2011. október 15., szombat

Nokedli

Kezdjük ott, hogy a nokedli egy nagyon alap recept, én mégis úgy érzem, hogy megállja a helyét a blogon. Annak, hogy ezt most közzéteszem, két oka is van:
Nem biztos, hogy csak gyakorlott sütő-főző emberek nézik a blogot. Ha például valaki most készíti élete első nokedlijét, felmegy a netre, és beüti, hogy nokedli, lehet, hogy ezt az oldalt is kihozza. Talán ezt a receptet fogja választani, és akkor pedig segítettem valakinek élete első nokedlijében. :))
A második ok pedig annyi, hogy még én is állandóan elfelejtem az arányokat, és mindig utána nézek vagy megkérdezek valakit. Most már csak ki kell innen keresnem. :D
Nokedlit mi pörkölt mellé szoktunk enni, bár én akkor általában csak szafttal.
Főételként is lehet enni, egy kicsit felturbózhatjuk, ha tojásos nokedlit készítünk. Ezt úgy kell, hogy a nokedlit elkezdjük kevés olajon átsütni, majd ráütünk 3-4 tojást, és addig sütjük, amíg a tojás rásül a nokedlire.


Hozzávalók
  • 2 tojás 
  • 200 g liszt 
  • 130 ml víz 

Elkészítés
  1. A tojást és a vizet összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót is. Akkor jó a tészta, ha a villáról kicsit lefolyik. (Ha sűrű, még vizet adunk hozzá, ha híg lisztet.) 
  2. Forrásban lévő, sós vízben nokedli szaggatóval kiszaggatjuk. 
  3. Addig főzzük, amíg a nokedlik feljönnek a víz tetejére.

5 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek abban, hogy kezdő főzni-sütni vágyók is a netről tanulnak. Szerencsére nekem anno anyósom segített sokat, internet nem lévén, állandóan hívogattam telefonon. A nokedlit érzésre készítem, sosem volt pontos mennyiségi receptem. Ahogy Te is írod, ha sűrű akkor vizet, ha híg, lisztet teszünk hozzá. De a kezdő honnan tudja mikor sűrű és mikor híg??? ;DDD
    Segítség: nincs, vagy csak annyi, hogy, ha hígabb lesz akkor puhább nokedlink lesz, ha sűrűbb és megizzadunk a szaggatásakor, akkor finom kemény amit a férjem is szeret. :DD
    Remélem nem értettél félre, nagyon jó hogy felraktad és még pontos mennyiségeket is írtál!! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, lehet hogy ez a sűrű-híg dolog nem a kezdőknek szól. :) Talán pont ezért jó a pontos mennyiség, ha így csinálják, valószínűleg nem lesz se túl híg, se túl sűrű (talán a tojás nem befolyásol rajta ennyit).
    Ahogy írtad, a nokedli pont egy olyan recept, amit érzésre kell készíteni, csak lemértem ezt az érzést. :D
    Kezdők szerintem úgy tudják a legjobban elsajátítani, ha valaki megmutatja nekik, hogy is néz ki az a nokedli tészta, akkor megjegyzi az ember, és össze tudja majd hasonlítani, hogy most akkor jó-e a tésztája, vagy nem.

    VálaszTörlés
  3. Én is egyetértek veled abban, hogy alapdolgokat sem árt leközölni -nem csak lila ködös ezmegazt-, mert ami nekem egyértelmű, nem biztos, hogy másnak, egy full kezdőnek is az. A nokit én blindre csinálom, viszont jó durvára, épp csak elkeverem a cuccost: előbb a tojást olajjal, só, liszt, víz. Akkor hígabb, ha levesbe csipetkének szaggatom, viszont akkor vajjal keverem el a tésztáját.

    VálaszTörlés
  4. A nokedlit -vagyis galuskát- én is érzésre készítem. Anyukám régen keményre keverte, Ő még kézzel szaggatta. Én lágyabbra keverem, mert kézzel malacokat-azaz jó nagyokat- szaggattam, így én a szaggatóhoz folyamodom:-)

    VálaszTörlés
  5. Teakert, teljesen igazad van, néhány dolog nekünk magától értetődőnek tűnhet, de a kezdő, pedig nem érti miről van szó. Még most is van, hogy akad számomra is egy-két új dolog. :)
    Egyébként szerintem a másik dolog, amiért jó, hogy megosztjuk ezeket a recepteket, az, hogy így megismerjük, hogyan készíti el a másik.

    Gerdi, kézzel szaggatni munkás lehetett! Mázli, hogy most már van egy csomó gép, ami elvégzi helyettünk a munkát, és megkönnyíti a dolgunkat. (Jó, tudom, a nokedli szaggató nem éppen gép. :D)

    VálaszTörlés