2011. február 15., kedd

Nutellás fánktorta

Na, ez valami mennyei. Az az édes, tömény nutellás krém... Isteni finom.
Az eredeti recept Évitől származik, ő ezzel nevezett a Nutellás játékra. Az egyik különdíjat ő kapta. Hát az biztos, hogy megérdemelte, mert a süti tényleg nagyon finom.
Mondjuk én még töményebbre vettem a figurát. A tejszínhabot kihagytam belőle (ezért is tettem bele kevesebb cukrot). Gondoltam, ha már Nutella, akkor legyen tömény. Hát nem bántam meg. Imádom az ilyen tömény és édes dolgokat. Nem lehet vele betelni, az ember legszívesebben felfalná az egészet. Egyébként a nutellás réteg is jóval vastagabb lett, mint vártam, úgyhogy talán elég a krémből kevesebb is. Mondjuk én biztos maradok ennél a verziónál. Aki kevésbé szereti a tömény dolgokat, sütheti az eredeti recept szerint.
A mennyiségeket is felére csökkentettem, mert amikor szóltam apának, hogy vegyen 50 dkg mascarponet, akkor rögtön azt kérdezte, hogy nem írták-e el véletlenül a receptet. Mondtam neki, hogy nem. Erre ő: -És ki fogja mindezt a sokat megenni? - apa kevésbé édes szájú, ő inkább a sós dolgokért van oda. Úgyhogy megállapodtam vele, hogy a receptnek csak a felét készítem el. Szerintem elfogyott volna az egész is. Biztos vagyok benne. (Már kóstolta apa is, és elismerte, hogy nagyon finom)
Az öcsém reakciója (miután megette a második jó nagy szeletet): -Ilyet csinálj többet is!
- Csinálnék én, csak az alapanyagok (Nutella, mascarpone) drágák hozzá.
- Nem baj, megéri. Akkor süss ilyet mondjuk kéthetente.
De nem is szaporítom tovább a szót, itt a csodarecept:



Hozzávalók

Az égetett tésztához:
  • 7,5 dkg liszt
  • 2,5 dkg vaj
  • 2,5 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1,25 dl víz

A krémhez:
  • 20 dkg mascarpone
  • 15 dkg Nutella
  • 1 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítés
  1. A vizet a vajjal és a vaníliás cukorral felforraljuk.
  2. Az edényt lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg a massza elválik az edény falától.
  3. Levesszük a tűzről, és beledolgozzuk a tojásokat (robotgéppel könnyebb).
  4. A tésztát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 20 cm átmérőjű kört rajzolunk, majd spirál alakban a belsejét is kitöltjük. A szélét áthúzzuk még kétszer-háromszor, hogy a tortának oldala is legyen. A maradék tésztából kis gömböket nyomunk a torta mellé.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
  6. A mascarponét kikeverjük a cukrokkal és a Nutellával.
  7. Amikor a tészta kihűlt, a krémet a tortára kenjük, és feldíszítjük a gömbökkel.

2 megjegyzés:

  1. Ez is nagyon jól néz ki, biztosan elkészítem, mert a nutellás golyókhoz direkt nagy üveggel vettem a nutellából, így maradt még belőle...de jobb lesz ha sietek, mert nem biztos, hogy holnap is meglesz még :D

    VálaszTörlés
  2. Hát, igen, a nutellával akadhatnak ilyen gondok...hogy túl hamar elfogy...:D
    Nekem most mázlim volt, mert leárazva szereztem kettőt :D
    A tortát meg mindenképp érdemes megcsinálni, én tegnap sütöttem meg, és ma már el is fogyott, olyan finom volt! :)

    VálaszTörlés