2015. július 17., péntek

Mézes krémes

Régebben sosem jutott eszembe kipróbálni a mézes krémest, csak egy átlagos vajas sütinek tűnt, gondoltam, nem különleges. Aztán, mikor elkezdtem dolgozni a cukrászdában, megkóstoltam. Ott kicsit máshogy készítjük, de valami mennyei, mindkét formájában. Azóta a kedvenc süteményeim közé tartozik.


Hozzávalók

A tésztához:
  • 53 dkg liszt
  • 13 dkg porcukor
  • 1 lapos tk szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg méz
  • 2 ek almaecet
  • 2 tojás

A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg búzadara
  • baracklekvár
  • kb. 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés
  1.  A lisztet a porcukorral összekeverjük.
  2. A vajat és a mézet összemelegítjük.
  3. Az ecetben feloldjuk a szódabikarbónát.
  4. Végül a tojással együtt az összes tésztához valót összeöntjük, és összegyúrjuk.
  5. Hűtőbe tesszük néhány órára (akár egy éjszakára is). Négyfelé osztjuk a tésztát, kinyújtjuk egyesével, és négy lapot sütünk belőle, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 8-10 percig.
  6. A töltelékhez a búzadarából és a cukorból tejbegrízt főzünk. Ha kihűlt, kikeverjük a vajjal.
  7. A tésztát így töltjük: mézes lap - krém - lap - baracklekvár - lap - krém - lap. A tetejét olvasztott étcsokoládéval áthúzzuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megpuhuljon.

2 megjegyzés:

  1. Nekem az ecet újdonság benne. Nem érződik a kész sütin? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem érződik rajta, nagyon kevés van benne:)

      Törlés