2011. február 19., szombat

Őszibarack süti

Még nyáron voltunk egy esküvőn, és ott kóstoltam először a barackokat. Szerintem az öcsém meg én ettük meg a barackoknak a nagyobb részét, ez volt a legfinomabb sütemény :)
Aztán kutattam utána a neten is, de végül megkaptam az esküvői receptet, és az alapján készítettem el. Nem lett olyan szép, mint ott, de szerintem azért egész jól néz ki. És nem utolsó sorban nagyon finom.
Mondjuk kicsit macerás recept, és időigényes. Én nem is vontam be az összeset az ételszínezékkel, és anélkül is nagyon finom volt. Ez egy jó nagy adagra vonatkozik (nem darabszámra, mert a barackok önmagukban is elég nagyok), talán elég a felét is megcsinálni.
35-40 db jön ki ekkora mennyiségből.



Hozzávalók

A tésztához:
  • 75 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg porcukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 vaníliás cukor

A töltelékhez:
  • 2 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 2 ek kakaó
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk rumaroma

A külsejéhez:
  • vérnarancs aroma (ennek hiányában pár csepp piros ételszínezék vízzel elkeverve)
  • 20 dkg kristálycukor

Elkészítés
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
  2. A tésztából apró gombócokat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, kicsit lenyomva, hogy az alsó felük lapos legyen.
  3. Előmelegített sütőben, 160 fokon, 10 perc alatt megsütjük.
  4. A fél barackok közepét melegen kivájjuk. A kikapart tésztát összemorzsoljuk.
  5. A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, és belefőzzük a diót. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tésztamorzsalékot, a kakaót, a vajat és a rumaromát.
  6. Ha kihűlt a töltelék, megtöltjük a fél barackokat, és kettesével összeragasztjuk őket.
  7. A barackokat megkenjük az ételszínezékkel, és kristálycukorba forgatjuk őket.

4 megjegyzés:

  1. valóban elég pepecselősnek tűnik a leírás alapján, minden tiszteletem a tiéd...nekem nem lenne türelmem egyesével kikapargatni a belsejüket :D de biztosan nagyon finom, szóval megéri vele dolgozni

    VálaszTörlés
  2. Igen, egyszer mindenképp megéri kipróbálni az íze miatt :)

    VálaszTörlés
  3. Én már többször készítettem, és mindig sikere volt, nem csak a gyerekek körében. Nagyon mutatós ez az élénk szín. Nekem azt mondták a családtagjaim és a barátnőm, hogy ők aztán nem pepecselnének vele. De akkor nem tiltakoztak, amikor enni kellett!!! Szép és guszta a barackod!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csodálom, hogy nem tiltakoztak az evésben!:D Ha könnyebb lenne elkészíteni, nálunk többször készülne, de így pepecseléssel is megéri, mert nagyon finom.:)

      Törlés