával. Ez még mindig nem lesz egy sikersztori, de nem is teljes kudarc. Korábban kipróbáltam két receptet is, de mindkétszer a kukában landolt a "mű".
Ma nekiálltam újra (Gerdi receptje alapján), de most sem lett tökéletes, mert sajnos nem szilárdult meg teljesen. Viszont krémként funkcionálva jó recept, nagyon finom, úgyhogy nem akartam a szemétbe dobni (se a receptet, se a krémet). Az is lehet, hogy ha ti kipróbáljátok, nektek megszilárdul rendesen, és tejkaramella lesz belőle.:)


Hozzávalók
  • 50 dkg cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 2 dl tej
  • 3 cs vaníliás cukor

Elkészítés
  1. A hozzávalókat időnként megkeverve, alacsony hőmérsékleten, kb. 45 percig főzzük.
  2. Addig főzzük, amíg világosbarna lesz, és sűrűsödni kezd.
  3. Ekkor egy alufóliával bélelt tepsibe tesszük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.

19 comments:

  1. Flóra, a hűtőből kivéve kockákra vágjuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát ez volt nálam a probléma: annyira nem lett szilárd, hogy kockákra lehessen vágni...:/

      Delete
  2. Nekem így krémesen jobban tetszik, mintha szilárd lenne :)

    ReplyDelete
  3. Nekem is jobban bejön, mint krém! Fincsi lehet!

    ReplyDelete
  4. Azt hiszem, ezt a receptet én töltöttem fel a Nosaltyra. Legalábbis nekem is hasonló van. Nekem sem mindig szilárdul meg, s nem tudom kitalálni, mi az oka. De ha nem lesz vágható, akkor is kikanalazzuk, soha nem kellett kidobni. Most, hogy eszembe juttattad, hamarosan megint elkészítem, s jövök az újabb tapasztalattal:-)

    ReplyDelete
  5. Okki, Illéskrisz köszi! Az tuti, hogy jó kis karamellkrém lett belőle. Majd bonbonhoz jól fog jönni.:)

    Gerdi, tényleg te töltötted fel, észre sem vettem (most átjavítottam a forrást). Kidobni bűn lenne, mert nagyon finom.:) Nem tudom, mitől függhet, hogy éppen megszilárdul-e rendesen, vagy nem. Talán csak szerencse kérdése. Kíváncsi leszek a tapasztalatodra, ha újra készíted, hátha okosabbak leszünk valamivel. Az biztos, hogy eddig a te recepted lett a legjobban sikerült, azok közül, amiket kipróbáltam.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Flóra, de aranyos vagy, pedig nem is a link miatt vállaltam magamra:-) Mindenképpen megírom a tapasztalataimat!

      Delete
    2. Tudom, hogy nem azért írtad, de ha egyszer a tiéd a recept, akkor persze, hogy belinkelem:))

      Delete
  6. Krémnek is szuper:) Karácsonyra én is készítettem tejkaramellát, életemben először, mindkettő megszilárdult, de így krémként is nagyon finom lehet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A te recepted is el van mentve, legközelebb azt próbálom ki.:)

      Delete
  7. Valami sütibe krémként nekem is jobban bejönne :)

    ReplyDelete
  8. Tetszik, hogy belevágtál! Kísérletezni jó :)

    ReplyDelete
  9. Pont a napokban találtam egy régi újságban egy házi tejkaramella receptet és készülök elkészíteni. Majd beszámolok hogy sikerült-e vághatóra gyártani!

    ReplyDelete
  10. Krémesen én is szeretném! Nagyon szuper!

    ReplyDelete
  11. Panna, szerintem nemsokára valamiféle sütibe belekerül...:D

    Wanna, én is szeretek kísérletezni!:))

    Teller-cake, kíváncsi vagyok, remélem jó a recept, és sikerülni fog!

    Lilla, köszi!:)

    ReplyDelete
  12. Nekem is tetszik így lágyan. Lelki szemeim előtt máris bonbonban vagy tortában látom. :)

    ReplyDelete
  13. Nézz be hozzám Flóra, van a számodra valamim! :-)

    ReplyDelete
  14. Petra, nekem is beindította a fantáziámat!:)

    Teller-cake, köszönöm szépen itt is!

    ReplyDelete