2012. szeptember 24., hétfő

Háromcsokis mousse

A SAD 9. fordulóját Zsuzsi, a Praliné Paradicsom blog szerzője hirdette meg. Témája az idei őszi divat, a csíkos és a pöttyös.
Még 2 éve elkészítettem a Csokoládé című könyvben található háromcsokis mousse-t, most ezt a receptet vettem elő. Úgy emlékeztem, hogy hosszadalmas, és nehéz, de így másodjára elkészítve egész jól ment, és szépen is sikerült.:)
Arra kell nagyon figyelni, hogy csak akkor tegyük rá az egyik csokiréteget a másikra, ha már biztosan megdermedt, különben összefolyik a két réteg.


Hozzávalók
  • 3 tojás
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 10 g zselatin
  • 3 ek víz
  • 3 dl habtejszín
  • 7,5 dkg étcsokoládé
  • 7,5 dkg fehércsokoládé
  • 7,5 dkg tejcsokoládé
  
Elkészítés 
  1. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket három külön tálba tesszük, a sárgája egy negyedik tálba megy. A fehérjés tálakat félretesszük.
  2. A tojások sárgájához hozzákeverjük a keményítőt és a cukrot.
  3. A tejet folyamatosan kevergetve felforraljuk. Amikor felforrt, fokozatosan beleöntjük a tojássárgájás keverékbe, úgy, hogy közben robotgéppel verjük a keveréket.
  4. A tálat forró vízfürdőbe állítjuk, és a masszát addig kevergetjük, amíg besűrűsödik (ez akár 20-30 percet is igénybe vehet).
  5. A zselatint a három evőkanál vízzel egy tálba tesszük, és hagyjuk megduzzadni. Forró vízfürdő felé téve, folyamatos kevergetés mellett feloldjuk, majd a tojásos keverékhez adjuk, és összekeverjük vele. Hagyjuk kihűlni.
  6. A tejszínt felverjük, és óvatosan a keverékhez forgatjuk. A masszát háromfelé osztjuk.
  7. A háromféle csokit külön-külön megolvasztjuk.
  8. A tojásfehérjéket külön-külön felverjük.
  9. A megolvasztott étcsokoládét összekeverjük egy adag tojásos masszával, és az egyik felvert tojásfehérjét hozzáadjuk, majd elkeverjük.
  10. Egy szögletes kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral.
  11. Az étcsokis masszát a sütőformába tesszük, elsimítjuk, hűtőbe tesszük, és hagyjuk megszilárdulni.
  12. Közben a megolvasztott fehércsokit összekeverjük egy adag tojásos masszával, és az egyik felvert tojásfehérjét hozzáadjuk, majd elkeverjük. A keveréket az első megszilárdult mousse rétegre simítjuk, hűtőbe tesszük, és hagyjuk megszilárdulni.
  13. A megolvasztott tejcsokit összekeverjük a maradék tojásos masszával, és a felvert tojásfehérjével. A masszát a két megszilárdult mousse rétegre simítjuk, és megvárjuk, amíg megszilárdul.
  14. Ha megszilárdult, kiborítjuk egy tálra, és tálaljuk.

12 megjegyzés:

  1. Amint megláttam, nyeltem is egyet:-) Nagyon kívántatja magát!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csini lett a csíkos mousse! Örülök, hogy játszol!

    VálaszTörlés
  3. Óó, eszméletlen, tömény csokiiiiii!

    VálaszTörlés
  4. Óóó, EZT én nagyon-nagyon szeretném. Szuper guszta! :)

    VálaszTörlés
  5. Csíkos-csodás-csokoládés, igazi Flórás nyalánkság! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép csupa csoki, nagy kedvenceim a mousse-ok:)

    VálaszTörlés
  7. Hű, micsoda kréme-habos nyalánkság! Kész bűnbeesés! Nagyon csábos!

    VálaszTörlés
  8. Woow! Már a fb-on is megakadt rajta a szemem, nagyon finom lehet és olyan könnyű, habos... :P Egyetlen szeletke nekem ebből biztos nem lenne elég. :)

    VálaszTörlés
  9. Köszi mindenkinek!:))

    VálaszTörlés