Wednesday, November 13, 2013

Flódni

Sajnos pont lemaradtam a SAD mostani fordulójáról, ahol a dió és a mák között kellett választani Szofika javaslatára. Annyira nem tudtam választani, hogy végül a flódnit terveztem be, amiben mindkettő van. Egyébként a diót kicsit jobban favorizálom, de sütiben mindkettő jöhet. Ezt a sütit pedig már rég terveztem elkészíteni. Szóval, itt a helye, a blogon. :)
(Egyébként mennyire idegesítő már, hogyha délután három óra után érek haza, nem tudok képet csinálni, mert nincs természetes fény?:D)



Hozzávalók

A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl fehérbor
  • késhegynyi sütőpor
  • kb. 2,5 dl szilvalekvár
  • 1 tojás

Az almás réteghez:
  • 80 dkg alma
  • 2 ek méz
  • 1 citrom leve
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg

A mákos részhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor 
  • 5 dkg mazsola 
  • 1,5 dl fehérbor

A diós részhez:
  • 20 dkg darált dió 
  • 10 dkg cukor 
  • 5 dkg mazsola 
  • 1,5 dl fehérbor

Elkészítés
  1. Először elkészítjük a tésztát: a liszteket, a sütőporral és a porcukorral elkeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal. Összegyúrjuk a tojássárgájával és a fehérborral. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket. 
  2. Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét. Rácsavarjuk a citrom levét, hozzátesszük a mézet, a fahéjat, és a szegfűszeget.
  3. A fehérbort a mazsolával és a cukorral összeforraljuk, míg a cukor megolvad. Leöntjük vele a diót, összekeverjük, félrerakjuk.
  4. A mákos réteget ugyanígy készítjük el.
  5. A lepihent tésztát négy egyenlő részre szedjük.
  6. Egy 35x22 centiméteres tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyik tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk. Megkenjük szilvalekvárral, majd rátesszük a diós részt.
  7. Kinyújtjuk a második tésztát, rátesszük az előző rétegre, megkenjük szilvalekvárral. Erre a mákos rész kerül.
  8. A harmadik tésztát is kinyújtjuk, lefedjük vele a mákos réteget, rásimítjuk az almát.
  9. Az utolsó kinyújtott tésztával befedjük.
  10. Megszurkáljuk villával, majd megkenjük tojással.
  11. Előmelegített sütőben, 180 fokon 45-60 percig sütjük, akkor van kész, ha szép piros a teteje. Hagyjuk kihűlni.

9 comments:

  1. ajj, a flódnit egyszerűen IMÁDOM!!!!!! nagyon-nagyon finom...

    ReplyDelete
  2. Ez isteni lehet! Most csorog a nyálam... Kaphatok egy szeletkét?

    ReplyDelete
  3. Ez valami isteni suti! :)
    UI: delutani fenyeknel is csodasan fest. :)

    ReplyDelete
  4. Hűű de guszta:) Ezt el kell készítenem egy klasszik kedden:)

    ReplyDelete
  5. Isteni lehet, gyönyörű szép szeletek:) Idén karácsonyra szeretném elkészíteni, akkor nem is keresgélek tovább a receptekben, ez tökéletesnek tűnik:) Sajnos nálam is rémálom a fotózás, napközben dolgozom, 4-kor naplemente van:(

    ReplyDelete
  6. Fény ide vagy oda, nagyon guszta! Imádom! <3

    ReplyDelete
  7. Gyönyörű!!!! Imádom! A fotózás nálam is rémálom... :)

    ReplyDelete
  8. Szofi, köszi!

    Pinkóci, egyetértek:D Isteni.

    Csigabige, szívesen adok egy kis kóstolót!:D

    Mariann, ez nem délutáni fény.:) Csak konkrétan előtte két napig nem tudtam lefényképezni, mert nem voltam otthon 3 előtt... Úgyhogy mérges vagyok erre az időre, a fordulóról is ezért maradtam le.:D Mondjuk a sütinek jót tett az állás, 3 nap után még finomabb volt. De az itthoniak nem örültek, hogy van néhány szelet, amit még nem lehet megenni.:D

    NYAMMM, ez tényleg kihagyhatatlan a klasszikusok közül.:)

    Trollanyu, remélem akkor nektek is ízleni fog ez a verzió, szerintem egyébként igen!:) Igen, én is folyton bosszankodok a fotók miatt.:(

    Teller-cake, ahogy fentebb is írtam Mariannak, ez nem késődélutáni fényben készült, abban egyszerűen nem bírtam egy rendes fotót összehozni.:D Mondjuk már itt sincs a legvilágosabb..

    Barbi, köszi! Örülök, hogy ennyien megértitek ezt a fotózási problémát.:D

    ReplyDelete