Megosztom veletek, én hogy készítem a piskótát.:) Nem kell hozzá semmi víz, olaj, sütőpor, akármi, tojáson, cukron, liszten kívül, és mégis tökéletes lesz. Az arányokat egyszerű megjegyezni: 1 tojás - 2 cukor - 2,5 liszt (valahol 2 liszt). Remélem, valakinek hasznos lesz a poszt.:)
Hozzávalók (a képen látható 14 centi átmérőjű tortakarikához)
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 7,5 dkg liszt (ha kakaós piskótát csinálunk, akkor a liszt 10%-át kakaóporral helyettesítjük)
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral (én géppel szoktam, ha kézzel verjük, akkor a cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már félig felvertük a habot).
- Óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját (lehet habverővel vagy fakanállal keverni, én kézzel szoktam).
- Hozzákeverjük a lisztet is. Készen van a tésztánk.
- Ahhoz, hogy ne legyen púpos, így kell kikenni a tortakarikát:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDNfuTxRg6Qn-85cpUa6zx1jrAfly2DLkEKAHcNkYdVgH5VcVpfvSXy1peRhTKSfMnBjybVJRTk_uCj6DA31-uEz_OrEriJXTFUZ8HGsdQ9G-lryH9FrUGuEfk79nEaMMwVi_Wvo2hyA/s400/pisk%25C3%25B3ta1.JPG) |
Sütőpapírra tesszük a tortakarikát. Kell még egy habkártya is. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPJsdvAUYrdMe1klOrY6UHLSsdzUHPu4jOsYGX4e2b3n-OmyOPkAzCkgvkHIR12w2d9PHRrAVnBqfCuckM6uL0sq8Jo-XgpQrUyPw-Ew1zCkSiaxNvfh0a8-Q03On3uBhsAf5kGQs26Q/s400/pisk%25C3%25B3ta2.JPG) |
Beletesszük a piskóta tésztát.
|
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSOkiIAa2MPsAdxDYStq_jtR6TuUF3x8JCKdFONuHq5ZtFJ35Kn8nEQnLz8D8ziCMQUrpmZzGwYTpwZrBCYhMxpOPXyxgiBb6weYx3wu-vytHGzizu5hBNGJ48JCuJSMuLFFaOYeKCHw/s400/pisk%25C3%25B3ta3.JPG) |
A habkártyával elsimítjuk a felületét. |
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük. Időt nem tudok mondani, tűpróbát kell tartani (beleszúrunk egy pálcikát, és ha nincs rajta semmi, akkor kész, megsült a tészta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4lgTjdXtL-Sc-CTIHzJDGVAAIMEDvzM5g06N_xKOp8LpQZjcvxvCy4mVMklWQRuKrVxY1lieJiqY3etFGThQPsP1e-LWqm_1RiRi1zyz6_5DEyGHmk-mWtS2ZQIqS-Pgy6ZZfVce7_Q/s400/pisk%25C3%25B3ta5.JPG) |
Így néz ki a piskóta, ha kijött a sütőből. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnbEYxjd1IuYZgFHRFPwNr4GIQQVIkY_Iu7TXUlSDopfAQBcxEVySk8dWZkUWZVgYsdiEqepGHxUWVjuY4jQyfw1wSkJ74kfcZDz5NLVHTA4whO1ByyhrBQyx8sJgSsM85sMaz7t1lLQ/s400/pisk%25C3%25B3ta6.JPG) |
Megfordítjuk a piskótát, míg kihűl. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLhzkKRcttRyL9nRI4kQ1YLXDnnmdFgLR8fV8tG2Es2z8pB6BvBO3KqgvRQwR5JQlPa0dXEWszeim2r6o3pzMGhVE_g0VnAuwtv5p_4ukgxjzKZroamtBW47brgrJoHt6HIvx8XUAgfQ/s400/pisk%25C3%25B3ta7.JPG) |
Így egy sima tetejű piskótát kapunk. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizY6TMwJjTXd68FtUIcyRqypWdEACBvLo5zdJanUSHlRYhshc590m3zmmgE1_jRgP5OZTduMKOIt-4u10_IS9fd39AuN8lf1ndUdr8ux5bEPC-vCLMd57Ja291dR_CBGV6ZT7Q-Oz2jw/s400/pisk%25C3%25B3ta8.JPG) |
Kivágjuk a karikából, óvatosan. A kést a karikához feszítjük, hogy ne sérüljön meg a piskóta- |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbDNSUadFqJAPyiknZL3f2B_nmRRUGYAyi27wlmXKwuR5h-MUgoXPAkGNk7cPYpx-itDS3rxIiyHrEpRmWc9-SNzaswhHWaTxKvtnInRTNpBAJKHypod8QD3pppSWtSfkzkYNpXlyV8A/s400/pisk%25C3%25B3ta9.JPG) |
Készen van a piskóta. Négyfelé szoktam vágni, és töltöm krémmel. |
Tényleg tökéletes! Nekem is van egy bevált receptem /ahány tojás annyiszor 3 dkg cukor és liszt /, de ezt mindenképp ki fogom legközelebb próbálni. Köszi a receptet!
VálaszTörlésMúlt nyáron tanultam ezt a módszert egy kedves nénitől. Ő a tojássárgákat egy kicsit összekeverte a habhoz rakás előtt, csak hogy könnyebben vegyüljön. :)
VálaszTörlésA hozzávalók nálam is ugyanezek, de én a sárgáját fehéredésig habosítom a cukorral, azt forgatom a felvert fehérjébe, majd a lisztet!!Nagyon jók a fázisfotók :)
VálaszTörlésSzép lett, biztos könnyű, levegős is.
VálaszTörlésNekem párszor összeesett, azóta a forma oldalát nem kenem ki, így szépen "felmászik" rajta a tészta.
Köszi a posztot, hasznos lesz, bár nekem is van tuti piskóta receptem, de így is ki fogom próbálni. :)
VálaszTörlésMivel nagyon kedvelem a blogod, viszont keveset tudok rólad, így játékra hívtalak, kukkants be hozzám, és ha van kedved, írj pár sort magadról. :)
Na, úgy látom, mindenkinek megvan a saját piskóta receptje.:) Ahány ház, annyi recept.:D
VálaszTörlés