2011. február 13., vasárnap

Virslis szendvicskenyér

A receptet Biankánál találtam.
Tegnap mentünk egy házibuliba, és oda készítettem. Késésben voltunk, és a kenyér még nem sült meg teljesen. Muszáj volt elindulnunk, úgyhogy a kocsiból felhívtuk a házigazdát, hogy melegítsék be a sütőt, mert van itt valami, aminek még sülnie kéne :D A sütő már be volt kapcsolva a sülő hurka miatt :) Aztán amikor odaértünk, akkor felszeleteltük a kenyeret, beraktuk egy tepsibe, és úgy ment a sütőbe, felszeletelve. Úgyhogy ez a kenyér két sütőben is sült, felszeletelve is, meg egészben is...:D
Én a tésztát kenyérsütőgéppel kelesztettem meg, mindig ezt a megoldást választom, mert így egyszerűbb :) De ha nincsen kenyérsütőgépetek, akkor így csináljátok:
A langyos cukros tejben futtassátok fel az élesztőt, aztán keverjétek össze a tészta többi hozzávalójával. Meleg helyen dagasszátok meg. Ha már az utolsó előtti lépés is megvolt, akkor sütés előtt még kelesszétek kb. félóráig.



Hozzávalók

Tésztához:
  • 2,4 dl langyos tej
  • 1 dl olaj
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 7 db juhbeles virsli
  • kb. 15 dkg sonka (ez attól függ, hogy milyen vastag a sonka, én Sága selyemsonkát használtam, ami mondjuk elég vékony, úgyhogy kijött 15 dkg-ból)
  • 5 dkg reszelt sajt (ez meg ízlés szerint variálható, aki sajtosabban szereti, tegyen bele többet)
  • kb. 5 dkg ketchup (szerintem ez is ízléstől függ, hogy ki, milyen vastagon keni meg ketchuppal a tésztát)

Tetejére:
  • 1 tojás

Elkészítés
  1. A langyos tejet, az olajat, a cukrot, a sót, a lisztet és az élesztőt elmorzsolva a kenyérsütőgép üstjébe tesszük, az említett sorrendben. Megdagasztjuk a géppel.
  2. A tészta háromnegyedét kinyújtjuk. Megkenjük ketchuppal, és ráfektetünk a sonkákból annyit, hogy befedje a tésztát.
  3. A maradék tésztát három részre osztjuk, egyesével kinyújtjuk, majd mindegyikbe beletekerünk egy virslit.
  4. A másik négy virslit elhelyezzük a nagyobb lapon, és közéjük tesszük a tésztás virsliket. A tetejüket megkenjük ketchuppal, megszórjuk a reszelt sajttal, és ráfektetjük a maradék sonkát.
  5. A tésztát minden oldalról megemeljük, és a tetejére hajtjuk. A tetejét eligazgatjuk, hogy ne legyenek rajta lyukak, és megkenjük tojással.
  6. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése