Sunday, February 26, 2017

Habcsóktorta

Ez a torta ritkán készül nálam, mert nem szeretem kivárni a habcsók sütési idejét... Viszont, ha egyszer elkészül, akkor nagyon megéri, mert csodaszép és nagyon finom. Azt hinné az ember, hogy túl tömény, de valahogy mégsem tud senki betelni vele!


Hozzávalók

A habcsókhoz:
  • 6 tojásfehérje
  • 14 dkg cukor
  • 17,5 dkg porcukor
  • 2 dkg étkezési keményítő

A töltelékhez:
  • 2,25 dl habtejszín
  • 14 dkg étcsokoládé
  • 2 tk rumaroma

A díszítéshez:
  • 0,5 dl habtejszín
  • 2 dkg cukor
  • 1 tk kakaópor

Elkészítés
  1. A tojásfehérjéket félkemény habbá verjük. A cukrokat és az étkezési keményítőt hozzákeverjük, és a tojásfehérjéket velük együtt kemény habbá verjük.
  2. A masszát egy nyomózsákba töltjük. Sütőpapírral bélelt tepsikre, egy középpontból kiindulva spirálokat nyomunk körkörösen, úgy, hogy kb. 18 cm átmérőjű köröket kapjunk. Ezt megismételjük még ötször. Tehát összesen 6 db 18 cm átmérőjű kör alakú habcsóklapot kaptunk.
  3. A habcsóklapokat előmelegített sütőben megsütjük, 120 fokon 90 percig, majd 80 fokon 90 percig. (Az eredeti receptben 6 órát írt a legalacsonyabb hőmérsékleten, én ezt lespóroltam.)
  4. A töltelékhez a tejszínt egy lábasban felmelegítjük. Beletesszük a csokoládét, és folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, megkeverjük habverővel, és belekeverjük a rumaromát. Letakarjuk alufóliával, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
  5. A tölteléket habverővel addig verjük, amíg sűrűn folyó és sima nem lesz.
  6. Négy habcsóklapot megkenünk a krémmel, és egymásra helyezzük őket. Az ötödik habcsóklapot tesszük a tetejére. A hatodik habcsóklapot összemorzsoljuk.
  7. A díszítéshez a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, és az ötödik habcsóklap tetejére kenjük.
  8. Erre rászórjuk az összemorzsolt habcsóklapot, és meghintjük kakaóporral.

2 comments:

  1. Csodásan néz ki! Sokszor kacérkodtam hasonlóval, de nem mertem belevágni. Nagyon ügyes vagy! Egy kérdésem van: hogy kell szeletelni, hogy ne törjön, mert gondolom, törékeny?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A krém megpuhítja és összefogja annyira, hogy ne törjön, mikor szeleteljük. :)

      Delete