Monday, February 25, 2013

Grízes krémes

A Blogkóstoló 7. fordulójának stafétája Vikvihez vándorolt, aki a B&B: Anyuci készítenél... nevű blogot írja. Nekem Marika, a nemeth-ek blog háziasszonya lett kisorsolva. Így történt, hogy nálam is elkészült a grízes krémes, Marikáék egyik kedvenc sütije, amit már több blogtulajdonos is megsütött (Gerdi, Barbi, Csilla). Nem csodálom, hogy ennyire népszerű, mert tényleg finom. Tejbegríz-rajongóknak erősen ajánlott, de nemcsak nekik! :)


Hozzávalók

A piskótához:
  • 6 tojás
  • 0,5 cs sütőpor
  • 0,5 dl olaj
  • csipet só
  • 9 ek kristálycukor
  • 8 ek liszt
  • 1 ek keserű kakaópor

A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 5 púpozott ek búzadara
  • 75 g porcukor
  • 75 g kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 200 g vaj

Elkészítés

Tészta:
  1. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a sütőport, a sót, és a kakaóport.
  2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral.
  3. A tojássárgájás krémhez keverjük óvatosan, majd a lisztet is apránként hozzáadjuk.
  4. A tésztát egy 35x22 centiméteres, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütjük (15-20 perc). Ha kihűlt, kettévágjuk.
Krém:
  1. A tejet a kristálycukorral felforraljuk. A búzadarát is hozzáadjuk.
  2. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Időnként megkavarva hagyjuk kihűlni.
  3. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt grízes krémmel összekeverjük.
  4. A krém felét a lapok közé kenjük, a másik felét pedig a tetejére. Kakaóporral megszórhatjuk.

7 comments:

  1. Milyen egyszerű és biztosan finom is.

    ReplyDelete
  2. Ez tényleg nagyon jó recept, az egyik első sütésem volt amikor -nem is olyan régen- kezdő feleségként vendégeket vártam. Persze nem lett ilyen szép, de mind elfogyott. :))))

    ReplyDelete
  3. De jó recept! Máris mentem. Szeretem az ilyen könnyed süteményeket! Nagyon csábos!

    ReplyDelete
  4. Ugye milyen egyszerű és nagyszerű? :) Örülök, hogy tetszett!! Csodaszépre sikeredett, s a fotó is nagyon jóó....olyan igazi szájba mászós!! :) De jól esne most egy szelet! :) A múlt héten kimaradt ! :)

    ReplyDelete
  5. Tökéletes választás, annyira nagyon guszta lett nálad is! :)

    ReplyDelete
  6. Martinelli, örülök, hogy tetszik!

    Olgis, úgy van, ahogy írtad!:)

    Petra, biztos vagyok benne, hogy a tied is nagyon szép volt! Bár úgyis az a lényeg, hogy finom legyen.:)

    Illéskrisz, köszönöm, remélem, majd te is elkészíted!

    Marika, köszönöm! Nem csodálom, hogy nálatok ennyire népszerű, nekünk is nagyon ízlett! :)

    Hankka, köszönöm! :)

    ReplyDelete