Monday, December 3, 2012

Sós vajkaramella

Gesztenyénél nemrég megláttam ezt a sós vajkaramella receptet. Első ránézésre tudtam, hogy nálam hamarosan el fog készülni, már említettem korábban is, hogy oda vagyok az ilyen sós-édes kombinációkért. Kicsit átalakítgattam, olyan hozzávalókat használtam, amik épp voltak itthon.
A ragadós fajtába tartozik*, és szerintem nagyon finom.:) Bátran próbáljátok ki ti is!
*Közben Praliné Zsuzsitól kaptam az infót, hogy akkor lesz a legjobb az állaga, ha 117-118 fokos, szóval legközelebb a maghőmérőt is használni fogom.:)


Hozzávalók
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 1 kk só

Elkészítés
  1. A cukrot összekeverjük a mézzel, majd alacsony hőmérsékleten addig melegítjük, míg a cukor aranybarna lesz.
  2. Hozzákeverjük a vajat, és a sót, majd beleöntjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy egy szilikonformába öntjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. Másnap éles késsel felvágjuk.

7 comments:

  1. Nagyon kíváncsi lennék az ízére hogy lehet-e érezni egyáltalán a sós ízt? Karamellát imádom és ez nagyon jól néz ki !

    ReplyDelete
  2. Egyszer én is készítettem karamellát,és egyáltalán nem lett jó,mert nem dermedt meg.Ez guszta nagyon,és el tudom képzelni csokival bevonva is,a karácsonyfán!:)

    ReplyDelete
  3. Nagyon gusztusos!Egyszer lehet, hogy én is utánadcsinálom...

    ReplyDelete
  4. Ez egy külön műfaj, nagyon finom lehet így sósan is. Ilyen maghőmérő nekem is kell:)

    ReplyDelete
  5. Éva, szerintem lehet benne érezni, de jól jönnek ki együtt az ízek.:)

    Edó, nekem is előfordult már néhányszor, hogy teljesen folyós lett, a karamellakészítéstől mindig félek.:) Igen, ez karácsonyi édességnek is jó, akár ajándéknak, kis papírokba becsomagolva!

    Marisz, próbáld ki, nem nehéz!:)

    Erika, én nemrég kaptam maghőmérőt, csak most nem jutott eszembe elővenni... Na, majd legközelebb.:)

    ReplyDelete
  6. Mennyire ragacsos? Ha szilikon bonbon formába teszem, szerinted kijön belőle, vagy beleragad? Inkább vágjam fel? vagy csak "belül" ragadós? :-)
    Köszi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én szilikontepsiben készítettem, és ki tudtam belőle fordítani, szóval szerintem kijön a bonbon formából is.:)

      Delete