2011. június 6., hétfő

Vaníliafagyi

Már régóta tervezek házi fagyit készíteni. Sajnos fagyigépünk nincsen, úgyhogy nagyon megörültem, amikor véletlenül megláttam a receptet TücsökBogárnál.
Hasonlít a mekis/burgeres (sima) fagyira, nagyon egyszerű és nagyon finom. Ha este elkészítjük, akkor másnap már ehetjük is.

A fagyinak történelme is van ám (forrás innen):
  • A fagyit először a kínaiak ismerték (ötezer éve), hóból, tejből, és gyümölcsléből készítették, és csak a gazdagok engedhették meg maguknak.
  • Hippokratész (i.e. 460-375) betegeinek ajánlotta gyógyszerként.
  • Nagy Sándor (i.e. 356-323) a katonáinak szolgálta fel a fagyit élénkítő gyanánt a csaták előtt.
  • Marco Polo (1254-1324) fagylaltrecepteket hozott Kínából, ezután Velencében is megpróbálkoztak a fagylaltkészítéssel.
  • I. Károly (1600-1649) kedvenc fagylaltja receptjét államtitoknak minősítette.
  • Párizsban a fagyi csak a 18. század közepén tűnt fel (Marie Antoinette is élvezettel evett udvarhölgyeivel fagyikelyheket), de a 19. század végére már 87 fajta fagyit ismertek.
  • 1904-ben Charles E. Minches feltalálta a tölcsért.
  • 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a jégkrémet.
  • Számunkra már semmi újdonság vagy érdekesség nincs a fagyiban. De ki ne szeretné? :)

Hozzávalók
  • 40 dkg cukrozott sűrített tej 
  • 6 dl habtejszín 
  • 1 tk vaníliaaroma

Elkészítés
  1. A hozzávalókat habverővel addig verjük, amíg tejföl sűrűségűvé válik. 
  2. Minimum három órára fagyasztóba tesszük. 
  3. Fogyasztás előtt 5-10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, és mivel imádom azt a mekis fagyit, mindenképpen kipróbálom. :) Én is tervezem a fagyi készítést, ebben a melegben nincs is jobb. :)

    VálaszTörlés
  2. Nem fogsz benne csalódni! :)

    VálaszTörlés