2014. február 17., hétfő

Focitorta

Egyik barátnőmnek segítettem elkészíteni, és kiötleni ezt a tortát (a foci az ő ötlete volt, a megvalósításban segítettem).
Ha hiszitek, ha nem, az egész tortában nincs piskóta, tömör fehér trüffelből áll! Mert nagyon ízlett a szülinaposnak.:)
Egy félgömb formát kibéleltünk folpackkal, és készítettünk hozzá egy fehércsokis trüffelkrémet (icipicit kevesebb tejszín, és több csoki került bele, nehogy elfolyjon). Egy éjszakát hagytuk állni hűtőben, hogy megdermedjen. Másnap kinyújtottunk egy zöld marcipánt, kiszúrtuk 20 centis tortakarikával, és ráborítottuk a krémet. Az ötszögeket és hatszögeket sablon alapján belekarcoltuk. Az ötszöges részekre tortadarát nyomkodtunk, a hatszöges részeket pedig késsel elsimítottuk. Az aljára még került néhány fűcsomó: zöld marcipánt szűrőn átnyomkodtunk, és levágtuk a szűrőről.
Az ünnepeltnek nagyon tetszett a torta!:D


2014. február 12., szerda

Rumos-diós trüffelgolyó

Még mindig vannak receptek, amiket a vizsgára tanultam, de még nem tettem fel a blogra, úgyhogy igyekszem minél hamarabb feltenni őket. A rumos-diós trüffelgolyó az egyik kedvencem volt a bonbonos tétel részből, mert könnyű elkészíteni, gyors, és nagyon finom. Próbáljátok ki ti is!:)



Hozzávalók
  • 1 dl tejszín
  • 40 dkg fehér csokoládé
  • 1 dkg méz
  • 10 dkg dió
  • 1 kk rum

Elkészítés
  1. A tejszínt felforraljuk, elkeverjük benne a csokoládét, a mézet. Sokkolóban dermesztjük. 
  2. A diót megpörköljük, nyújtófával összetörjük.
  3. A trüffel alaphoz a fele diót és a rumot hozzákeverjük. 
  4. Golyókat formázunk belőle, a felét dióba, a másik felét tortadarába panírozzuk.

2014. február 10., hétfő

3 éves a blog!!! (szülinapi játék)

Egy hete lett a blogom 3 éves. Hihetetlen. A képen látható csokis mini tortával ünnepeltem. (A csokidíszeket is én készítettem rá, az egyik transzferfóliás, a másik pedig spirál).
Statisztikával nem fárasztalak benneteket.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm, aki idén is olvasott, vagy néha ránézett egy-egy receptemre! Ne felejtsétek el, mindig jólesnek a hozzászólások, e-mailek, visszajelzések.:)
Az évemről, vagyis a cukrász részéről fogok beszámolót hozni, csak még le kell ülnöm és megírnom.:)
Íme a torta, külön a szülinapra:


Nem felejtettem el idén sem a játékot.:)
Jelen esetben csak azok között sorsolok, akik küldenek recepte(ke)t, nem lesz facebookos játék.
A feladat a következő: Olyan édes süteményt kell készíteni, amely tartalmazza a kedvenc hozzávalóim egyikét (amúgy ezeken kívül még van egy csomó, de úgy éreztem, muszáj ötre leszűkítenem a kört:D). Ezek közül lehet választani:

CSOKOLÁDÉ (mindegyik jöhet)
FAHÉJ
MARCIPÁN
TÚRÓ
MOGYORÓVAJ

Ha az összeset beletennétek egy sütibe, akkor az nagyon király lenne, bár nem hinném, hogy annyira összepasszolnak, de ki tudja. ;)
Aki több receptet küld, többször kerül bele a képzeletbeli kalapomba (de maximum kétszer), ahonnan a sorsolást intézem. Olyan recepteket, képeket várok, amik ez után a bejegyzés után születtek, remélem nem haragszotok, régebbieket nem fogadok el! Bloggertársaimnak elég, ha csak linket küldenek, akinek nincs blogja, küldje el nekem a receptet és a képet/képeket, én pedig egy vendégposzt keretében közzéteszem, majd később bekerül az összefoglalóba a linkkel együtt.
A recepteket és a képeket erre az e-mail címre várom: florakonyha@gmail.com
A határidő: március 10.
Játékra fel, remélem sok receptet kapok!:))

Ismerjük meg egymást!

Négyen is meghívtatok erre a játékra, most ennek az invitálásnak szeretnék eleget tenni.:)
Köszönöm, CsigabigeDittiKáosz kapitány, Barbi, hogy meghívtatok!
Továbbadni nem adom tovább, mivel úgy láttam, hogy az összes blogra eljutott a játék. Örülök, hogy ilyen sok bloggerről tudtam meg új dolgokat, ismertem meg őket egy kicsit jobban!
A hét dolog rólam:

1. Cukrász vagyok! Múlt héten voltak a vizsgáim, és sikerült.:)

2. Nagyon sokat teázom. A jelenlegi kedvencem a mentolos-mézes tea. Hogy ne vesszenek kárba a teacsomagolások, díszeket szoktam belőle készíteni.

3. Nem tudom, honnan jött, de imádom Olaszországot, az olasz nyelvet, az olasz kaját, úgy mindent, ami olasz. Szeretnék megtanulni olaszul, és egy Olaszországi körutazást is tervezek, illetve azt is el tudom képzelni, hogy a későbbiekben odaköltözzek.

4. Imádom a cicákat. Kettő is van itthon (Cillancs, és Hancúr). Általában nem közelednek ennyire egymáshoz, mint a képen, de mindkettőjük kinézte magának a helyet, és ugye tudjuk, hogy a macska addig próbálkozik, amíg el nem éri, amit akar.:D

5. A kedvenc édességem (a házi sütiket nem beleszámítva) a Cserpes Trudi. Nincs annál finomabb.:D

6. Amikor kicsi voltam, az egyik kedvenc mesém a Kisvakond volt. Most is, mikor láttam valami kisvakondosat, mindig mondtam, hogy milyen cuki, így végül kaptam a barátnőimtől a szülinapomra egy Kisvakond plüsst.:)) Most a kanapé tetején csücsül.

7. Kedvenc számom a hetes.:)

2014. január 27., hétfő

Sós túrós kocka

A 14. Blogkóstoló fordulójának stafétája Konyhalál Linyahnál van. Nekem Okkit sorsolta, a Kipróbált és bevált receptek blog szerzője. Mivel mostanában kb. heti ötször készítek valamit a cukrász tétel listámról, inkább valami sósat kerestem nála. Vacilláltam a corn dog muffin és a sós túrós kocka között, végül a másodikat választottam. Finom lett.
Egy icipicit változtattam rajta - nem kentem meg tojássárgájával a kockákat, mert már így is tele van a mélyhűtő tojásfehérjék tömkelegével. :D Így kevésbé lett szép a teteje, de az íz volt a lényeg.:) És lenmag helyett kömény és szezámmaggal szórtam meg (gyanítom, bármilyen maggal vagy sajttal finom lehet).


Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg tehéntúró
  • 2 tojás
  • 2 tk só
  • 1 tk sütőpor

Elkészítés
  1. A sütőporral és a sóval összekeverjük a lisztet. Elmorzsoljuk a vajjal.
  2. Hozzáadjuk a túrót, a tojásokat, és összegyúrjuk.
  3. Lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, és kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
  4. Megkenjük tojássárgájával, és leszórjuk köménymaggal.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.

2014. január 24., péntek

Piskóta

Megosztom veletek, én hogy készítem a piskótát.:) Nem kell hozzá semmi víz, olaj, sütőpor, akármi, tojáson, cukron, liszten kívül, és mégis tökéletes lesz. Az arányokat egyszerű megjegyezni: 1 tojás - 2 cukor - 2,5 liszt (valahol 2 liszt). Remélem, valakinek hasznos lesz a poszt.:)

Hozzávalók (a képen látható 14 centi átmérőjű tortakarikához)
  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 7,5 dkg liszt (ha kakaós piskótát csinálunk, akkor a liszt 10%-át kakaóporral helyettesítjük)

Elkészítés
  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral (én géppel szoktam, ha kézzel verjük, akkor a cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már félig felvertük a habot).
  3. Óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját (lehet habverővel vagy fakanállal keverni, én kézzel szoktam).
  4. Hozzákeverjük a lisztet is. Készen van a tésztánk.
  5. Ahhoz, hogy ne legyen púpos, így kell kikenni a tortakarikát:
Sütőpapírra tesszük a tortakarikát. Kell még egy habkártya is.

Beletesszük a piskóta tésztát.
A habkártyával elsimítjuk a felületét.


Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük. Időt nem tudok mondani, tűpróbát kell tartani (beleszúrunk egy pálcikát, és ha nincs rajta semmi, akkor kész, megsült a tészta.

Így néz ki a piskóta, ha kijött a sütőből.

Megfordítjuk a piskótát, míg kihűl.

Így egy sima tetejű piskótát kapunk.

Kivágjuk a karikából, óvatosan. A kést a karikához feszítjük, hogy ne sérüljön meg a piskóta-

Készen van a piskóta. Négyfelé szoktam vágni, és töltöm krémmel.


2014. január 23., csütörtök

Sakk szelet

Már régóta szerettem volna elkészíteni ezt a sütit, azt hittem nehéz, de igazából nem annyira, és nagyon mutatós.:) A receptet Andi konyhájában találtam.
Mondjuk szöveg alapján nem sikerült teljesen felfognom az elkészítés menetét, úgyhogy ez a link segített a probléma megoldásán.

 
Hozzávalók
  • baracklekvár
  • étcsokoládé

A sárga tésztához:
  • 16 dkg vaj 
  • 16 dkg cukor 
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • 3 tojás 
  • 12 dkg liszt 
  • késhegynyi sütőpor

A barna tésztához:
  • 16 dkg vaj
  • 16 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 tojás 
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • késhegynyi sütőpor 

Elkészítés
  1. A tojások sárgáját a vajjal, a cukrokkal, és a tojások sárgájával habosra keverjük. 
  2. A sütőporos lisztet hozzáadjuk, simára keverjük. 
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a masszába, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. 
  4. A barna tésztát ugyanígy készítjük el. 
  5. Ha kihűlt, az egyik lapot megkenjük lekvárral, rátesszük a másik lapot. Azt kettévágjuk, megint megkenjük az egyiket, és rátesszük a másik dupla lapot. 
  6. Így egy négyrétegű lapot kapunk, amit felszeletelünk, ugyanolyan vastag szeletekre, mint egy rétegnek a vastagsága. 
  7. 4-4 szeletet egymásra ragasztunk lekvárral, úgy forgatva, hogy a sárga fölé mindig barna kerüljön.
  8. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd bevonjuk étcsokoládéval.