Friday, December 21, 2012

Karácsonyi süti ajánló

Még így gyorsan az ünnepek előtt összeállítottam nektek a karácsonyi süti ajánlómat, hátha hasznát veszitek, hiszen sokan vagyunk, akik az utolsó pillanatban sütnek/döntik el, hogy mit készítenek. Ha meg már készen vagytok, akkor jövőre is elraktározhattok a receptekből.:)
És mindenkinek nagyon boldog karácsonyt kívánok! Azért szerintem jelentkezek majd az ünnepek alatt is.:)

Kezdésnek itt vannak a mogyorókrémes fenyők.


Tavaly sütöttem először bejglit, nagy tetszést aratott nálunk, főleg a diós változat. Azt hittem, nehéz lesz, de kiderült, hogy ezzel a recepttel gyerekjáték.


Amit mi sosem hagyunk ki, az a mézeskalács. Enélkül nem is lenne karácsony a karácsony.


Rengeteg mindent lehet karácsonyivá tenni azáltal, hogy olyan fűszereket adunk hozzá, amik a karácsonyt idézik. Így készült nálam mézeskalács muffin, mézeskalács brownie, karácsonyi keksz és mézeskalács süti.





Nagy kedvenceim a vaníliás szarvacskák, szerintem tipikusan az a süti, amivel az ember nem tud leállni (legalábbis én nem).


Ha gyerekek is jönnek látogatóba, biztosan tetszeni fog nekik a rudolf muffin. Akár velük is el lehet készíteni.


Az aszalt szilvás zabpehelycsók nálunk egy tipikus karácsonyi süti, és tapasztalatból mondom, hogy annak is ízleni fog, aki a mazsolát nem szereti. Az aszalt gyümölcsök miatt ajánlom nektek a moszkauert és az aszalt gyümölcsös kekszrudat is, szerintem mindkettő megfelel karácsonyi sütinek.




Nálunk linzer nem szokott készülni karácsonykor, de sok helyen igen, ha nálatok is készül, bátran próbáljátok ki ezt a receptet, nem fogtok csalódni!


Ha már unjátok a mézeskalácsot, lehet belőle mézeskalácsmisut készíteni (az alapja nem babapiskóta, hanem mézeskalács). Nagyon finom, ajánlatos nemcsak karácsonykor elkészíteni.


Gasztroajándékként lehet kis zacskókba csomagolni fahéjas-cukros mandulát, de otthoni csipegetésre is tökéletes, csak vigyázni kell vele, mert nagyon gyorsan elfogy...


Szintén jó ajándék a hamis marcipán, amiből akár rózsát is lehet formálni. (Ugyan nem áll el sokáig a tej miatt, úgyhogy hamar fel kell használni.)


A legjobb gasztroajándék ez a pálcás forró csoki. Mostanában divatba jött, sok helyen árulnak ilyet, de a házi olcsóbb is, és jobban örülnek neki a megajándékozottak.


A flódni azért (is) jó, mert el lehet készíteni akár már egy héttel karácsony előtt is, pár nap állás csak jót tesz neki, finomabb, puhább lesz.


Ha ánizsos szívet készítünk, már a sülés közben karácsony illata terjeng a konyhában. Ezzel ellentétesen a hópehely keksznek leginkább a külseje adja a hangulatot (bár a fűszereket is lehet kicsit érezni), a marcipáncsillag meg marcipáncsillag! :D





És ami kihagyhatatlan, az a zserbó.:) Akár golyó formában is.



A mézeskalácsgolyót elkészíthetjük ünnep előtt is, közben is, után is, garantált sikere lesz, és milyen egyszerű az egész!

2 comments: