2011. augusztus 31., szerda

Mézes-mustáros csirke a 44. VKF-re

A mostani VKF-et Kriszti, az Á la carte Kulinária blog szerzője hirdette meg. Olyan ételeket kellett készíteni, amik késztermékeket helyettesítenek. Szóval egészségesebbek, és mentesek mindenféle ízfokozóktól, aromáktól, és tartósítószerektől. A mottó: Számoljunk le a késztermékekkel!
Az első recept, amit kitaláltam, ez a mézes-mustáros csirke volt. Az Uncle Ben's-es mártás helyett. Majdnem ugyanolyan az íze, de frissen készül.
A bolti összetevőket megnéztem az üvegen, és a következők: víz, fruktóz - glükóz szirup, napraforgó olaj, sárgarépa, dijoni mustár (víz, ecet, mustármag, só, krémkészítmény (pálma zsír, laktóz, tejfehérje), stabilizátor: xantángumi; tejfehérje, vöröshagymapor, színezékek: karamell, paprika kivonat; fokhagymapor, fűszerek, savanyúságot szabályozó anyag: tejsav, rozmaring kivonat.
Azért a xantánguminál néztem egyet, hogy az egyáltalán micsoda. Mint kiderült, egy sűrítőanyag és stabilizátor, az E415. Szerintem már a neve is rosszul hangzik...
Aztán ott van még a por, kivonat, meg a színezékek...Tutira jobban járunk az otthon elkészítettel. Lehet, hogy kicsit több idő, de komolyan, nem éri meg plusz félóra? Szerintem megéri.
Lehet hozzá tenni egy vöröshagymát és egy sárgarépát, én már úgy is próbáltam, nagyon jól illik hozzá. Ebben az esetben a répát és a vöröshagymát vágjuk apró kockákra, és pároljuk meg, majd adjuk a szószhoz.


Hozzávalók
  • 50 dkg csirkemellfilé 
  • 3 dkg méz 
  • 2 dkg mustár 
  • 1 tojásfehérje 
  • 2 dl tejszín 
  • 2 ek olaj

Elkészítés
  1. A csirkemellfilét kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és megforgatjuk a tojásfehérjében. 15 percre félretesszük.
  2. A húst megsütjük az olajon. 
  3. A tejszínt összekeverjük a mustárral és a mézzel. A keveréket hozzáöntjük a húshoz, majd 5-10 perc alatt kevergetve összesütjük. Akkor jó, ha a tejszín besűrűsödött. 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám! De csak az összehasonlítás kedvéért, tudod?:))

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem én már lemaradok a 44. VKf-ről, de te nagyon finomat készítettél.

    VálaszTörlés
  3. Én is lemaradok a VKF-ről, mondjuk még egyen sem vettem részt:) Nagyon szuper ez a kaja, nálunk nagy kedvenc gombával dúsítva.

    VálaszTörlés
  4. Csak az otthoni az igazi! Komolyan mondom nem is éri meg elolvasni mi van az ételek címkéjén, mert ha már tudod mit raktak bele a boltiba nem is kívánod megenni :)) Én legalábbis így vagyok ezzel...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik, finomat készítettél Ha lehet én is kerülöm az E-kel dúsított ételeket. :)))

    VálaszTörlés
  6. Éva, az otthoni finomabb! :)

    Kati, sajnálom, hogy lemaradsz a VKF-ről! Na, de majd legközelebb!

    Trollanyu, a következő VKF-en vegyél részt! :)

    Panna, teljesen igazad van, néha jobb, ha az ember nem tudja, hogy mit eszik...:S

    Petra, köszi! :)

    VálaszTörlés