Elsősorban kávérajongóknak ajánlom (bár tanúsítom, hogy azoknak is ízlik, akik a kávét nem szeretik).
Egyszer, amikor elkészítettem, véletlenül megolvasztottam a vajat teljesen, és így kevertem össze az egészet (ez még a konyhai pályafutásom legelején történt), de a vicces az, hogy nekem úgy jobban ízlett, mert a tészta szinte teljesen beszívta a krémet. Így, ahogy eredetileg kell, tuti szebb, szóval próbáljátok ki, ahogy szeretnétek.:)
Hozzávalók 
Tésztához:
- ostyalap
 - 5
     tojásfehérje
 - 4
     tojássárgája
 - 20 dkg
     kristálycukor
 - 20 dkg
     darált dió
 - 2 ek
     zsemlemorzsa
 
Krémhez:
- 20 dkg vaj
 - 10 dkg
     porcukor
 - 1 cs
     vaníliás cukor
 - 1
     tojássárgája
 - 50 ml erős
     feketekávé
 
Elkészítés
- Kivajazott (35x22 cm-es) tepsibe ostyalapot teszünk.
 - A
     tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és beleszórjuk a kristálycukrot, majd
     belekeverjük a tojás sárgákat, a diót és a zsemlemorzsát. Ezt a masszát az
     ostyára kenjük.
 - 220 fokra
     előmelegített sütőbe tesszük, visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, és
     így sütjük 10 percig. Ezután csökkentjük a hőt 150 fokra, és még 10 percig
     sütjük a tésztát. A tésztát lehűtjük.
 - A krémhez
     a vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a
     tojássárgájával, és a kávéval. Rákenjük a tésztára. Dióval díszíthetjük.
 

De szép:) Én szeretem is a kávés sütiket, s nem beszélve a nevéről:) Tanítok is bocaccio novellát a gyerekeknek, A sólyom feláldozása a címe, olvasd el, ha lesz időd, érdekes, s akár gasztro novellaként is olvasható:)
VálaszTörlésNagyon-nagyon guszta, imádom a kávés, diós, ostyás sütiket, vittem is a receptet:-))))
VálaszTörlésÉrdekes ez a recept, mert az ostyalappal együtt kell sütni a tölteléket. biztos finom, kinézetre nagyon tetszik!
VálaszTörlésAmíg csak a képet láttam, azt hittem karamell van a tetején, de így is ütős! Hú, nagyon guszta!
VálaszTörlésIgencsak jól néz ki! Ezt én is elmentettem a NoSaltyról, de még nem készült el. Pedig kávérajongó vagyok!
VálaszTörlésÚgy jártam mint Dina, azt hittem karamell van a tetején! De így is megkóstolnám...;-)
VálaszTörlésNagyon finom lehet! Biztos mindkét alkalommal nagyon jó volt!
VálaszTörlésA látvány meggyőző!!! Recept mentve!:-)
VálaszTörlésKati, köszi az ajánlást, nyáron elolvasom!:)
VálaszTörlésAnikó, örülök, hogy tetszik a recept!
Marisz, igen, ezen kívül én sem ismerek ilyen receptet.:)
Dina, amikor először nézegettem a receptet, a kép alapján én se értettem a rétegeket, hogy most akkor, mi hogy van.:D
Gerdi, akkor mindenképp el kell készítened!:)
Teller-cake, karamellel még finomabb lehet...:D
Viki, mindkétszer finom volt, és amúgy érdekes, hogy ez az egy momentum kétféle sütit hozott létre.:)
Tücsi, köszönöm!:)