2015. szeptember 27., vasárnap

Fahéjas tépkedős kalács

Valamelyik nap, nézelődés közben bukkantam rá erre a receptre. Rögtön megtetszett, ötletesnek találtam, és fahéjimádó lévén muszáj volt elkészítenem. Nagy sikere lett!:) Még 2 nap után is jó volt a tésztája, és lehetett tépkedni a szeleteket.



Hozzávalók

A tésztához:
  • 75 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg barna cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 0,5 tk őrölt szerecsendió
  • 0,5 tk őrölt szegfűszeg

Elkészítés
  1.  Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tej és 1 kávéskanál cukor keverékében.
  2. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a tojást, az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Összegyúrjuk. Lefedjük, 1 órán át hagyjuk kelni.
  3. Az elkészült tésztát kétfelé vesszük.
  4. A tésztát kb. fél centi vastag téglalapra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a fűszerekkel elkevert barna cukor felével. Utána 5 csíkra vágjuk. A csíkokat egymásra helyezzük, majd ezt 5 négyzetre vágjuk. Felállítva belehelyezzük egy tepsibe.
  5. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.
  6. A tepsiben még 20 percig hagyjuk kelni a tésztát. Utána előmelegített sütőben, 170 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.

1 megjegyzés: