2014. január 13., hétfő

Sós vágott teasütemény

A sok édes között kb. ez az egyetlen sós, amit készítünk (meg a körözöttes fánkocska). Ezek a sós ropogtatnivalók nagyon finomak.:) Itthon is szoktam többször készíteni, jó vendégség esetén, meg csipegetni is.



Hozzávalók
  • 1 kg liszt
  • 60 dkg vaj
  • 3 dl tejszín
  • 6 db tojássárgája
  • 4 dkg só

Elkészítés 
  1. A lisztben elmorzsoljuk a vajat.
  2. A tojássárgáját és a sót a tejszínben feloldjuk, majd összegyúrjuk a margarinos liszttel. 
  3. 2 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk, felületét recés nyújtófával mintázzuk, tojássárgájával lekenjük, dermesztjük. Utána egész tojással, lekenjük, magokkal, sajttal leszórjuk, majd feldaraboljuk. 
  4. Négyféle verziót készítünk: csavart (vékony csíkokat S alakban vagy két oldalról középre feltekerünk), négyzet alakú, rombusz alakú, szaggatott (a leeső darabokat összegyúrjuk, és kis kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk.
  5. 190-200 fokon megsütjük.

8 megjegyzés:

  1. Namm-nyamm de szeretem! Tv előtt minden nap elrágnám...Még jó, hogy nincs előttem... :o)))

    VálaszTörlés
  2. Olyan régóta tervezem már kipróbálni, nálad is nagyon-nagyon guszták! :)

    VálaszTörlés
  3. Egész pontosan mit takar a "dermesztjük" kifejezés? Hány órára kell hűtőbe tenni?
    Dóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dóra!
      Egy óra elég neki, de az sem baj, ha tovább dermed.

      Törlés