Friday, October 19, 2012

Vajsör

Egyik kedvenc könyvem a Harry Potter, lényegében ezen nőttem fel, 10 éves koromban vártam, hogy érkezzen levél, arról, hogy felvettek, de sajnos nem kaptam semmiféle értesítőt.:)
Gondolom ti is szívesen részt vennétek a Roxfortban a hatalmas lakomákon, a Mézesfalásban bevásárolnátok a különleges édességekből, megkóstolnátok a csokibékát, a Bogoly Berti-féle mindenízű drazsét, illetve innátok egy vajsört a Szárnyas Vadkanban vagy a Három Seprűben. Ugyan mindez nem lehetséges, de azért a vajsör otthon is előállítható. A neve csalóka, ugyanis sört nem tartalmaz, de a hideg időkben jó kis lélekmelegítő ital.
Íme a recept, készítsétek el, és idézzetek fel egy kis Harry Potter hangulatot!:)
(A forrásra sajnos nem emlékszem, már évek óta megvan a recept.)



Hozzávalók
  • 2,5 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 10 g vaj
  • kevés fahéj

Elkészítés 
  1. A vajat megolvasztjuk, és megpirítjuk rajta a cukrot.
  2. Amikor a cukor elkezd barnulni, ráöntjük a tejet.
  3. Hagyjuk felforrni a tejet, majd levesszük a tűzről.
  4. Fahéjjal ízesíthetjük.

12 comments:

  1. De jó, hogy felidézted, imádom a Harry Pottert, a vajsört is megkóstolnám...:)

    ReplyDelete
  2. Én is sűrűn szoktam készíteni. A sorozat pedig nagy kedvencem,épp most olvasom ismét,már nem tudom hányadszor. Nem bánnék egy hosszú hétvégét Roxfortban.

    ReplyDelete
  3. Még is csak tévedés volt, hogy nem kaptál baglyot, engem ugyanis elvarázsoltál!!! - Végre egy olyan vajsör recept, ami elérhető alapanyagokból készül! Invito vajsör!!! :))))

    ReplyDelete
  4. Különleges és érdekes! Én a H.P.-röl lemaradtam, valahogy kimaradt az életemből. De ez a vajsör nagyon izgalmas!

    ReplyDelete
  5. Hát Harry Potter nálam is kimaradt, de ez a vajsör kipróbálása kerül:)

    ReplyDelete
  6. Óóóó, ezt én is ki fogom próbálni, köszi:-)

    ReplyDelete
  7. tuti kipróbálom, s közben majd nézem a H.P-t, sajnos az 5. részt vmi nagyon tuti helyre raktam... de rendszeresen végig nézem őket! :)

    ReplyDelete
  8. Alohomora vajsör! Megkóstóljuk:-)

    ReplyDelete
  9. Jól hangzik, lehet, hogy ma estére csinálok is egy-két csészényit! :)

    ReplyDelete
  10. Juhuuuuu, ez dejóóóóó!!!:))

    ReplyDelete
  11. Lilla, én is nagyon szeretem, mindkettőt.:)

    MrsSame, rengetegszer olvastam az egészet, a kedvencem a hetedik rész, de soha nem tudom megunni, mindig végigizgulom újra és újra a könyveket.:)

    teller-cake, lehet csak valaki elrejtette a levelet, és Hagrid nemsokára beállít, hogy odaadja...:D

    Illéskrisz Konyhája, örülök, hogy tetszik!

    Kati, remélem ízleni fog!

    Marka, nincs mit!:)

    Kinga, HP nézés közben lehet a legjobb iszogatni.:)

    HajniZoli, inkább Invito, nem?:D

    Hankka, kóstold meg, nagyon finom!

    Szofi, köszi!:))

    ReplyDelete
  12. Szeretnék Mindenkit kiábrándítani, ha esetleg valaki azt gondolja, hogy a filmben alkoholos italt ittak a gyerekek...
    Nemrég volt szerencsém megkóstolni az igazi vajsört, és azt is el kell, hogy áruljam tej sincs benne. :P
    Számomra a második recept hűbben tükrözi a vajsört, mint az első.
    Amiből én ittam, az a hivatalos Harry Potter-féle, mivel a HP stúdióban ittam.
    Az alapja hasonlóan az igazi sörhöz, hűtötten kerül felszolgálásra, és ugyanolyan színű, és tisztaságú mint az igazi sör. Szénsavas, eléggé hasonlít a Cream Soda-ra de nem vaníliás, az biztos. Inkább ilyen gyömbérsör, és a cseresznyés Cream Soda között mozog. A tetejére frissen felvert hab és krémszerű bigyó kerül ami szoba-hőmérsékletű. Szerintem ebben a krémben van fahéj, tojás, olvasztott barnacukor, és esetleg egy kis tejszín is.
    Ahogy telik az idő a hab esik össze egy kicsit, és keveredik el az italban, amitől kicsit homályosabb lesz.

    Összességében nagyon émelyítően édes, de nagyon ízletes, és finom ez az ital.
    :)
    Üdv: Jumborepa

    Ui.:
    A Cream Soda: Kell egy cukros oldatot készíteni melegítés közben, (két púpos evőkanál cukrot elkezdjük karamellizálni majd felönteni egy nagyobb bögre vízzel) majd feloldódás után tűzről levéve ebbe mehet bele egy teáskanálnyi ízlés szerinti aroma (vanília, cseresznye, gyömbér, rum, csoki, stb). Aki szénsavasra szeretné, az készítse szódavízzel, VAGY az összetevőket egy üvegbe töltve, és hozzáadva egy csipet száraz élesztőt, ezt összerázva oldódásig megkapja a kívánt eredményt. A második variációnál állni kell hagyni legalább egy napig.

    ReplyDelete