Még 2 éve elkészítettem a Csokoládé című könyvben található háromcsokis mousse-t, most ezt a receptet vettem elő. Úgy emlékeztem, hogy hosszadalmas, és nehéz, de így másodjára elkészítve egész jól ment, és szépen is sikerült.:)
Arra kell nagyon figyelni, hogy csak akkor tegyük rá az egyik csokiréteget a másikra, ha már biztosan megdermedt, különben összefolyik a két réteg.
Hozzávalók
- 3 tojás
- 1 tk
étkezési keményítő
- 5 dkg
cukor
- 3 dl tej
- 10 g
zselatin
- 3 ek víz
- 3 dl
habtejszín
- 7,5 dkg
étcsokoládé
- 7,5 dkg
fehércsokoládé
- 7,5 dkg
tejcsokoládé
Elkészítés
- A
tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket három külön tálba tesszük, a
sárgája egy negyedik tálba megy. A fehérjés tálakat félretesszük.
- A tojások
sárgájához hozzákeverjük a keményítőt és a cukrot.
- A tejet
folyamatosan kevergetve felforraljuk. Amikor felforrt, fokozatosan
beleöntjük a tojássárgájás keverékbe, úgy, hogy közben robotgéppel verjük
a keveréket.
- A tálat
forró vízfürdőbe állítjuk, és a masszát addig kevergetjük, amíg
besűrűsödik (ez akár 20-30 percet is igénybe vehet).
- A
zselatint a három evőkanál vízzel egy tálba tesszük, és hagyjuk megduzzadni.
Forró vízfürdő felé téve, folyamatos kevergetés mellett feloldjuk, majd a
tojásos keverékhez adjuk, és összekeverjük vele. Hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt
felverjük, és óvatosan a keverékhez forgatjuk. A masszát háromfelé
osztjuk.
- A
háromféle csokit külön-külön megolvasztjuk.
- A
tojásfehérjéket külön-külön felverjük.
- A
megolvasztott étcsokoládét összekeverjük egy adag tojásos masszával, és az
egyik felvert tojásfehérjét hozzáadjuk, majd elkeverjük.
- Egy
szögletes kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral.
- Az étcsokis
masszát a sütőformába tesszük, elsimítjuk, hűtőbe tesszük, és hagyjuk
megszilárdulni.
- Közben a
megolvasztott fehércsokit összekeverjük egy adag tojásos masszával, és az
egyik felvert tojásfehérjét hozzáadjuk, majd elkeverjük. A keveréket az
első megszilárdult mousse rétegre simítjuk, hűtőbe tesszük, és hagyjuk
megszilárdulni.
- A
megolvasztott tejcsokit összekeverjük a maradék tojásos masszával, és a
felvert tojásfehérjével. A masszát a két megszilárdult mousse rétegre
simítjuk, és megvárjuk, amíg megszilárdul.
- Ha
megszilárdult, kiborítjuk egy tálra, és tálaljuk.
Amint megláttam, nyeltem is egyet:-) Nagyon kívántatja magát!
VálaszTörlésNagyon csini lett a csíkos mousse! Örülök, hogy játszol!
VálaszTörlésSzuper lett!:)
VálaszTörlésÓó, eszméletlen, tömény csokiiiiii!
VálaszTörlésÓóó, EZT én nagyon-nagyon szeretném. Szuper guszta! :)
VálaszTörlésKlassz!
VálaszTörlésCsíkos-csodás-csokoládés, igazi Flórás nyalánkság! :)
VálaszTörlésNagyon szép csupa csoki, nagy kedvenceim a mousse-ok:)
VálaszTörlésHű, micsoda kréme-habos nyalánkság! Kész bűnbeesés! Nagyon csábos!
VálaszTörlésMeg tudnám kóstolni ;)
VálaszTörlésWoow! Már a fb-on is megakadt rajta a szemem, nagyon finom lehet és olyan könnyű, habos... :P Egyetlen szeletke nekem ebből biztos nem lenne elég. :)
VálaszTörlésKöszi mindenkinek!:))
VálaszTörlés