Thursday, May 2, 2013

Boccaccio szelet

A receptet a NoSaltyn találtam még régebben, elsősorban a neve, és az ott lévő gyönyörű kép fogott meg. Viszont nem tudom miért hívják így, hiszen az olasz íróhoz/költőhöz tudtommal nem sok köze van.
Elsősorban kávérajongóknak ajánlom (bár tanúsítom, hogy azoknak is ízlik, akik a kávét nem szeretik).
Egyszer, amikor elkészítettem, véletlenül megolvasztottam a vajat teljesen, és így kevertem össze az egészet (ez még a konyhai pályafutásom legelején történt), de a vicces az, hogy nekem úgy jobban ízlett, mert a tészta szinte teljesen beszívta a krémet. Így, ahogy eredetileg kell, tuti szebb, szóval próbáljátok ki, ahogy szeretnétek.:)


Hozzávalók

Tésztához:
  • ostyalap
  • 5 tojásfehérje
  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált dió
  • 2 ek zsemlemorzsa

Krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 50 ml erős feketekávé

Elkészítés 
  1. Kivajazott (35x22 cm-es) tepsibe ostyalapot teszünk.
  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és beleszórjuk a kristálycukrot, majd belekeverjük a tojás sárgákat, a diót és a zsemlemorzsát. Ezt a masszát az ostyára kenjük.
  3. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, és így sütjük 10 percig. Ezután csökkentjük a hőt 150 fokra, és még 10 percig sütjük a tésztát. A tésztát lehűtjük.
  4. A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, és a kávéval. Rákenjük a tésztára. Dióval díszíthetjük.

9 comments:

  1. De szép:) Én szeretem is a kávés sütiket, s nem beszélve a nevéről:) Tanítok is bocaccio novellát a gyerekeknek, A sólyom feláldozása a címe, olvasd el, ha lesz időd, érdekes, s akár gasztro novellaként is olvasható:)

    ReplyDelete
  2. Nagyon-nagyon guszta, imádom a kávés, diós, ostyás sütiket, vittem is a receptet:-))))

    ReplyDelete
  3. Érdekes ez a recept, mert az ostyalappal együtt kell sütni a tölteléket. biztos finom, kinézetre nagyon tetszik!

    ReplyDelete
  4. Amíg csak a képet láttam, azt hittem karamell van a tetején, de így is ütős! Hú, nagyon guszta!

    ReplyDelete
  5. Igencsak jól néz ki! Ezt én is elmentettem a NoSaltyról, de még nem készült el. Pedig kávérajongó vagyok!

    ReplyDelete
  6. Úgy jártam mint Dina, azt hittem karamell van a tetején! De így is megkóstolnám...;-)

    ReplyDelete
  7. Nagyon finom lehet! Biztos mindkét alkalommal nagyon jó volt!

    ReplyDelete
  8. A látvány meggyőző!!! Recept mentve!:-)

    ReplyDelete
  9. Kati, köszi az ajánlást, nyáron elolvasom!:)

    Anikó, örülök, hogy tetszik a recept!

    Marisz, igen, ezen kívül én sem ismerek ilyen receptet.:)

    Dina, amikor először nézegettem a receptet, a kép alapján én se értettem a rétegeket, hogy most akkor, mi hogy van.:D

    Gerdi, akkor mindenképp el kell készítened!:)

    Teller-cake, karamellel még finomabb lehet...:D

    Viki, mindkétszer finom volt, és amúgy érdekes, hogy ez az egy momentum kétféle sütit hozott létre.:)

    Tücsi, köszönöm!:)

    ReplyDelete