2011. május 20., péntek

Tiramisu

Ez a jól bevált tiramisu recept nálunk. Olyan régi, hogy emlékszem, amikor még apának kétféle változatot kellett belőle készíteni, egy kávésat, és egy gyerekkávésat (vagy sima tejeset?), hogy a gyerekek is tudjanak belőle enni. Azóta már az öcsémnek sem csinálunk külön kávémentes változatot. :D Szóval, jó régi recept. És nagyon finom.
Apának ez az egyik kedvenc sütije, és mivel most ünnepeltük a szülinapját, ezt kérte.
A tiramisu egy 20x30 cm-es tálban készült.


Hozzávalók
  • 20 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kk reszelt citromhéj 
  • 2 tojás 
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • 2 dl habtejszín
  • 3,5 dl kávé (vagy 2,5 dl kávé és 1 dl mandulalikőr)
  • 40 dkg babapiskóta 
  • kakaópor

Elkészítés
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat habosra keverjük a porcukorral. 
  2. Hozzákeverjük a mascarponét és a citromhéjat. 
  3. A tejszínt kemény habbá verjük. A tojások fehérjét is kemény habbá verjük, a vaníliás cukorral. Mindkettőt óvatosan a krémhez keverjük.
  4. A babapiskóta harmadát a kávéba mártogatjuk, és egy tepsi aljára rakosgatjuk. A krém harmadát a babapiskótára kenjük. Így folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Három réteg jön ki, a tetejére krém kerül. 
  5. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk kakaóporral.

2 megjegyzés: