2011. február 21., hétfő

A csoki nyomában

Imádom a csokit. Gondolom még sokan vannak vele így rajtam kívül :)
Múltkor kérdezték tőlem, hogy tudom-e, hogy honnan származik a csoki.
Úgyhogy kedvem támadt egy kicsit utána nézni az egész csoki témának.
A kakaófa neve (Theobroma cacao) annyit tesz „istenek eledele". Azt hiszem, rászolgált a nevére.
A csoki azték eredetű. Az aztékok nyelvén a xocolatl (ejtése: sokolatl) jelenti a csokoládét. Innen ered, és szinte minden nyelven hasonlít a hangzása az eredeti aztékhoz.
Szóval az aztékok itták először a csokoládét. Egyébként a kakaóbabot (amiből a csoki készül) az aztékok régen olyan értékesnek tartották, hogy pénznek használták. Már akkor is tudták, hogy a csoki milyen értékes :D
Az első angol csokoládégyár 1728-ban épült, Bristolban. A világ első szilárd csokoládéját a Fry csokoládégyár kezdte el árulni (ez a gyár később a Cadbury cégbe olvadt) 1842-ben. Tejcsokoládészeletet a Nestlé fivérek készítettek először 1876-ban.


A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.

Legalapvetőbb csokoládéfajták, amiket mindenki ismer az egész világon: étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér csokoládé. Hiába hívják a fehér csokit így, igazából nem is csoki, mert csak kakaóvaj van benne, kakaótartalma nincs. Ettől függetlenül persze mi ugyanúgy szeretjük :)

Rengeteg olyan receptes könyv van, amik csak csokis recepteket tartalmaznak. De nem csak szakácskönyvek léteznek. Szerintem sokan ismerik például Joanne Harris Csokoládé című könyvét. Meg kell, hogy mondjam, szívesen dolgoznék egy olyan csoki boltban. Az a sok finomság, amiket a könyv ír...:) És filmek is vannak, amiben a csoki központi szerepet játszik. Ismeritek a Charlie és a csokigyárat? Az biztos, hogy szívesen ellátogatnék egy ilyen gyárba is. Mondjuk ki nem? :D


Manapság vitatott téma, hogy a csokoládé egészséges-e, vagy nem. Egyesek szerint fogyasztása elhízáshoz vezet, mások szerint szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
Minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál egészségesebb.
A jó minőségű, fekete csokoládé több szempontból is jótékonyan hat a szervezetre: frissít; lassítja az öregedést; erősíti a memóriát; segíti a koncentráció fenntartását; természetes vérnyomáscsökkentő; fogyasztása jó hatással van a bőrre; boldogsághormont szabadít fel, ezáltal javítja a kedélyállapotot.
Finn kutatók kimutatták, hogy azok a babák, akiknek anyja a várandósság ideje alatt sok csokit evett, kiegyensúlyozottabbak és vidámabbak lettek.
Ez mind szép és jó, de ennek ellenére sajnos ha az ember túl sokat eszik belőle, akkor bizony hizlal. 10 dkg csokiban 500-550 kalória van átlagban.
És vigyázat: a csoki kialakíthat függőséget is! Szóval csak mértékkel együk.


Ezt a képet nézve biztos ti is arra gondoltok, hogy hmm, jól néz ki, megkóstolnám szívesen. Csakhogy ez nem akármilyen csoki. Ez a világ legdrágább csokija. 10 dkg ebből a finomságból 100 ezer forintba kerül. Nem viccelek.
Chocopologie-t Fritz Knipschildt alkotta meg. A csokigolyó belsejében francia fekete trüffel található, amely nagyon sűrű és tömény csokoládé. A kézzel készült csoki külsejét pedig 70 százalékos Valrhona kakaómassza borítja, amely kakaóporral van beszórva.


Ez pedig a világ legnagyobb csokija. Örményországban készült, 4410 kilós, 5 és fél méter hosszú, 3 méter széles, és 25 centiméter vastag.

Egy főre jutó csokoládéfogyasztás (kg/év/fő)

1. Svájc: 10,3
2. Ausztria: 9,8
3. Írország: 8,8
4. Nagy-Britannia : 8,4
5. Norvégia: 8,3
6. Dánia: 8,2
7. Németország: 8,2
8. Svédország: 7
9. Belgium: 6,8
10. USA: 5,3
Magyarországban az egy főre jutó csokifogyasztás évente 4 kg.

És mennyi mindenre használható még a csoki: van csokicipő, csokiruha, csokiszerszám...:))






Remélem tetszett ez a kis "cikk", sokat kutakodtam, szerintem vannak benne érdekes dolgok :))


Források:

5 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett, sok érdekes dolog van a cikkben. Igazi, profi írás. Zsuzsa

    VálaszTörlés
  2. Azért az túlzás, hogy profi :)) De örülök, hogy tetszett!

    VálaszTörlés
  3. csokicsokicsoki minden mennyiségben :D

    VálaszTörlés
  4. Kriszta írta...
    Imádom a csokit, csak nagy akarattal tudom távoltartani magam tőle. Igaz amit írtál a minél magasabb kakaó tartalmú csokik kis mennyiségben (2-3 kocka, nem tábla!) való fogyasztása kifejezetten egészséges. Sok érdekes dolgot megtudtam a cikkedből, köszi!!

    VálaszTörlés
  5. Nincs mit, örülök, hogy tetszett! :)
    Hát igen, a csokit mindenképp mértékkel kell enni, kár, hogy olyan finom :D

    VálaszTörlés